Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Maja Ćustić: Hrana nije ni "lijek" ni "utjeha"! Kad se to shvati, mršavljenje postaje lakše!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Popularni televizijski show Život na vagi ove godine ima nove trenere, Maju Ćustić i Edina Mehmedovića. Već nakon par tjedana prikazivanja, gledateljima su novi treneri prirasli srcu, ne samo zbog njihove stručnosti u radu već i rade topline i razumijevaja koje imaju prema ovogodišnjim kandidatima, koji su najteži do sad. 

Povodom nove sezone showa, ali i sve većeg problema pretilosti, od najmlađeg uzrasta, razgovarali smo s magistrom kineziologije Majom Ćustić. 

Pozdrav Majo! Predstavi se ukratko našim gledateljima koji te imaju priliku upoznati u novoj sezoni popularnog showa Život na vagi.

Zovem se Maja Ćustić, imam 36 godina i magistra sam Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s 15 godina iskustva kao osobna trenerica i trenerica grupnih programa uz redovito dodatno educiranje te stjecanje novih znanja i vještina. Prihvatila sam poziv u show Život na vagi jer sam osjećala potrebu i na neki način obavezu pomoći tim ljudima svojim znanjem i iskustvom kako bi promijenili svoj život iz temelja.

maja custic

Pretilost je problem s kojim se suočava sve veći broj ljudi, od najmlađih generacija do starijih osoba. Što bi savjetovala nekome tko se bori s debljinom; koji je prvi korak koji treba poduzeti?

Među prvim koracima je svakako prihvatiti stanje u koje su se doveli, donijeti odluku da stvarno žele promjenu i da jednom kad krenu nema vraćanja starim navikama.

Ako pretila osoba nema uvjete za osobnog trenera i rad "1 na 1", što bi savjetovala, s kakvim vježbama da počne? Daješ li prednost individualnom radu ili grupnim treninzima u slučaju pretilih osoba?

Svima onima koji nemaju uvjete za osobnog trenera, predlažem hodanje, to se može raditi uvijek i za to vam ne treba novac, nego samo jaka volja i želja za promjenom. Osim hodanja, dobra opcija je i vožnja bicikla, ako ga imate.

Većina teretana ima trenere koji vam mogu pokazati kako sprave funkcioniraju te predložiti koje vježbe možete raditi i kako. Bitno je naučiti pravilno disati i izvoditi pokrete, ali i ne krenuti prenaglo u želji za što bržim rezultatima, odnosno treba paziti da se intenzitet vježbi pojačava postepeno.

Upravo to mi je bio veliki izazov u showu "Život na vagi" s obzirom na to da se većina kandidata nikad u životu nije bavila nekom fizičkom aktivnošću. Trebalo ih je u kratkom vremenskom periodu naučiti kako ispravno izvoditi vježbe i pravilno disati kako si ne bi ugrozili zdravlje ili zadobili neku ozbiljniju ozljedu.

Uvijek prednost dajem individualnom radu jer se puno bolje i kvalitetnije možete posvetiti klijentu, a oni imaju više vremena za ponavljanje pokreta koji se teže usvajaju.

maja custic

Koje su promjene navika koje smatraš najvažnijima za pretile osobe koje su odlučile skidati kilograme? 

Većina njih treba potpuno odbaciti stare obrasce funkcioniranja, prehrane i načina života te ih zamijeniti s novim, zdravijim varijantama.

Konkretno govoreći, trebaju početi s bilokakvim kretanjem, jer puno njih ne prohoda više od parsto metara u komadu i tako već godinama, ali i početi s konkretnom tjelovježbom.

Treba smanjiti porcije i prilagoditi broj obroka i međuobroka, izbaciti masnu i kaloričnu hranu s malo ili ništa nutritivnih vrijednosti, te izbaciti gazirana pića puna šećera.

Jako je bitno i promijeniti vrijeme uzimanja obroka jer mnogi jedu kasno navečer ili do podneva ništa, što je također napad na organizam i pogodno tlo za debljanje.

U početku će sve biti jako teško, kako da pretila osoba ostane motivirana kad je najteže i ne odustane?

Veliki neprijatelj motivacije je nestrpljivost. Svi bi mi htjeli odmah vidjeti rezultate našeg truda, ali to nažalost često ne ide tako, pa ni sa skidanjem kilograma. Ključni su upornost i strpljenje, te spoznaja da rade promjenu za cijeli život, a ne samo za par tjedana ili mjeseci.

maja custic

S obzirom na tvoje dosadašnje iskustvo, koji su najčešći problemi s kojima se suočavaju pretile osobe i što ih je dovelo do prekomjerne tjelesne težine?

Većina njih iza sebe ima teške životne priče i velike emotivne blokade kao posljedice toga. Puno je tu negativnih emocija poput krivnje, ljutnje, tuge, razočaranja, bijesa koji se talože godinama u njima, a uz to onda dolazi i puno izgovora i samoopravdavanja.

Neki kažu da nemaju vremena, nekima se ne da, nekima su drugi krivi, neki čekaju ponedjeljak ili Novu Godinu da krenu s promjenama. Hrana im je bila brzinski put do kratkotrajne sreće, nakon kojeg bi opet došli na osjećaj krivnje jer su opet pojeli previše.

To je začarani krug kojeg je jako teško probiti i to je zapravo najveći izazov u radu s pretilim ljudima. Dovesti ih do momenta kad shvate da hrana nije lijek, izlaz, utjeha ni sreća. Nakon toga je sve lakše i oni koji to osvijeste, rade velike pomake i mijenjaju svoj život iz temelja.

Kad skinu višak kilograma, što savjetuješ da se kilogrami ne vrate?

Vjerujem da je netko tko skine 40,50 i više kila u glavi već dobro posložen i bitno je da zadrži taj isti fokus i sjeti se u koje stanje uma i tijela bi ponovno "zaglibio" u slučaju da se vrati starim navikama.

Drugim riječima, trebaju samo nastaviti s vježbanjem i pravilnom prehranom i onda nema straha.

Objavljeno 06.11.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!