Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Kako pas može doprinijeti vašem zdravlju i vitkoj liniji?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sve više mladih ljudi je pretilo, problem je s kojim se suočavaju mnoge zemlje zapadnoga svijeta. No, osim mlađih generacija, pretilost sve više pogađa i starije, što značajno negativno utječe na kvalitetu života i povećava rizik od razvoja niza bolesti.

Naime, pretilost je faktor rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, hipertenzije, dislipidemije (poremećenu koncentraciju lipoproteina u krvi) i kardiovaskularnih bolesti. Imajući to na umu, jasno je da bi cilj svakoga pojedinca trebao biti – što više se kretati i biti što aktivniji.

Jedan od načina kako na gotovo neprimjetan način uvrstiti svakodnevnu fizičku aktivnost u svoju životnu rutinu jest nabavka kućnog ljubimca.

Niz je studija potvrdio da kućni ljubimci pozitivno utječu na svoje vlasnike, na više razina:

 • Poboljšanje razine fitnessa
 • Smanjenje stresa
 • Snižavanje krvnog tlaka
 • Snižavanje razina kolesterola
 • Povećanje općeg zadovoljstva, i
 • Društvena podrška

pas

Pas i poboljšanje zdravlja

Američko udruženje za zdravlje srca (AHA) objavilo je izvješće u kojem stoji da posjedovanje psa i svakodnevna briga o ovom kućnom ljubimcu, što uključuje i šetnje, pozitivno utječe na smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Kako ističu, vlasnici pasa imaju 54% veće šanse da svakodnevno dosegnu preporučene količine fizičke aktivnosti potrebne za očuvanje zdravlja, od onih koji nemaju psa.

AHA navodi da pas pozitivno utječe na više razina:

 • Kućni ljubimci, a posebno psi, snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti,
 • Vlasnici pasa imaju u prosjeku niži krvni tlak,
 • Šetanje psa snižava rizik od pretilosti

No, isto tako ističu da navedena poboljšanja općeg zdravstvenog statusa neće biti realizirana samom nabavkom kućnog ljubimca, odnosno psa, već su pozitivni utjecaju vezani direktno s svakodnevnim šetanjem psa, i do nekoliko puta u danu.

pas

Pas kao motivacija

Studije ističu još jednu prednost posjedovanja psa za kućnog ljubimca, a to je motivacija koja s psom dolazi za svakodnevno šetanje. Naime, mnogi kao razlog za svoju neaktivnost navode manjak motivacije da hodaju ili trče sami. U slučaju posjedovanja psa, ta motivacija postoji, a psa se doživljava kao „društvo“ za šetanje.

Osim toga, pas kod vlasnika izaziva i osjećaj odgovornosti. Vlasnici pasa imaju odgovornost psu dati jesti, a isto tako osjećaju i odgovornost da ga moraju svakodnevno prošetati, što je dodatan psihološki pokretač za aktivnost.

Stoga, pas postoji kao dvostruki benefit:

 • On je motivacija i ohrabrenje da se krene s hodanjem kao fizičkom aktivnošću, i
 • On je društvo i podrška za održavanje redovne aktivnosti, kao vrste treninga.

Stoga, ako ste dosad šetnju svojeg kućnog ljubimca prepuštali drugim članovima svoje obitelji, promijenite tu praksu i odaberite vrijeme u danu koje ćete provesti u šetnji sa svojim psom. Ne samo da će vaš pas biti sretna zbog toga, već će i vaše zdravlje doživjeti niz pozitivnih promjena na kojima će vam, dugoročno, vratiti pozitivnim odgovorom.

Ako nemate kućnog ljubimca, a razmišljate o njemu, navedene benefite svakako ubrojite u prednosti uzimanja psa i obogatite svoj život jednim dlakavcem koji će vam biti najbolji prijatelj i pomoći vam da budete zdraviji i u formi.

pas

Reference:

 1. American Heart Association News. Walking your dog helps your heart. May 2013.
 2. Wu, YT. Luben, R. Jones, A. Dog ownership supports the maintenance of physical activity during poor weather in older English adults: cross-sectional results from the EPIC Norfolk cohort. Journal of Epidemiology & Community Health. Volume 71, Issue 9

Objavljeno 03.11.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!