Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Kakvim treninzima se Riz Ahmed pripremao za Oscarom nagrađeni „Sound of Metal“?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Na ovogodišnjim dodjelama za najprestižniju filmu nagradu Oscar film „Sound od Metal“ (Zvuk metala) okićen je dvama zlatnim kipićima, Oscarom za najbolju montažu i Oscarom za najbolji zvuk. Glavni glumac Riz Ahmed je bio nominiran i za nagradu za najboljeg glavnoga glumca.

No, osim izvrsnom glumom, ovaj mladi britanski glumac je pažnju mnogih gledatelja pridobio i izvrsnom tjelesnom formom koju je pokazao u filmu u kojem glumi bivšeg ovisnika, bubnjara u punk bendu koji odjednom izgubi sluh.

Tijekom priprema za snimanje filma Ahmed je surađivao s trenerom Leightonom Grantom kojem je zadatak bio u samo 3 mjeseca koliko su imali vremena za pripreme, na početnu Ahmedovu formu koja je bila iznimno mršava i s malom mišićnom masom „nabaciti“ što više mišića i održati nizak postotak masti kako bi definicija bila što izraženija.

„Svaki drugi tjedan smo mjerili težinu i postotak tjelesne masti kako bismo znali koliko i u kojem smjeru napredujemo. Cilj nam je bio da na snimanju bude što „izrezaniji“ i u što boljoj formi“, navodi trener za Men ’s Journal.

Budući da je Ahmed glumio bubnjara, trening je imao naglasak na ritmu i tempu. Posebno se to postizalo vježbama agilnosti i boksačkim treninzima. "Pronašao sam sličnosti između boksa i bubnjanja u punku", kaže Grant. "Razina agresije i muzikalnosti dolazi kroz oboje."

riz

Prehrana Riza Ahmeda

Tijekom tromjesečnog razdoblja treninga, Ahmed je povećao mišićnu masu dok je smanjio postotak tjelesne masti za četiri posto. To je postignuto povećanjem unosa kalorija tijekom prve faze, kako bi postiglo dobivanje na masi, a zatim smanjenjem te količine za 1.000 kalorija tijekom druge faze.

Tijekom prve faze unosio je oko 2500 kalorija. Tijekom razdoblja „rezanja“, prešao je na keto način prehrane, gdje je glumac unosio između 1500 i 1800 kalorija.

Obroci su mu se u prvoj fazi bazirali na čistim izvorima proteina, povrću i kvalitetnim izvorima ugljikohidrata. Obično bi dan započinjao doručkom koji se sastojao od jaja, mljevene govedine, špinata i slatkog krumpira. Za ručak je jeo pileća prsa, kvinoju i zeleno povrće, a večera se sastojala od proteina i povrća po vlastitom izboru. Ovisno o vrsti treninga koji je radio u tom danu, u jelovnik su dodavani proteinski shake i voće.

Trening Riza Ahmeda

Trening je bio fokusiran na izgradnju mišićne mase, a 4 treninga tjedno bila su podijeljena na gornji i donji dio tijela. Tijekom prve faze kardio trening je sveden na minimum, a kako s tjedni prolazili trener je dodavao aerobne aktivnosti, od različitih boksačkih treninga do kružnih treninga s kettlebellom.

Tijekom druge faze programa, smanjen je udio treninga snage, a pojačana je aerobna komponenta. Glumac je odrađivao treninge 6-7 dana u tjednu, a s obzirom na tako visoku frekvenciju treninga, naglasak je stavljen i na odmor.

Donosimo primjer Rizovog treninga za gornji dio tijela:

Trening se radi u superserijama- svaki superset se radi u 3 serije s 45 sekundi pauze između serija.

  • A1: Jednoručno razvlačenje za prsa na ravnoj klupici (jedna po jedna ruka) – 12 ponavljanja
  • A2: Potisak šipkom s ravne klupe – 12 ponavljanja

  • B1: Obrnuto razvlačenje na cross mašini – 15 ponavljanja
  • B2: Veslanje u pretklonu uskim hvatom – 12 ponavljanja

  • C1: Jednoručno obrnuto razvlačenje na kosoj klupi – (jedna po jedna ruka) – 12 ponavljanja
  • C2: Arnoldov potisak – 12 ponavljanja

  • D1: Plank s podizanjem kukova – 20 ponavljanja
  • D2: Bicikl trbušnjaci

Odradite ovaj trening i javite kako vam je bilo!

Objavljeno 16.05.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!