Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Kako kokosovo ulje može poboljšati zdravlje kose?

Image

Kokosovo ulje nalazimo u kuhinjama svih onih koji razmišljaju o kvalitetnoj pripremi hrane i izbjegavaju loša ulja, a prednost daju onima s nizom zdravstvenih prednosti (poput kokosovog, maslinovog, bučinog i sl.). No, jeste li ikada na kokosovo ulje naišli u nečijoj kupaonici? Naime, upravo je kokosovo ulje najpopularnije i najčešće korišteno ulje za kosu radi niza benefita koje ono ima za zdravlje i lijep izgled kose!

No, kod odabira kokosovog ulja koje ćete nanijeti na kosu morate birati samo najbolja ulja. Također, potrebno je pripaziti i na vrijeme (dužinu) nanošenja, kako ne biste napravili više štete nego koristi. Posljednje, način korištenja kokosovog ulja treba prilagoditi i koži na tjemenu, ali i tipu kose.

Stoga, u nastavku pročitajte koje ulje kupiti i kako ga koristiti za zdravlje kose.

kokosovo ulje

Prednosti kokosovog ulja za kosu

Studija (Rele i sur.) koja je ispitivala učinkovitost mineralnog ulja, suncokretovog ulja i kokosovog ulja u sprečavanju oštećenja kose otkrila je da je kokosovo ulje najbolje djelovalo u prodiranju unutar vlasi kose i sprječavanju oštećenja kose.

Budući da je kokosovo ulje dobiveno iz masnih kiselina, ono ima sposobnost zadržavanja proteina u vašoj kosi, sprječavajući tako gubitak kose, popravljajući oštećenja i održavajući vlasište čistim i zdravim. Zbog toga se primjena kokosovog ulja smatra jednim od najboljih dubinskih tretmana koje možete pružiti svojoj kosi u udobnosti svog doma.

Studije (Burnett i sur.) su pokazale da kokosovo ulje može djelovati kao sredstvo za njegu kose i općenito je sigurno za primjenu.

Kokosovo ulje ima antimikrobna svojstva i tako pomaže u borbi protiv peruti i uši u vašoj kosi. Također, pomaže u sprječavanju suhoće kose formirajući fini sloj zaštite oko vlasi kose.

Prirodno ulje prisutno u vašoj kosi često se raspada zbog pretjerane topline od oblikovanja (feniranja, peglanja i sl) ili izloženosti zagađivačima okoliša. Zbog toga kokosovo ulje djeluje kao najbolja zamjena za ulja vašeg vlasišta.

Na kraju, neke su studije (Kaur i sur.) također pokazale da kokosovo ulje može biti prirodno sredstvo za zaštitu od sunca za vašu kosu.

kokosovo ulje

Kako koristiti kokosovo ulje za kosu?

Redovno i dugotrajno korištenje kokosovog ulja kao dijela rutine njege kose, učinit će kosu nahranjenom, čvrstom i jakom te će spriječiti lomljenje kose i pucane vrhova. Nekoliko je metoda kako da to učinite:

Uvijek započnite s nanošenjem male količine kokosovog ulja na srednji dio, a zatim ga rasporedite po ostatku kose. Nježno masirajte glavu nakon aplikacije za cirkulaciju krvi, što će pomoći vlasištu da upije ulje.

Vaša je kosa zapravo u najranjivijoj fazi kad je mokra. Nanošenje kokosovog ulja na kosu prije pranja sprječava oštećenja i lomljenje. Naime, nanošenje kokosovog ulja na kosu smanjuje količinu vode koju vaša kosa upija tijekom pranja, čime se sprječava gubitak kose.

Iako većina ljudi nanosi ulje na kosu prije pranja, neki ga nanose nakon. Studije (Gavazzoni i sur.) kažu da se kokosovo ulje nanosi na kosu nakon pranja uglavnom kako bi se spriječila šteta nastala proizvodima za oblikovanje ili njegu.

Često se kokosovo ulje koristi kao prirodna maska za kosu: nanese se na kosu i ostavi nekoliko sati prije ispiranja. To vašoj kosi daje prirodni duboko njegujući tretman. Preporučuje se da kovrče duboko tretirate kokosovim uljem preko noći jednom tjedno ili svaka dva tjedna.

  • Za gustu / kovrčavu / suhu kosu:

Ne morate štedjeti s količinom kokosovog ulja koju nanesete. Što više količine uzmete, to ćete bolje učiniti vašoj kosi. Međutim, ne zaboravite ograničiti količinu ako imate izrazito masno vlasište.

  • Za tanku / finu / masnu kosu:

Na kosu ne smijete nanositi više od 10 kapi kokosovog ulja. Naime, višak kokosovog ulja može dovesti do nakupljanja na tjemenu, što će kosu učiniti težom i izravnati je.

kokosovo

Koje je najbolje kokosovo ulje za kosu?

Čisto i prirodno kokosovo ulje može pretvoriti suhu i mrtvu kosu u nahranjene, meke pramenove. Dakle, potražite nerafiniranu, hladno prešanu, djevičansku sortu.

Iako rafinirano kokosovo ulje ima isti hidratantni učinak na kosu, možda biste trebali potražiti dodatne kemikalije koje često koriste mnogi kozmetički brendovi kako bi produljili rok valjanosti.

Kokosovo ulje je dostupno na tržištu u tekućem obliku (kad je na sobnoj temperaturi). Ono ima vrlo sličnu hidratantnu sposobnost kao nerafinirano, djevičansko kokosovo ulje i često se koristi kao baza za razrjeđivanje esencijalnih ulja ili drugih ulja poput bademovog i ricinusovog. Kokosovo ulje također se često miješa s keratinom u određenim proizvodima za kosu, poput maski za kosu i lakova za kosu.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Koliko dugo ostaviti kokosovo ulje na kosi?

Smatra se sigurnim nanositi kokosovo ulje oko 10 do 15 minuta, a zatim ga pustiti da stoji u kosi tijekom cijele noći. Ako pak imate vrlo finu kosu, savjetuje se da joj ne dopustite da odstoji preko noći.

S kokosovim uljem na kosi nemojte izlaziti u zagađena ili prašnjava područja jer se prljavština lako može zalijepiti i upiti u kosu.

Kokosovo ulje smatra se prirodnim uljem koje čini čuda za vašu kosu. Ne samo da popravlja oštećenja kose uzrokovana oblikovanjem, toplinom i izloženošću zagađivačima, već sprječava isušivanje i uništavanje kose. Dugotrajna upotreba kokosovog ulja osigurava vam nahranjenu, jaču, zdraviju i upravljiviju kosu.

Kokosovo ulje s redovnim i dugotrajnim korištenjem poboljšava zdravlje vaše kose i vlasišta, sprječava gubitak kose i potiče rast kose.

Stoga, ako dosad niste, osim u kuhinji, kokosovo ulje redovno počnite koristiti i u kupaonici dajući kosi zdravlje, sjaj i prekrasan izgled.

Kokosovo ulje možete kupiti u Fitness.com.hr Webshopu ili Fitness.com.hr trgovini (Horvaćanska cesta 178, Zagreb).

kokosovo ulje

Reference:

  1. Rele AS, Mohile RB. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. J Cosmet Sci. 2003 Mar-Apr;54(2):175-92.
  2. Burnett CL, Bergfeld WF, Belsito DV, Klaassen CD, Marks JG Jr, Shank RC, Slaga TJ, Snyder PW, Andersen FA. Final report on the safety assessment of Cocos nucifera (coconut) oil and related ingredients. Int J Toxicol. 2011 May;30(3 Suppl):5S-16S.
  3. Kaur CD, Saraf S. In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics. Pharmacognosy Res. 2010 Jan;2(1):22-5.
  4. Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015 Jan-Mar;7(1):2-15.

Objavljeno 25.09.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!