Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

10 uputa kako bicikl pripremiti za proljetnu sezonu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

I temperaturama i kalendarski napokon nam je stiglo proljeće, a za mnoge to znači i izvlačenje bicikala iz podruma i prve vožnje. No, prije nego što izađete na cestu, bicikl je potrebno pripremiti za vožnju, kako bi ona bila ugodna i sigurna.

bicikl

Donosimo jednostavne upute kako bicikl pripremiti za vožnju:

1. Obrišite prašinu

Vlažnom krpicom obrišite sve suhe dijelove na kojima se tijekom zime nakupila paučina i prašina.

2. Provjerite lanac

Provjerite lanac i ako na njemu ima nečistoća otklonite ih krpom ili sredstvom za otklanjanje masnoća. Kad se lanac posuši podmažite ga uljem za lance bicikla. Lanac se podmazuje na donjoj strani kako bi ulje ostalo u lancu, odnosno u svakoj njegovoj karici. Dan nakon podmazivanja, kada se potrebno ulje upije, obrišite višak.

3. Provjerite kočnice

Provjerite kočnice i sajle kočnica i koče li optimalno. Ukoliko imate klasične kočnice, obratite pozornost da pakne dodiruju samo metalni dio felge, a ne gumu. Ukoliko to nije slučaj, pakne olabavite, namjestite u pravu poziciju pa ponovo zategnite. Ako su pakne jako istrošene, zamijenite ih novima.

Sajle kočnica se prilikom kočenja moraju pomicati što je pokazatelj pravilnog rada te ne smiju biti ni premekane ni prekrute. Sajle također možete podmazati specijaliziranim uljem za kočnice.

Kod uljnih kočnica treba obaviti odzračivanje kočnica jer je ulje u njima veže vlagu na sebe uslijed rada.

bicikl

4. Provjerite gume i tlak u njima

Prije izlaska na vožnju svakako provjerite gume i tlak u njima. Iako mnogi kočnice pumpaju na jednak tlak, ispravnije bi bilo da prednja guma ima za 15-20% manji pritisak od stražnje, zbog raspodjele težine tijekom vožnje. Savjetujemo da se vodite preporučenom visinom tlaka koja piše na svakoj gumi.

Ukoliko od dugog stajanja zamjećujete napuknuća na gumi, svakako je promijenite. Ako nemate svoju pumpu, gume na biciklu možete napumpati na najbližoj benzinskoj stanici.

5. Provjerite mjenjače brzina

Provjerite mjenjače brzina kako bi mijenjanje brzina bilo precizno i pravovremeno. Sajle ne smiju biti istegnute, a mjenjači dislocirani sa svoje pozicije jer će mijenjanje brzina biti ne samo bučno već i netočno. Sajle je potrebno namjestiti na optimalnu zategnutost kako bi prijenos bio što bolji.

6. Provjerite žbice na kotačima

Iako se čine manje bitnima, provjerite žbice na kotačima. Njihov glavni zadatak je da onemoguće i spriječe krivljenje kotača. Ukoliko je neka od žbica iskrivljena i time remeti balans cijeloga kotača, svakako je zamijenite novom.

bicikl

7. Podesite volan i sjedalo

Provjerite jesu li volan i sjedalo u pravilnoj poziciji i ako nisu, ispravite ih kako bi vožnja bila sigurna i udobna. Sjedalo koje nije u pravilnoj poziciji ili se pomiče, učinit će vožnju neugodnom, a moguće su i ozljede.

8. Rade li vam svjetla?

Nakon dužeg perioda stajanja, moguće je da su vam se ispraznile baterije na svjetlima. Provjerite prednje i stražnje svjetlo i ako ne rade, popravite ih zamjenom baterije ili cijeloga svjetla.

9. Imate li lokot?

Ukoliko izlazite na cestu, ne zaboravite ponijeti lokot kako biste bicikl mogli osigurati od krađe ukoliko ga ostavljate bez nadzora. Kupnja lokota svakako nije situacija u kojoj trebate biti štedljivi jer dobar lokot čuva vaš bicikl i u njega vrijedi investirati.

servis bicikl

10. Provjerite svoju opremu

Na kraju, mislite na sebe: bidon napunite vodom ili nekim drugim napitkom, odjenite se prikladno vremenskim uvjetima, ponesite sunčane naočale i stavite rukavice i kacigu i uživajte u vožnji.  

Ukoliko nemate potreban materijal na samostalno napraviti servis na vašem biciklu, posjetite najbliži servis i svakako servisirajte bicikl prije prve proljetne vožnje. 

Objavljeno 28.03.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!