NOVA Fitness.com.hr trgovina u Zagrebu - 15% popusta na sve do kraja mjeseca!

1. Kongres Fitnes učilišta: Odlična organizacija s prvoklasnim stručnjacima fitness industrije!

Image

Iza nas je 1. Kongres Fitnes učilišta koji se za vikend 5.-7. veljače održavao u Zagrebu. Tijekom tri dana trajanja Kongresa, okupljeni su imali prilike sudjelovati u preko 20 radionica i predavanja eminentnih hrvatskih stručnjaka iz područja fitnessa, kondicijskog treninga, ali i psihologije sporta i fitness poduzetništva. Odlična organizacija s prvoklasnim stručnjacima fitness industrije, ono je što će mnogi pamtiti s ovog Kongresa. 

Osim predavanja i radionica, zadnji dan Kongresa je obilježilo Fitness Academy Challenge, natjecanje u kojem su najbolji osvojili vrijedne nagrade, stipendije za Fitnes učilište. Također, tijekom nedjelje održana je i svečanost podjele diploma polaznicima Fitnes učilišta, pa je Kongres dobio i jednu svečanu i slavljeničku notu.

Tijekom prvoga dana, sudionici Kongresa su slušali predavanja o poduzetništvu u trenerskom poslu, načinima zadržavanja članova u fitnesu te novim IT rješenjima na području fitnessa.

Matija Dunaj s Fitnes učilišta je okupljenima predstavio uslugu Fitness Index te okupljenima zorno pojasnio o važnostima implementiranja ove usluge, tj. niza testova u treninge, ali i važnosti suradnje liječnika i trenera u sprječavanju razvoja mnogih bolesti.

Vjerujemo da će nadležne institucije u ovom hvalevrijednom projektu prepoznati važnost te da će sustav biti implementiran na dobrobit svih, od pojedinaca do velikih ušteda u potrošnji lijekova za bolesti koje se tjelesnom aktivnošću mogu spriječiti.

Subota prepuna kvalitete

Subota je bila definitivno udarni dan, kako brojem radionica, tako i brojem polaznika. U tri dvorane, od 10 ujutro do 19 h izmjenjivali su se predavači i teme, a okupljenima je jedini problem bio što ne mogu istovremeno biti u 3 dvorane. Zaista, uz ovako zanimljive radionice bilo je teško odabrati na koju otići.

kongres fitnes ucilista

Prema našem odabiru, dan nam je započeo s radionicom istezanja i/ili opuštanja pod vodstvom Asje Petersen. Međunarodna pilates instruktorica i stručnjakinja u području pilatesa okupljene je vodila kroz metode istezanja i opuštanja, a osim samih metoda, Asja uvijek i iznova pokaže metodičke modele pristupa klijentima i vježbačima pa je i na taj način nepresušan izvor novih znanja, bez obzira koliko isprva možete pomisliti da materiju poznate.

Druga radionica koju smo odabrali bila je ona Tomislava Juraka pod naslovom "Nerve flossing - definicija i primjena u treningu". Radi se o nizu vježbi kojima se postiže opuštanje živaca koji u nekim situacijama, akutnim ili kroničnim postaju bolni. Jurak je okupljenima predstavio zanimljiv način tretiranja, ali i prevencije bolnih stanja te nakon teoretskog dijela, uputio i u najbolje vježbe i pokrete kojima se može napraviti smanjenje bolnih stanja te potaknuti oporavak živaca. Jurak je predstavio okupljenima malo poznat sustav vježbi i sigurni smo da će nerve flossing pronaći mjesto u mnogim treninzima, ako ne s ciljem oporavka, onda kao dio statičnog zagrijavanja.

Briljantni Pero Kuterovac

Radionica koja je uslijedila je bila ona Pere Kuterovca s naslovom "Periodizacija bazičnih kondicijskih sposobnosti kroz fiziološku adaptaciju". Ako bih u samo jednoj rečenici trebala opisati ovu radionicu onda bi ona zvučala ovako: "Pero je bog!" Naime, kada u jednoj osobi pronađete toliko teoretskog i praktičnog znanja upakiranog u iskusnog predavača koji nesebično znanje želi podijeliti s drugima, dobijete predavanje koje želite da nikada ne završi!

pero kuterovac

Za one koji ne znaju, Pero Kuterovac je 2012. godine dobio nagradu za najboljeg kondicijskog trenera u Hrvatskoj, a iste godine je na Olimpijskim igrama u Londonu s vaterpolo reprezentacijom dominantno osvojio zlatnu medalju.

Osim vaterpolo reprezentacije, Pero je tijekom dosadašnje karijere nanizao suradnje s ogromnim brojem profesionalnih i vrhunskih sportaša od kojih izdvajamo veslača Damira Martina (dvostruki svjetski i europski prvak), boksača Filipa Hrgovića (europski prvak), plivače Marija Todorovića i Marija Delača (osvajače više europskih odličja), plivačicu Anu Sršen i mnoge druge.

Tijekom svojeg predavanja, Pero je okupljenima prezentirao način osmišljavanja periodizacije treninga, no ono što je ovom predavanju dalo dodatnu vrijednost i izdvojilo ga od drugih predavanja jest Perino vladanje materijom i navođenje primjera iz osobnog iskustva rada na vrhunskim sportašima.

U drugom dijelu predavanja, Pero je okupljenima predstavio dio načina rada s veslačem Damirom Martinom uz korištenje maske kojom se simuliraju uvjeti slični onima na visinskim pripremama. Uz korištenje specijalno napravljene maske Damir je odradio dio treninga, a Pero je okupljenima pojasnio i prezentirao utjecaj koji ova maska ima na Damirove performanse, ali i fiziološko stanje organizma.

Pero Kuterovac Damir Martin

Pero je tada dobio i pitanje gospodina Pavla Mikulića o mogućnosti usporedbe visinskih uvjeta u dužem vremenskom trajanju s ovakvim kratkotrajnim simuliranim "visinskim" uvjetima na što je tek kratko odgovorio kako njegova višegodišnja iskustva pokazuju da je i ova metoda jednako učinkovita u postizanju ciljeva. "Dao sam kratak odgovor jer nismo imali previše vremena ulaziti u detalje, a nisam ni želio opteretiti ostale", kaže Pero koji ovdje daje i detaljnije pojašnjenje treninga s maskom koji je bio prikazan na predavanju:

"Cilj ovog treninga je:

Proširenje anatomskog mrtvog prostora:

Dodatni anatomski mrtvi prostor povećava parcijalni tlak CO2 i popratnu respiratornu acidozu.

Povećanje: CO2, H+ u krvi, aerobnog metabolizma, oksidacije

Smanjenje: laktata (smanjen transport, povećana oksidacija, inhibicija glikolize i glikogenolize), smanjena aktivnost fosfofruktokinaze, piruvat dehidrogenaze, sinteza piruvata, RER (respiratory exhange ratio  --> pojačana oksidacija masnih kiselina)

Brojni adaptacijski procesi na biokemijskoj i genetskoj i epigenetskoj razini...", pojasnio je Kuterovac.

Ukratko, Pero Kuterovac je nepresušna enciklopedija znanja i iskustva i prava je čast bila sudjelovati na jednom ovakvom predavanju.

kongres fitnes ucilista

Nedjelju je otvorila Asja Petersen s Focus point treningom , a uslijedile su Matejak, Radojičić i Marija Andrijašević koje su sve imalo pospane probudile i pripremile za svečanost na Kongresu - podjelu diploma polaznicima Fitnes učilišta. Poslijepodne je obilježeno Fitness Academy Challengeom na kojem su najbolji nagrađeni vrijednim nagradama, stipendijama za Fitnes učilište i drugim vrijednim nagradama sponzora, među kojima je i Fitness.com.hr.

Kad su se dojmovi slegli, bez imalo dvojbe možemo čestitati Fitnes učilištu na kvalitetno organiziranom 1. Kongresu Fitnes učilišta, kako s aspekta odabira predavača i izbora tema, tako i ako govorimo o atmosferi koja je vladala na Kongresu.

Čestitamo Matiji Dunaju i Zlatanu Spiridonoviću na izvrsnom projektu, ali i odličnoj organizaciji i ugodnom i stručnom druženju. Kolegijalnost, profesionalnost i izmjena znanja zasigurno su preduvjet i svih budućih događanja i razvoja fitnes zajednice pa već sad možemo reći da se veselimo 2. izdanju Kongresa Fitnes učilišta!

Objavljeno 09.02.2016.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!