Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Tom Hardy - kako trenira jedan od najpoželjnijih glumaca današnjice

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Britanski glumac Tom Hardy jedan je od najtraženijih glumaca današnjice, prvenstveno zbog niza dramatičnih fizičkih transformacija za potrebe svojih uloga. Zbog sve većih zahtjeva koji se od njih traže, znatan je broj glumaca koji se time mogu pohvaliti, no Tom drži visoku poziciju zbog iznimne sposobnosti kontrole nad svojim tijelom te zbog činjenice da je gotovo neprepoznatljiv u usporedbi s nekoliko godina unazad.

Razne su uspješne uloge iza njega, no one koje su ga najviše proslavile zbog transformacija zasigurno su one u filmovima „Bronson“, „Ratnik“, „Vitez tame: Povratak“ te „Pobješnjeli Max: Divlja cesta“. Upravo je u tim filmovima pokazao svu svoju posvećenost onome što radi i to kroz različite i mukotrpne režime koje je morao provoditi da bi ostvario formu koja je savršeno predstavila lik kojeg je glumio.

Prolazeći kroz razne cikluse dobivanja i gubljenja na masi, rastao je kao glumac, ali i kao osoba, uvijek težeći da od sebe da najviše što može. Bez te želje, truda i discipline sigurno ne bi postigao to što je i  ostavio takav trag na publiku, ali i na redatelje koji ga rado angažiraju za svoje filmove imajući u vidu tu maksimalnu količinu posvećenosti i angažiranosti koje ulaže u svaku svoju ulogu.

Čovjek koji od prvog dana stoji iza svih tih fizičkih transformacija njegov je dugogodišnji trener Patrick „P-NuT“ Monroe.  Njegova filozofija je metoda signaliziranja, odnosno kraćih i češćih treninga tijekom dana, kojima se konstantno mišićima daje signal za rast kako bi se adaptirali u smjeru kojem se želi. Kako sam Patrick kaže:

„Bolje je napraviti 10 sklekova svakih sat vremena, nego 100 sklekova odjednom. Ako nešto činimo dovoljno često, tijelo na to pozitivno reagira i mi se razvijamo.“

Navedenu metodu Patrick je prvi put iskoristio u filmu „Bronson“, tijekom pripreme Tom Hardyja za ulogu Charlieja Bronsona, zatvorenika koji je gotovo cijeli svoj život proveo u samici. Za potrebe navedene uloge Tom je morao u relativno kratkom vremenu nabaciti čak 20 kg mase. S obzirom da se radilo o zatvoreniku, veliki dio treninga sastojao se od vježbi koje se mogu raditi u zatvoru, dakle onih s vlastitim opterećenjem kao što su: sklekovi (različite varijante sklekova), zgibovi, dipsevi, vježbe jačanja trupa, kao i vježbe s girjama kojima je Tom radio uglavnom ramena. Ključ je bio u kratkim i češćim treninzima pa se tako kružni trening sastavljen od gore navedenih vježbi radio 4 puta dnevno počevši od ranog jutra, u vremenskom trajanju od 20 minuta, s fokusom na savršenoj formi, sporijem ritmu i laganom opterećenju.  Prehrana je iznosila oko 4000 kcal dnevno te je uz standardne porcije piletine i bijele riže, uključivala i velike količine junk fooda kako bi se što prije dostigla željena masa. Iako znamo da takav režim inače nije preporučljiv, ovaj put je bio opravdan ne samo radi kratkog roka za postizanje željenog izgleda već i zbog činjenice da nije bilo ni potrebno ni realistično očekivati definiran izgled – Tom je jednostavno morao izgledati veliko i moćno. Bio je to sasvim drukčiji režim od onoga za ulogu u prethodnom filmu „Stuart: Život natraške“ gdje je svakodnevno trčao po 5-11 kilometara te živio na povrću da bi skinuo suvišne kilograme.

Tri godine nakon Bronsona slijedi film „Ratnik“ u kojem je Tom utjelovio lik bivšeg vojnika i MMA borca. Osnovni principi signaliziranja i konfuzije su i dalje činili temelj treninga, no ovaj se put tražio malo drukčiji izgled. Za tu ulogu Tom je opet morao dobiti znatnu količinu mišićne mase, no sad je uz to morao podići svoju izdržljivost kao bi što realnije utjelovio ulogu borca.

Definiraniji izgled zahtijevao je drukčiji pristup treningu i prehrani. Treba naglasiti i da nije sve bilo u samom izgledu, Tom je zaista morao biti uvjerljiv u ulozi borca, morao je ne samo tako izgledati, već i steći vještine profesionalnog MMA borca. To je mogao uspjeti samo trenirajući kao MMA borac - box, kickbox i muai thay na svakodnevnoj bazi.

O trudu koji je uložen svjedoči jedan dan treninga, od njih 7 tjedno kroz razdoblje od 3-4 mjeseca. Dan je započeo rano, doručkom od tosta i maslaca od kikirikija, proteinskog napitka te 3 litre vode. Nakon istezanja uslijedilo je 2 h boksa, te par sati prakticiranja vještina Jiu Jitsua. Na kraju je uslijedio rad na koreografiji, a naporan dan bi završio s par sati treninga snage u teretani kroz razne varijacije treninga, pogađajući različite mišićne grupe svaki dan.

Principi treninga su se često mijenjali radi mišićne konfuzije, kako bi tijelo uvijek bilo izazvano na odgovor. Mijenjala su se ponavljanja, tempo rada, opterećenje itd., dakle sve ono što je moglo trening učiniti drukčijim i stimulirajućim. Sve to pratila je obilna prehrana, sastavljena od piletine i povrća, raspodijeljenih u 5-6 obroka kroz dan, sve u cilju dobivanja što čišće mišićne mase.

Nedugo nakon „Ratnika“ za ulogu zločinca Banea u filmu „Vitez tame: Povratak“, posljednjem filmu trilogije o Batmanu, Tom je imao 3 mjeseca za nabaciti 15 kg mišićne mase. Mnogo je spekulacija o treningu koji je stajao iza forme u navedenom filmu, no mnogi se slažu da je moćan izgled ostvaren kroz mnoštvo teških dizanja, s malim volumenom treninga, te obilnom prehranom koja je osigurala dovoljno energije za provođenje takvog režima.

Važno je također naglasiti da je, uz maksimalan trening, savršeno prilagođen plan prehrane te suplementaciju, za jedan dio izgleda zaslužna i kostimografija što svejedno ne umanjuje trud glumca koji je morao biti uložen u pripremu uloge. Kao i ostali glumci poznati po svojim fantastičnim transformacijama, Tom je morao biti u kompletnoj kontroli nad svojim tijelom kako bi uvjerljivo portretirao ovaj, kao i ostale različite karaktere koji su svi izgledali potpuno drukčije te mu se radi toga treba iskazati dužno poštovanje.

Sigurno je da ovakve promjene u tako kratkom vremenu traže veliku razinu želje, posvećenosti i teškog rada. Patrick je znao da je Tom spreman za to i zato je i imao takve rezultate.

Primjer treninga:

3 x tjedno, s danom odmora, 3-5 setova po 3-5 ponavljanja

1. Dan

 1. Kosi potisak za prsa bučicama
 2. Veslanje šipkom
 3. Vojnički potisak
 4. Snatch bučicom
 5. Rumunjsko mrtvo dizanje
 6. Čučanj

2. Dan

 1. Prednji čučanj
 2. Mrtvo dizanje
 3. Bench press
 4. Hang clean
 5. Zgibovi obrnutim hvatom
 6. Sjedeći potisak za ramena, bučicama

3. Dan

 1. Clean and press
 2. Izmjenično veslanje u poziciji skleka
 3. Razvlačenja za prsa
 4. Zgibovi
 5. Hodajući iskorak
 6. Podizanja na klupicu (step up)

Za svoju zadnju ulogu u filmu „Pobješnjeli Max: Divlja cesta“, Tom Hardy morao je izgledati, kako sam navodi „opako i gladno“ što je ovog puta značilo gubitak 15 kg.  Cilj je bio steći mišićav izgled, ali ovaj put s naglaskom na definiciji. Svakodnevni treninzi i 1 obrok dnevno, uz mnoštvo borilačkih treninga i sve to kroz 3 mjeseca, 7 dana tjedno. U totalnoj suprotnosti s režimima prije, i na fizičkom i psihičkom planu. Zaista, nije svatko rođen za tako nešto. Tom Hardy zasigurno je. I zato je na samom vrhu.

 

Objavljeno 29.05.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!