Kako odabrati kvalitetan sportski grudnjak (top)?

Image

Kod kupnje opreme za trening, uz tenisice, jedan od najvažnijih predmeta za djevojke, svakako je kvalitetan sportski grudnjak. Naime, intenzivan trening zahtijeva promjene smjerova, skokova, doskoke i slično, a to može, ovisno o veličini grudi, izazvati bolove i neugodu. Stoga, uz tenisice primjerene aktivnosti koju izvodite na treningu, svakako investirajte i u kvalitetan sportski grudnjak koji će vas podržati i omogućiti kvalitetan trening.

Osim što ćete trening odraditi fokusiranije i jače, kvalitetan grudnjak vodi računa i o očuvanju Cooperovih ligamenata, koji pružaju podršku dojkama i pomažu im da zadrže svoj oblik.

Ti se ligamenti mogu rastegnuti ako izvodite aktivnosti s velikim pritiskom na njih bez odgovarajuće podrške, a s vremenom se neće vratiti u svoj prvobitni oblik, što rezultira opuštenim grudima. Dakle, čak i ako vas moda ne zanima, razmislite o svojim ligamentima u grudima i ne štedite na kvalitetnom i čvrstom grudnjaku.

Za optimalne sportske performanse i udobnost, važno je upariti vrstu aktivnosti i grudnjak koji je primjeren. Upravo stoga, u ponudi ćete pronaći sportske grudnjake različite razine potpore: niske, srednje i visoke čvrstoće namijenjene sportovima koji imaju nizak, srednji ili visok pritisak na grudi.

  • Niska čvrstoća / nizak pritisak: hodanje, joga, trening snage
  • Srednja čvrstoća / srednji pritisak: umjereno planinarenje, skijanje, vožnja bicikla po cesti
  • Visoka čvrstoća / visok pritisak: trčanje, aerobik i vožnja bicikla po makadamu

Ako se bavite različitim aktivnostima, savjetujemo da imate više različitih sportskih grudnjaka, kako biste ih mogli mijenjati prema potrebi.

bra

Konstrukcija sportskih grudnjaka

Sportski grudnjaci svode na minimum kretanje grudi kroz različite pristupe:

Sportski grudnjaci s košaricama: ovi grudnjaci u sebi imaju pojedinačne košarice koje okružuju i štite svaku dojku posebno. U ovim grudnjacima nema kompresije te su ovi grudnjaci najbolji za aktivnosti niskoga pritiska. Sportski grudnjaci s košaricama osiguravaju zadržavanje prirodnog oblika grudi, za razliku od kompresivnih sportskih grudnjaka.

Kompresivni sportski grudnjaci: ovi grudnjaci stišću grudi prema grudnom košu i na taj način onemogućavaju pomicanje. Oni u sebi nemaju ugrađene košarice. Ova vrsta grudnjaka je najbolja za aktivnosti niskog i srednjeg pritiska.

Kompresivni sportski grudnjaci s košaricama: mnogi proizvođači sportskih grudnjaka kombiniraju dvije prethodne vrste u jedan sportski grudnjak. Ova vrsta sportskih grudnjaka daje veću podršku od kompresivnog grudnjaka, ali i čuva oblik grudi slično klasičnim košaricama, pa se u ovom slučaju radi o najboljim grudnjacima koji su najprimjereniji za aktivnosti koje stvaraju najviši pritisak na grudi.

bra

Ostali dijelovi kvalitetnog sportskog grudnjaka

Osim samih košarica, i drugi dijelovi sportskog grudnjaka su važni i doprinose čvrstoći i sigurnosti.

Guma: glavni izvor podrške grudnjaka dolazi iz gume koja prolazi ispod prsa i obavija tijelo. Guma treba biti postavljena oko rebara, ali ne smije biti prestegnuta. Kad obučete grudnjak, između gume i tijela morate moći gurnuti dva prsta, ni više ni manje, kako bite ocijenili pravu veličinu grudnjaka. Široke gume uvijek daju višu razinu podrške od tanjih.

Naramenice: moraju pružati zašttu i minimalno se moće pomicati kako bi osigurali nemogućnost kretanja grudi gore-dolje. Isto kao i s gumom, veličinu odredite tako da možete ugurati dva prsta između naramenice i ramena, ali ne više od toga. Široke naramenice bolje raspršuju težinu grudi i daju bolju čvrstoću i sigurnost. Naramenice ne smiju biti ni prečvrste ni preopuštene, jer je to znak krive veličine grudnjaka.

Prilagodive naramenice: najčešće su kod sportskih grudnjaka s košaricama. Omogućavaju prilagodbu na optimalnu zategnutost.

Leđa grudnjaka / kopčanje: iako se većina sportskih grudnjaka oblači preko glave, neki imaju zatvaranje na leđima, s kukicama. Osim što je ovakve grudnjake lakše obući i skinuti, oni omogućavaju i dodatnu razinu prilagodbe širine. Kod kupnje, birajte onaj koji kopčate na najdaljoj kopči, kako bi sa širenjem ostalo prostora da vam grudnjak ne postane preširok.

Žice u grudnjacima: prednost grudnjaka sa žicom je ta što žice čine dodatnu potporu svakoj dojci posebno kako bi se smanjilo i onemogućilo kretanje. Žica treba ići ravno uz rebra, ispod tkiva dojke i ne smije niti u jednoj poziciji pritiskati dojku.

Tkanina: tkanina od koje je napravljen sportski grudnjak mora biti takva da odmiče vlažnost s kože i osigurava udobnost. Što je sportski grudnjak čvršći, to će teže biti odmaknuti vlažnost od tijela, ali kod kvalitetnih materijala i to je moguće.

Kod kupnje grudnjaka za sportsku aktivnost, nemojte se toliko voditi estetikom, već prvo brinite o funkcionalnosti i optimalnoj potpori vašim grudima. Dugoročno, kvalitetan grudnjak može osigurati zadržavanje lijepog oblika, ali i čvrstoće vaših grudi.

Objavljeno 25.02.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!