Okroshka - zdrava ruska hladna juha sa šunkom i jajima

  • 0 komentara
  • 4 x
  • ponedjeljak, 11 srpnja, 2016. u 01:37

ruska juha

Odlučila sam se malo poigrati s različitim zdravijim varijantama nacionalnih jela i na taj način prvo, isprobati neke nove okuse, a potom i naučiti neke nove kombinacije. Prije nekoliko dana sam pripremala španjolske recepte: piletinu s rižom i tradicionalni  španjolski omlet.

Slučajnim odabirom ovaj put sam odlučila napraviti nešto - rusko! Iskreno, kad mi je pala na pamet Rusija, jedino što mi je bilo na umu je - vodka. ;) 

No, google svašta zna, pa sam tako naučila i kako pripremiti tradicionalnu rusku hladnu juhu koja se zove: Okroshka

U ovoj juhi se sljubljuju okusi povrća, šunke i jaja, a rezultat je iznenađujuće osvježavajuć, ali i jako zasitan. Okosnica recepta su svježi krastavac, kopar, rotkvice i tvrdo kuhana jaja. 

Ovo su sastojci: 

  • 150 g krumpira
  • 150 g krastavca
  • 2 jaja
  • 150 g rotkvica
  • peršin, kopar
  • 150 g pureće ili pileće šunke
  • sok 3 iscijeđena limuna
  • 500 ml vode
  • sol, papar, po želji 
  • 6 žlica kremastog posnog sira ili malomasnog vrhnja

Krumpire i jaja skuhajte. Narežite ih na kockice. Jednako kao i krastavce i šunku. Rotkvice narežite na tanke kolutove. Sve satojke stavite u posudu i dobro promiješajte dok se malomasno vrhnje ne sljubi s vodom. Ostavite malo da stoji da se okusi sljube do kraja. 

Količinom vode određujete gustoću juhe, pa polako dodajte vodu kako vam juha ne bi bila prerijetka. 

Osim što je okusom jako fina, a bogata proteinima, ova juha će mnogima postati dio redovne prehrane jer je jako jednostavna za pripremu i izvrsna kao jušni obrok u ovim vrelim ljetnim danima. 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Tapenada na patlidžanu x 10
    Večera. Jednostavna i sočna. Skoro pa sam napisala haiku od ove divote s kojom sam se počastila pred spavanje.  Dijelim, malo se potrudite oko tapenade i uživajte: Sastojci: 1 patlidžan Malo maslinovog ulja Za tapenadu: 100 g zelenih otkoštenih maslina 100 g crnih otkoštenih maslina 30 g sušenih rajčica 1 žličica kapara 1 slani inćun 1 žlica iscijeđenog limunovog soka 1 češanj češnjaka 1 žlica na sitno nasjeckanog svježeg ružmarina i majčine dušice 1 žlica maslinovog ulja ...
  • Moj uobičajeni ručak kad sam na dijeti x 9
    Od nove godine do danas sam skinula 6 kg. Malo sam stisnula s prehranom i uozbiljila se oko sadržaja svojih obroka, ali i količine i rezultati su tu. Isprobala sam više vrsta prehrane i moj organizam najbolje reagira na cikliranje ugljikohidratima, pa tako i radi. U danima kad treniram u jednom obroku imam ugljikohidrate čija se količina razlikuje po treninzima. U ostalim danima ne unosim ugljikohidrate. To mi je najbolji način za održati mišiće i izgubiti mast. U dane treninga, ugljikohidra...
  • Šarena salata s kvinojom i kukuruzom x 4
    Čim prođe Nova godina i siječanj, ja brojim dane do ljeta. Ma, ako ću biti iskrena, ja brojim dane do ljeta čim završi prethodno ljeto, no krajem prvoga mjeseca u godini i kroz veljaču polako krenem već umišljati da sve oko mene miriši na ljeto. „Ovo ljeto svaki vikend idemo na more. Osim godišnjeg, još i vikende idemo. I nosimo sup.“, dogovorile smo Latica i ja. I tako, kraj je veljače, ljeto samo što nije… A u skladu s tim, treba i hranu prilagoditi tome, pa sve češće na tanjuru budu neke ...
  • Divan ručak: Zapečeni punjeni batat x 5
    Ovo je ručak za 3 ili 4 osobe, ovisno kakve proždrljivce imate za stolom. Sastojaka je prilično, ali kad pogledate popis shvatit ćete da to sve već imate u kući. Dajte si malo vremena i pripremite super ručak. 4 batata (slatka krumpira) srednje veličine 1 žlica gheea ili maslaca 8 feta kuhane pancete ili šunke 1 paprika, narezana na kockice 1 zelena paprika, narezana na kockice 3 mlada luka, narezana na kolutove 2 češnja češnjaka 1 žličica crvene slatke paprike 1 žličica kima Sol,...