OTVORENA PRVA FITNESS.com.hr TRGOVINA U ZAGREBU // KLIK ZA DETALJE!
.

Top 5 povoljnih nadogradnji biciklu za sigurniju i ugodniju vožnju

Image

Vožnja biciklom za mnoge je najdraža aktivnost na otvorenom, a dolaskom toplijih dana došlo i vrijeme za izvlačenje bicikala iz podruma ili kupnju novih dvokotača. Kada imate bicikl svima je u cilju da vožnja bude što udobnija i sigurnija kako bi ljubav između vas i vašeg ljubimca trajala što dulje.

Da biste to postigli ne morate ulagati puno u opremu svojeg bicikla, već i s nekoliko povoljnih nadogradnji imat ćete bicikl kojim ćete se moći udobno i sigurno voziti cijele sezone. 

pedala

1. Pedale

Pedale su dio koji je u pravilu najjeftiniji element svakog novog bicikla i na kojem proizvođači pokazuju svoju štedljivu narav. No, budući da je riječ o mehaničkoj komponenti preko koje vozač prenosi silu na ostatak mehaničkog sklopa, bitno je da bude što kvalitetnija.

Pedale dijelimo u dvije glavne kategorije - pedale na kopčanje i ravne pedale.

Pedale na kopčanje su napredniji tip pedale koji zahtijeva pripadajuću obuću koja fiksira vozača za bicikl. Ravne pedale imaju veću gaznu površinu nego pedale na kopčanje i dizajnirane su za ugodniju vožnju u obući s mekšim potplatom.

Ravne pedale proizvode se od plastike, kompozitnih materijala ili aluminija i kombinacije drugih metala. Cijena pedale ovisi, osim o materijalima izrade, o mehanici njihovog okretanja. Skuplji modeli imaju industrijske ležajeve dok jeftinije imaju klasičan sistem kuglica i konusa. Također, prilikom kupnje novih pedala birajte tip pedale ovisno o načinu vožnje i svrsi. Ukoliko vozite isključivo po gradu i bicikl vam služi kao prijevozno sredstvo, a vozite u cipelama za posao, nemojte uzimati sportske pedale za downhill/freeride jer će vam pinovi oštetiti potplate.

Ravne pedale proizvode se u različitim bojama tako da ih možete i uskladiti s dominantnim bojama vašeg bicikla.

Pedale možete kupiti na Bike.hr webshopu.

bicikl

2. Vanjske gume

Vanjska guma je dio bicikla koji ostvaruje dodir između bicikla i terena po kojem se vozi i kao takva je iznimne važnosti za sigurnost vožnje.

Baš poput pedala, proizvođači vole uštedjeti i na kvaliteti guma koje serijski stavljaju na bicikle. To je posebno izraženo na modelima bicikala nižeg cjenovnog ranga.

Na bočnim stranicama guma bicikala nižeg cjenovnog razreda biti će jasno označeno "NYLON".

Gume koje su tako označene imaju dug vijek trajanja i nakon godina upotrebe će izgledati nepotrošeno i prilikom vožnje po suhom vremenu neće zadavati nikakve poteškoće vozaču. Kada se vremenski uvjeti promjene i podloga postane vlažna ili mokra, tada nekvaliteta najlonske gume dolazi do izražaja i počinje sklizanje i gubitak kontakta gume i podloge, a posljedično i do gubitka stabilnosti i kontrole.

Skuplje i bolje gume imaju bolju trakciju s podlogom, ali se posljedično i brže troše tako da kupac mora odlučiti je li mu bitnije da ima gume koje će trajati dulje ili gume koje će bolje držati podlogu u svim uvjetima i osiguravati sigurniju vožnju.

Vanjske gume možete kupiti na Bike.hr webshopu.

bicikl

3. Ručke - gripovi

Osim sjedala i pedala, ručke su treća komponenta preko koje vozač ostvaruje direktan kontakt s biciklom. Uglavnom su proizvedene od izdržljive i na dodir ne pretjerano udobne gume ili nylona i najčešće su prvi dio koji kupac mijenja na novom biciklu.

Osnovna razlika između različitih modela ručki je u njihovom fiksiranju na guvernal pa tako postoje dvije glavne vrste: obične i "lock-on".

Lock-on su ručke koje na barem jednom svojem kraju imaju metalni prsten kojim se ručka pritegne za upravljač i tako se osigura da se prilikom vožnje ne okreće oko vlastite osi. Obične gripove drži trenje između unutrašnjosti ručke i guvernala. Na skupljim ručkama koje nisu lock-on sistema unutrašnjost je ljepljivija da bolje i čvršće prianja za guvernal.

Ovisno o samoj namjeni bicikla, ručke su različito dizajnirane i teksturirane pa su tako sportske uglavnom tanke, lagane, s teksturom za bolji grip dok recimo ručke za gradske bicikle ili dulja putovanja imaju ergonomsko zadebljanje na svojim vanjskim krajevima zbog bolje distribucije vibracija i ugodnije vožnje. 

Ručke i gripove možete kupiti na Bike.hr webshopu.

sjedala

4. Sjedala

Sjedala se proizvode u različitim oblicima i osnovni kriterij je tip bicikla jer on određuje način sjedenja na biciklu.

Npr. gradski bicikli imaju sjedala sa širim stražnjim djelom, deblji su i kraći zato što vozač sjedi uspravnije, i bliže je upravljaču, dok brdski bicikli imaju sjedala koja su uža i dulja i sjedi se iznad upravljača i deblji sic bi smetao pedaliranju jer bi nažuljao unutrašnjost bedara. Svako sjedalo koje je serijski na biciklu, primjereno je tipu bicikla na kojem se nalazi.

Ukoliko se niste dugo vozili, svako sjedalo će žuljati, bez obzira na model. Također, cijev sjedala sa stegom sjedala omogućava da se pozicija sjedala prilagodi vozaču, mijenjanjem kuta nagiba samog sjedala ili približavanjem točke sjedenja prema guvernalu.

Ako ste isprobali sve varijante, pokušali prilagoditi poziciju sjedala načinu sjedenja, tek onda je vrijeme za zamjenu sjedala. Unutar istog tipa sjedala postoje varijacije. Razlike su u dimenzijama (širi ili uži stražnji dio, dulji ili kraći prednji ), u dizajnu sjednog dijela (npr. procjep po sredini koji pomaže smanjiti pritisak za prostatu) i u materijalima izrade.

Sjedalo je najintimniji dio bicikla i ono koje vas možda žulja i neudobno vam je, nekome drugome može biti fenomenalno i super udobno.

Sjedala možete kupiti na Bike.hr webshopu. 

bicikl

5. Biciklističke gaće /hlače

Ovaj komad opreme uglavnom će biti zanimljiviji vozačima koji idu na ciljane vožnje (rekreativci i ozbiljniji vozači) nego onima koji bicikl koriste samo kao prijevozno sredstvo. Ovisno o vremenskim uvjetima i ostatku biciklističke odjeće, popularne "bicke" možemo podijeliti na duge i kratke te jesu li namijenjene kao jedini odjevni predmet ili kao podgaće.

Osim što se razlikuju po duljinama nogavica, biciklističke gaće/hlače proizvode se s i bez tregera. Tregeri pomažu da vam gaće/hlače ostaju usko pripijene i usput štite bubrege od hladnoće.

Bez obzira na model i tip ovog odjevnog komada, primarna svrha mu je pružanje ugode i zadovoljstva prilikom dugotrajnijih vožnji. 

Biciklističke gaće / hlače možete kupiti na Bike.hr webshopu. 

Uživajte u vožnji i kilometrima koje prolazite svojim biciklom, bez obzira je li vam on prometno sredstvo za odlazak na posao ili prijatelj za ugodno provođenje slobodnog vremena i upoznavanje s novim krajolicima. Želimo vam ugodnu i sigurnu vožnju!

Više informacija o opremi i servisu bicikla možete pročitati u sljedećim tekstovima: 

Objavljeno 27.04.2019.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!