Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Koliko često treba mijenjati tenisice?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kojom god aktivnošću da se bavite, a pogotovo ako trčite, tenisice su definitivno najvažniji dio naše opreme. Mnogima je teško uopće pronaći savršene tenisice, a kad se to jednom dogodi teško se odvojiti od njih, pa čak i kad se one doslovno – raspadnu.

No, znate li kako prepoznati vrijeme kad je tenisice potrebno zamijeniti i zašto je to važno?

tenisice

Kako prepoznati iznošene tenisice?

Stručnjaci ističu da je prosječna „kilometraža“ nakon kojih je potrebno tenisice zamijeniti oko 800 kilometara, odnosno i ranije ako dođe do oštećenja tenisica koje može utjecati na kvalitetu i ispravnost trčanja. Osim toga, na dugotrajnost tenisica utječe i njihova kvaliteta i struktura.

Lagane tenisice, koje imaju mekanije i ravnije potplate iznosit će se puno brže od onih s čvršćim i izdržljivijim potplatima i bit će ih ranije potrebno mijenjati. Radi ovoga, zadatak svakoga trkača je da redovito provjeri izgleda i stanje svojih tenisica kako bi se zamijetile manjkavosti i tenisice na vrijeme zamijenilo.

Upravo je potplat najbolji pokazatelj stanja tenisica: ako su gazni dijelovi na potplatu istrošeni ili je pjena neravnomjerno stisnuta (kompresirana) s obje strane tenisice, trebali biste potražiti novi par. Većina potplata tenisica je napravljena od etilen-vinil acetata (EVA), koji sadrži sitne, zračne kuglice.

S vremenom taj EVA sloj se stanjuje, izazivajući tanjenje ili razbijanje tih kuglica i mjehurića. Ukoliko na potplatu vidite bore, to je jasan znak da je došlo do stanjivanja EVA sloja i narušene funkcionalnosti tenisica i vrijeme je da ih zamijenite.

Bolovi u stopalu i nogama također mogu biti znak da trebate nove tenisice. Uzrok bolova je upravo kompresirana pjena i potplat što više ne osigurava ravnomjernu apsorpciju udaraca te povećava stres i pritisak na mišiće, kosti i zglobove tijekom kretanja i trčanja.

tenisice

Zašto je toliko važno na vrijeme zamijeniti tenisice?

Najčešći uzrok ozljeda tijekom trčanja upravo je iznošena i neprimjerena obuća. Loše i iznošene tenisice utječu na lošu biomehaniku te ugrožavaju kretanje povećavajući rizik od ozljede.

Primjerice, ako osoba ima prekomjernu pronaciju, loše i iznošene tenisice mogu samo pojačati to stanje i značajno povećati rizik od ozljede. Također, ako ste ozlijeđeni i pokušavate sanirati ozljedu ili ispravljate svoju trkačku formu, kvaliteta tenisica je izrazito važna.

tenisice

Može li se produljiti vijek trajanja vaših tenisica?

Ako trčite 50 kilometara tjedno, po preporuci da tenisice treba mijenjati nakon svakih 800 kilometara, trebali biste kupovati nove tenisice svaka 4 mjeseca. Budući da znamo da kvalitetne trkačke tenisice često koštaju više od tisuću kuna, rijetki će si moći priuštiti ovaj izdatak tako često. No, postoje načini na koje možete barem donekle očuvati svoje tenisice i učiniti ih dugotrajnijima.

Rješenje je: kupite 2 para odjednom. Iako ovo zvuči kao sulud i besmislen savjet, pročitajte naše pojašnjenje:

Ako svaki dan koristite iste tenisice za trčanje, pjena u potplatima nema dovoljno vremena da se vrati u svoj prvotni položaj i stanje između vaših trkačkih treninga, a to doprinosi njezinoj bržoj kompresiji i uništavanju.

Ukoliko imate 2 para i nosite ih naizmjence, potplatima i pjeni ćete dati više vremena za oporavak. Ako si možete priuštiti 3 para podijelite ih ovako: jedne nosite lagane i kraće treninge, jedne za dugotrajne treninge i treće za treninge snage.

Dakako, ako ne trčite svakodnevno, nema potrebe da kupujete više pari tenisica. No, bitno je da redovno i prije svakog treninga pregledajte svoje tenisice i potražite oštećenja, kompresije i nabore na njima koji bi bili znak dotrajalosti.

Zapamtite, kvalitetne i primjerene tenisice koje su u dobrom stanju su iznimno važne u prevenciji ozljeda i trčanju pa izvažite prioritete između vlastitog zdravlja i izdvajanja novca za tenisice koje su vam potrebne.

Objavljeno 23.01.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!