Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Treniraj kao...Mountain biker!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kao što ste već možda i primjetili, ušli smo u suradnju s najboljim časopisom za muškarce FHM i u suradnji s njima donosimo vam svaki mjesec super zanimljive članke!

Mislav Mironović jedan je od rijetkih Hrvata koji se probio u bijeli svijet. Još ih je manje to napravilo na biciklu, kao on. Skoro nitko jureći niz planinu, preskačući prepreke i izvodeći sulude trikove u zraku. Na biciklu, naravno...

Mislav Mironović
"Red Bull Photofiles - Predrag Vučković."

"Kako sam počeo? Vozio sam bicikl kao i svaki drugi klinac i jednog dana shvatio da mi je takva vožnja dosadna. Vidio sam na Eurosportu neke tipove kako skaču na biciklima i - odlučio pokušati. Ubrzo sam shvatio da me to ispunjava, a usput i zadovoljava!" Mislav se smije, mi se pogledavamo.

Preko puta nas sjedi mladić kojem je normalno sjesti na bicikl, zaletiti se uz skakaonicu i prizemljiti tek nakon par okreta od kojih bi se nama izbrisalo pamćenje na djetinjstvo. Je li on ptica? Avion? Lud? Što on kaže kad ga netko pita – što je on zapravo?

"Ja sam super, ha ha!"

Dobro, mislili smo od čega živiš...

"Skačem s biciklom."

Dobro, znamo, ali od čega živiš?!

"Pa od skakanja. Koliko god to nevjerojatno zvučalo, ali sponzori mi plaćaju da skačem s biciklom. Službeno bi se ovo čime se bavim zvalo mountain freeride – nekima to znači da uzmi bike u prirodu i voze se gdje požele, to je slobodna vožnja u kojoj ti nitko ne zadaje granice. Igralište su ti šuma, planina..."

A gdje si kad nisi u šumi, planini?

"Svake godine prije početka sezone treniram u kampu Woodward, najvećem na svijetu takve vrste – tamo se, na primjer, pripremaju svi natjecatelji X-Gamesa. MTB nažalost još nije dio tog natjecanja, no možda će biti za koju godinu, vidjet ćemo. U tome kampu preko zime smiju boraviti samo profesionalni sportaši, dok se preko ljeta tamo okupe tisuće djece – doslovno."

Kad završiš s pripremama, kreću natjecanja. Kako to izgleda?

"Idem na MTB dirt natjecanja – sastoje se od nekoliko uzastopnih skokova na skakaonicama tijekom kojih se izvode trikovi, koji se ocjenjuju. Zatim imate i slopestyle natjecanja koja obuhvaćaju sve elemente freeridea – od dropova, skakaonica, wallridea, step down, step up skokova..."

Dobro, dobro, shvatili smo! Ma nismo, al' pusti sad. Što još imaš?

"Heksadecimalne skokove."

Ovaaaj... što?

"Ma šalim se. Imate i skatepark natjecanja – u minutu i pol vožnje po skateparku moraš izvesti što više trikova."

Kad smo već kod trikova, koji ti je najteži? Mi znamo samo onaj kad pogodimo kartu koju si izvukao iz špila...

"Najteži koji sam izveo je backflip tailwhi, a salto naprijed još nisam uspio napraviti na zemlji. Izveo sam ga na takozvanom safe jumpu – umjesto na tvrdu zemlju doskok je mekan, pa se ne ozlijediš ako fulaš..."

Odličan osjećaj

Kakav je osjećaj izvoditi takve trikove? Mi smo morali popiti vode sa šećerom kad smo odgledali neke tvoje filmiće...

"Moj problem je što previše razmišljam – to je jedan od razloga zbog kojih se bavim ovim sportom. Kad radiš te trikove, mozak mi se ne bavi ničime osim razmišljanjem kako ću izvesti taj trik... i preživjeti. Koliko god izgledalo divlje i ludo, to je trenutak mira i tišine."

A što kad mir i tišinu prekine nezgodan susret s tlom? Kakve si ozljede pretrpio?

"Od kud da počnem... Potrgao sam prednji križni ligament, a pratila ga je rascvjetana podlaktica."

Pardon, nismo upoznati s tim terminom...

"Bili smo u Australiji i pao sam. Koljeno je otišlo, a podlaktica mi se rascjepila od lakta pa skoro do zgloba. Sve je bilo otvoreno, vidjela se kost. Prijatelj koji me odvukao u bolnicu rekao mi je da nikad nije vidio nešto tako odvratno. Sve je bio miks prašine, šljunka, zemlje, krvi, kosti... Tko visoko leti, nisko pada, ha ha! Zadnja ozljeda bila je manje ozbiljna, ali neuobičajena. Ozlijedio sam nogu jer sam pogodio plafon skačući na trampolinu."

Oookeeej...

"Imam pomaknute kralješke, šivan sam oko dvadeset puta, slomio sam skafoidnu kost u zglobu desne ruke, što je jedna od najgorih kosti za slomiti jer je mala i treba joj pola godine da zaraste. Desni lakat mi je smrskan, pukao mi je triceps (pokazuje doslovno rupu u ruci gdje bi trebao biti mišić). Ovaj ožiljak mi je kad sam se zabio u drvo u Izraelu. Ljudi me pitaju za ožiljke, a ja za ovaj velim da je od grane. 'Misliš od granate?' pitaju me. Ma ne, grana, grana!"

Kako se još pripremaš za natjecanja?

"Inače se osim biciklizmom bavim i gimnastikom, skokovima u vodu, motocrossom - koji mi je bio zanimljiv od malih nogu, ali tek kad su mi sponzori počeli pomagati dobio sam priliku baviti se njime – i klasična fizička priprema: trčanje, teretana... Kroz neko vrijeme počet ću se baviti skydivingom, a cilj mi je skakati basejump."

Zvuči kao nešto što bi rekao ovisnik o adrenalinu...

"Pa ne bih se tako nazvao... Gledam na ovo čime se bavim kao na umijeće kretanja. Ima adrenalina, ali to sve dođe kasnije. Fora je što ti nije samo gušt dok to radiš, već je tu i uzbuđenje zbog pripreme. Samo izvođenje trika je najveći rush, a onda dođe zadovoljstvo jer si uspješno izveo nešto – a na kraju dana koji si proveo radeći nešto uzbudljivo osjećaš se predobro. I onda sve to još i sanjaš jer si pod tolikom dojmom..."

Prehrana i prepiće

"U zadnje vrijeme dosta pazim na prehranu jer ne bi smio biti teži nego što trenutno jesam. Zbog velikog broja treninga primoran sam jesti zdravu hranu bogatu proteinima kako ne bi izgorio i uvijek imao snage za sljedeći trening. Generalno dnevno pojedem tri obroka, ali ovisi. Na primjer, za doručak jedem kajganu od šest jaja, ali ostavim samo dva žumanjka jer su prepuni kolesterola. Spremam ih u teflonskoj tavi u koju ubacim gljiva i riže te dodam malo maslinovog ulja. Ili ubijem par kila voća, ha ha! Za ručak odrezak, dva-tri komada, sa špinatom... Ili piletina. Uglavnom mesina, puno proteina. Večera je u principu proteinski šejk nakon treninga i voće." "Moj savjet? Jednostavno stavi kacigu na glavu i bicikl pod noge... I zabavi se!"

Baci se na posao!

"Ovo su sve vježbe za zagrijavanje. Vrlo je bitno biti razgiban pa radiš sve moguće vježbe za to. Ukratko, pokušavaš razgibati svaki ud koji imaš u nemogućem smjeru."

Dakle, ti samo primijeniš ono što si radio na jednom udu na sve ostale.

"Na trampolinu vježbam razne trikove kako bi poboljšao osjećaj za položaj vlastitog tijela u zraku. Svaki trik kreće na trampolinu – da vidiš kako je to. Onda samo dodaš bicikl. Tu su i kondicijski treninzi – trčanje i vožnja bicikla. Treniram i skokove u vodu jer su dobri za tajming u zraku. Motocross je dobar za izdržljivost jer siluje podlaktice. U tom su sportu skače na dvostruko veće udaljenosti nego u MTB-u pa ti se sve čini lakše kad nakon motora sjedneš na bicikl."

I to je to – kreni s vježbanjem...

Znoj i suze! Zli režim vježbanja letača na dva kotača.

1. Sklekovi na šipci

Mislav Mironović - Sklekovi na šipci Mislav Mironović - Sklekovi na šipci

Šipka je tu da simulira volan bicikla, sklekovi su tu jer su to – sklekovi. I zbog ovoga: "Prilikom doskoka čovjek uvijek napravi pokret sličan skleku jer time rukama amortizira udar. Što si jači, to se bolje možeš dočekati prilikom teškog doskoka. I skakati više, naravno. Tko visoko leti..." Čekaj, čekaj, znamo ovu! "...dalje doleti." Kvragu, bili smo blizu. A ti u šipku u ruke – ako nemaš nešto slično, upotrijebi dvoručni uteg ili dve bučice. Mislav radi 3x po dvadeset ponavljanja, ti slobodno prepolovi. Serije, ne Mislava.

2. Čamci

Naizgled bezazleni naziv za nešto što bi se trebalo zvati "Kružni trening smrti". "Ove vježbe jačaju gornji dio tijela - trbuh, bočne trbušnjake i leđa, odnosno sve mišiće koji ti trebaju za izvođenje akrobacija, pogotovo onih koje zahtijevaju rotaciju. Što je jači trup, to čovjek može biti eksplozivniji i čvršći prilikom izvođenja trikova jer rotacija kreće s gornjim dijelom tijela." Serija kreće s vježbama za prednje trbušnjake – prvo idu sklopke, zatim ljuljanja, zgrčke i na kraju izdržaj.

Mislav Mironović - Sklopke Mislav Mironović - Sklopke

Sklopke se izvode tako da legneš na leđa s rukama ispruženim iznad glave i – sklopiš se. Točnije, prstima ruku dotakni nožne prste i vrati se u početni položaj te ponovi još devet puta.

Mislav Mironović - Ljuljanja

Mislav Mironović - Ljuljanja

Ljuljanja izgledaju zabavno, ali su ubojice. Savini tijelo u blagi luk i ljuljaj se naprijed-natrag. Deset ljuljanja po seriji bit će dovoljno da požališ što si ikad otvorio ovaj časopis.

Mislav Mironović - Zgrčke

Mislav Mironović - Zgrčke

Zgrčke su sljedeće – možda najlakša od ovih vježbi... a možda i ne. Legni na leđa s nogama i ramenima odignutima od poda i skupi se u malo klupko boli i znoja. Deset puta.

Mislav Mironović - Izdržaj

Mislav Mironović - Izdržaj

Izdržaj traje samo deset sekundi, ali nakon prethodnih vježbi svaka sekunda činit će se kao prava vječnost. Odigni ramena i noge od poda i zadrži taj položaj. Slobodno psuj.

Slijede serije vježbi za bočne trbušnjake – identične su onima za prednje, samo što ćeš umjesto na leđima ležati na boku. Prvo deset puta dižeš noge, zatim isto toliko puta gornji dio tijela i na kraju oboje (bočne sklopke). Jesmo li spomenuli da nema pauze između vježbi? Joj, zaboravili smo... Isto kao što si ti zaboravio da slijede – vježbe za leđa. Iste su kao i za prednje trbušnjake, samo što ćeš se najesti prašine. No to nije ništa u usporedbi s umorom koji ćeš osjećati. Sjeti se samo da Mislav radi tri kruga ovih vježbi, bez odmora. "Nakon trećeg kruga doslovno ti se povraća", dodaje. Zato ćeš ti raditi samo jedan, ne želimo te imati na duši.

3. Bunar

Mislav Mironović - Bunar Mislav Mironović - Bunar

"Vježba za podlaktice ljudima uglavnom već poznata. Meni je vrlo bitna jer taj pokret rotacije zgloba radim kad kontroliram bicikl u zraku. Može se reći da koliko si jak u podlakticama, toliko ćeš dugo biti za volanom. A kad ga pustiš, onda obično zaradiš lijep ožiljak. Koristim i powerball i gumu za stiskanje." Namotaj uteg i lagano ga otpusti – i tako par serija.

4. Vježbe za vrat

Mislav Mironović - Vježbe za vrat Mislav Mironović - Vježbe za vrat

"Klasične hrvačke vježbe za jačanje vratnih mišića." Za okretanje za ženama? "Ma dobro mi dođe za..." Padove na glavu? "Pa... da – i za sve ostale padove jer tada dolazi do snažnog trzaja glavom i treba ti jak vrat da to izdrži. Više je dio razgibavanja, ali je i vježba snage. Radim je najčešće za zagrijavanje. Nemam neko pravilo koliko dugo – dok ti ne navre krv u glavu. Onda sam prestaneš."

5. Most?

Mislav Mironović - Most?

"Ma vijadukt, svejedno. Kad šećeš s curom i dođeš do nekakvog potoka ili bare, ovako se postaviš da pređe preko tebe, ha ha! Dolazi iz gimnastike, ova je vježba također bitna za stabilnost i snagu gornjeg dijela tijela - s tim da rade i ruke, i prsa, i trbuh i noge... Skoro cijelo tijelo." Mislav radi po deset, petnaest sekundi. "Dobra vježba za Supermana." Trik, ne superjunaka. Makar...

6. Nevidljiva stolica

Mislav Mironović - Nevidljiva stolica Odlična vježba za odmor. Gornjeg dijela tijela. Ostatak prilično pati. "Bitna za stabilizaciju koljena koja su dosta na piku ozljeda prilikom... pa, svega. Kad u triku vidiš da neće dobro završiti, bacaš bicikl i moraš doskočiti. Ako ti koljena nisu dobra, ostat ćeš bez njih jer se na natjecanjima radi o padovima s dva, tri metra... Također, jača noge za pedaliranje – kol'ko velik zalet, tol'ko velik skok. I ako slučajno uspiješ izvesti trik važno ti je za doskok." Držiš pola minute do minutu, ako i toliko.

 

7. Sklek iz stoja

Mislav Mironović - Sklek iz stoja Nadamo se da si savladao vježbe za jačanje vrata – ako padneš na glavu. I samo da znaš, ne možeš nas tužiti. "Ova vježba dobra je za jačanje ručnih zglobova i ramena. Ramena pokreću ruke, a ruke ti drže volan, je l' – to su mišići koji ti trebaju ako želiš išta napraviti s biciklom u zraku."Mislav napravi i do deset komada - ako uspiješ napraviti jedan, super. Kreni na drugi...

  

 

8. Izdržaj u prednosu

Mislav Mironović - Izdržaj u prednosu

Fensi ime za stvarno brutalnu vježbu – iako se ne čini takvom. "Napraviš je na kraju treninga i da vidiš koliko je gadna... Rade ti ramena, ruke, zglobovi, trbuh, trup, noge..." Ako si pravi mazohist, probaj hodati ovako. "Nekad se znamo utrkivati ovako. Deset metara i gotov si. Ovu sam vježbu inače pokupio iz gimnastike – ne znam, fora mi je izgledala pa rekoh, da probamo..." Mislav obično izdrži u prednosu dvadeset sekundi, tebi dajemo po jednu medalju za svaku sekundu nakon treće.

 

FHM

Objavljeno 28.10.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!