Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Koje mišiće aktivira i koliko kalorija troši jahanje na konju?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Konji su plemenite životinje i tko je jednom pokušao jahati, osjetio je svu veličinu, snagu, ali istovremeno i nježnost ove prekrasne životinje. No, jahanje je, koliko god na prvu izgleda da samo konj obavlja „posao“, aktivnost koja ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje i troši kalorije.

Naravno, ako ste ikada sjedili u sedlu na konju i jahali koji sat, drugi dan ste to osjetili u obliku upale mišića po cijelome tijelu. Naime, niz je aktiviranih mišića koji vam pomažu da održite ravnotežu i uspravan stav koji je potreban tijekom jahanja konja.

jahanje

Koji su aktivirani mišići?

Da biste ostali u uravnoteženom ritmu s konjem (umjesto da ga čvrsto stisnete rukama i odskakujete na leđima konja), morate aktivirati svoje mišiće corea i uključiti cijeli trup u održavanje uspravnog držanja.

Da bi tijekom jahanja zadržao ravnoteža te ne bi iskliznuo iz sedla, jahač mora koristiti mišiće trupa, odnosno torza. U ovom slučaju radi se o izometričkim kontrakcijama kojima se jahač održava u jednom položaju.

Dugoročno gledano, ova vrsta kontrakcije pozitivno će utjecati na ravnotežu i posturu u svakodnevnom životu.

Osim mišića corea koji su uključeni u posturu, tijekom jahanja su uključeni i mišići zdjelice, nogu, ruku, a sve kao rezultat održavanja dobre pozicije na konju te sudjelovanja u kretanju bez rizika od pada.

S obzirom na način aktivnosti, jahanje na konju je kardiovaskularna (aerobna) vježba koja doprinosi poboljšanju općeg kardiovaskularnog zdravlja. Naravno, što je aktivnost intenzivnija, to će ovo biti trening koji zahtijeva veći aerobni kapacitet i snagu.

jahanje

Koliko kalorija troši jahanje?

Osim što boravite u prirodi, družite se s prekrasnom životinjom i aktivirali ste jako puno mišića, jahanje će vam pomoći i u potrošnji kalorija, pa se može reći da je i ovo jedna aktivnost koja doprinosi održavanju zdrave tjelesne težine.

Laganim hodom na konju u trajanju od 60 minuta može se potrošiti oko 148 kcal. Kas koji zahtijeva malo više energije i balansa može utrošiti oko 384 kcal. Galopiranjem se utroši najviše kcal, oko 472 u sat vremena jahanja.

jahanje

Jahanje kao terapija

Jahanje se kao terapijska djelatnost koristi 60-ak godina, a pomaže se osobama s različitim posebnim potrebama ili drugim fizičkim, kognitivnim i emotivnim stanjima. Tako postoje:

  • terapijsko jahanje – metoda kojom se pomaže klijentu da jaše ili radi s konjem s tla.
  • hipoterapija – temelji se na korištenju učinkovitih pokreta koji potiču jahača da uključi senzorne, neuromotorne  i kognitivne sustave s ciljem funkcionalnog poboljšanja određenog nedostatka.
  • integrativno učenje sa konjima – eksperimentalna metoda učenja životnih vještina uz pomoć rada s konjima.
  • konjima potpomognuta psihoterapija – terapija koja nužno ne uključuje jahanje, već može sadržavati samo brigu o konjima, kao metodu upoznavanja sa samim sobom i poboljšanje socijalnog, emocionalnog i kognitivnog zdravlja.

Kada ulovite priliku, a jesenje vrijeme je savršeno za to, odite u školu ili na sat jahanja. Uživajte u društvu ove plemenite životinje, ali i poradite s njime na svojem balansu i potrošite što više kalorija.

Objavljeno 08.10.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!