Tatami - savršena podloga za sportske dvorane, kućne teretane,  vrtiće i prostorije u kojima borave djeca
Lifestyle

Tatami - savršena podloga za sportske dvorane, kućne teretane, vrtiće i prostorije u kojima borave djeca

Mnogima je prva asocijacija kada čuju tatami – judo ili neki drugi borilački sport koji se odvija na ovoj vrsti podloge. No, ukratko – tatami je puno više od toga!

Tatami je vrsta podloge koja se tradicionalno koristi u japanskim kućanstvima, a kroz povijest je ova vrsta podloge u kućanstvima označavala bogatstvo i plemenito porijeklo obitelji koja ga ima u kući.

tatami

Tatami strunjače u sportskim prostorima

Tijekom vremena, tatami je proširio svoje značenje i funkciju te je postao podloga za korištenje u mnogim borilačkim sportovima jer osigurava čvrst oslonac sportašima te maksimalno smanjuje trenje i proklizavanje, za razliku od drugih vrsta podloga.

Osim toga, debljina i elastičnost tatamija doprinose smanjenju rizika od ozljeda jer apsorbiraju sve vrste tjelesnih stresova koji mogu uzrokovati ozljede zglobova, koljena, vrata ili kralježnice.

Nazivi pod kojima nalazimo tatami podloge najčešće su tatami strunjače, tatami podloge i tatami puzzle, a jedine razlike među njima jesu debljina te činjenica da se puzzle, kako im samo ime i kaže, slažu kao slagalice što ih čini posebno pogodnima jer je smanjena mogućnost razdvajanja podloge od podloge, što je vjerojatnije da će se dogoditi kod klasičnih tatami podloga koje imaju ravne rubove i slažu se jedna pored druge.

tatami

Osim u dvoranama za borilačke sportove, tatami je sve češće podloga i u drugim sportskim i fitness centrima jer njihova debljina izvrsno apsorbira udarce pa su i vrlo popularni HIIT (visokointenzivni intervalni) treninzi na njima sigurniji jer apsorbiraju utjecaj udaraca i smanjuju pritisak na zglobovima.

Osim toga, u mnogim fitness centrima se ova vrsta podloge stavlja i ispod samih sprava i rekvizita kako bi se pod zaštitio od oštećenja.

Tatami podloge u vlastitim domovima

Osim u javnim prostorima poput sportskih centara, tatami je našao vrlo široku primjenu i u domovima.

Dostupne debljine tatami strunjača su najčešće u rasponu od 1,5 do 3 centimetra što je opseg debljine koji će zadovoljiti sve namjene.

Tatami podloga je izvrsno rješenje kao podloga ispod vaših rekvizita za vježbanje, od kućnih bicikala, orbitreka i traka do utega i šipki s utezima jer tako štitite svoje podove (pločice, parkete i laminate) od oštećenja koja će se zasigurno dogoditi dok radite svoje kućne treninge.

Osim toga, vježbanje na tatamiju je ugodnije i nema opasnosti od ozljeda, ali ni „spaljivanja“ kože koje se lako može dogoditi ako stružete ili se trljate u klasičnu podlogu. 

tatami

Održavanje higijene tatamija je posebno jednostavno: dovoljno je ovu podlogu redovno obrisati vlažnom krpom i bit ćete zaštićeni od bilo kakvih nečistoća. 

Na kraju, ali ništa manje važno – tatami je savršena podloga za prostorije u kojima borave djeca pa je ovo podloga koju sve češće nalazimo u vrtićima, ali i u domovima u kojima su djeca, svih uzrasta. Osim što je to podloga koja daje veću razinu sigurnosti od udaraca i ozljeda kod djece od bilo koje druge podloge, ovo je podloga koja je puno toplija od klasičnih podnih podloga jer ima termički obrađenu površinu koja čuva toplinu. 

Tatami je povoljno rješenje jer već za par stotina kuna imate siguran pod za prostoriju u kojoj puno vremena provodite na podu. I vi i vaše dijete. Dodatno, tatami puzzle su u različitim bojama, pa će vaše dijete s ovom podlogom imati veseo prostor u kojem će se sigurno igrati i provoditi svoje vrijeme.

Tatami podloge različitih debljina možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu. 

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Od malih nogu: Je li fitness primjeren osnovnoškolcima? x 14
    Činjenica je da se djeca sve manje i manje kreću i sve češće ulaze u pretilu kategoriju, a razina motoričkih i funkcionalnih sposobnosti djece u ovo doba pametnih telefona i tableta ispod je prihvatlj...
  • Što izabrati u fitness dvorani ? x 6
    Krajnji je trenutak da krenete na vježbanje želite li do ljeta doći u top-formu. Pred dugom listom programa ne možete se odlučiti. Pomoći ćemo vam izabrati ! Kako ne biste pogriješili u odabiru progra...
  • 6 važnih savjeta o kojima trebamo promisliti kada biramo teretanu x 2
    Da li osoblje zaposleno u fitness centru posjeduje akademsko obrazovanje i iskustvo kada je u pitanju treniranje ? Ukoliko nemaju diplomu DIF-a trebali bi barem posjedovati certifikat neke od priznati...
Na forumu ima 1 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Tatami - savršena podloga za sportske dvorane, kućne teretane, vrtiće i prostorije u kojima borave djeca

Osim sto dosta djiburi(smrdi) na pocetku(relativan pojam treba dosta dok se prolufta ovisi kako definirate pocetak i koji su vam svjetonazori) odlicna i vrlo otporna stvarcica. Super ublazava padove stvari/utega/zena na pod. Zenina trtica biti ce vam zahvalna. Kada se spoje dva sasvim dovoljno mjesta za sve aktivnosti. Veslanje,branje sparoga,uzgajanje bio lana itd. Svakome bih preporucio ovaj proizvod, maslac od kikirikija za tatami pitajte tatu po njemu je dobilo ime. Tatati bi ga ja nazvao al eto ko mene sta u zivotu pita.
playfreak
19.08.18. u 20:25
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 07.07.2018
Piše:
Zorana Jagodić