Okroshka - zdrava ruska hladna juha sa šunkom i jajima

  • 0 komentara
  • 4 x
  • ponedjeljak, 11 srpnja, 2016. u 01:37

ruska juha

Odlučila sam se malo poigrati s različitim zdravijim varijantama nacionalnih jela i na taj način prvo, isprobati neke nove okuse, a potom i naučiti neke nove kombinacije. Prije nekoliko dana sam pripremala španjolske recepte: piletinu s rižom i tradicionalni  španjolski omlet.

Slučajnim odabirom ovaj put sam odlučila napraviti nešto - rusko! Iskreno, kad mi je pala na pamet Rusija, jedino što mi je bilo na umu je - vodka. ;) 

No, google svašta zna, pa sam tako naučila i kako pripremiti tradicionalnu rusku hladnu juhu koja se zove: Okroshka

U ovoj juhi se sljubljuju okusi povrća, šunke i jaja, a rezultat je iznenađujuće osvježavajuć, ali i jako zasitan. Okosnica recepta su svježi krastavac, kopar, rotkvice i tvrdo kuhana jaja. 

Ovo su sastojci: 

  • 150 g krumpira
  • 150 g krastavca
  • 2 jaja
  • 150 g rotkvica
  • peršin, kopar
  • 150 g pureće ili pileće šunke
  • sok 3 iscijeđena limuna
  • 500 ml vode
  • sol, papar, po želji 
  • 6 žlica kremastog posnog sira ili malomasnog vrhnja

Krumpire i jaja skuhajte. Narežite ih na kockice. Jednako kao i krastavce i šunku. Rotkvice narežite na tanke kolutove. Sve satojke stavite u posudu i dobro promiješajte dok se malomasno vrhnje ne sljubi s vodom. Ostavite malo da stoji da se okusi sljube do kraja. 

Količinom vode određujete gustoću juhe, pa polako dodajte vodu kako vam juha ne bi bila prerijetka. 

Osim što je okusom jako fina, a bogata proteinima, ova juha će mnogima postati dio redovne prehrane jer je jako jednostavna za pripremu i izvrsna kao jušni obrok u ovim vrelim ljetnim danima. 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Najbrža zdrava večera x 2
    Vratila sam se sinoć kasno navečer s puta. Šest dana putovanja po Toscani značilo je - osim prekrasnih mjesta i krajolika i uživanje u talijanskim obrocima među kojima su pizze, špageti, njoki, a potom i vrhunski talijanski sladoled.  Povratak doma značio je i vraćanje na svoj uobičajeni low carb ritam prehrane. Ovo je bila jedna takva večera:  1 jaje 1 mala tuna u salamuri 5-6 maslina šaka zelene salate 1 rajčica 1/2 krastavca 1/4 paprike paslinovo ulje aceto balsamico  sol Ja...
  • Mesne okruglice uz umak od posnog sira x 6
    Često u mesnici kupim mljeveno meso, ali uvijek tražim da mi neki moj odabrani komad mesa preda mnom ubace u onaj svoj apart i samelju. Tako nekako ipak imam kontrolu što jedem i da u mojim okruglicama nema i nekog mesa koje nisam željela.  S mljevenim mesom najčešće radim neke okruglice ili burgere: oni dobro podnose stajanje. napravim ih navečer ili ujutro i jedem taj dan za ručak, na poslu. Taj protek vremena od više sati zadrži ih sočnima, a čak ni podgrijavanje u mikrovalnoj im ne naštet...
  • Proteinske palačinke s malinama x 10
    Svoje doručke koji se sastoje od jaja ponekad malo transformiram. Umjesto omleta, jaja na oko ili neke treće inačic ove savršene namirnice, ponekad napravim palačinke. No, sastojci gotovo da ostanu nepromijenjeni pa zadržavam svoj trend početka dana s jajima.  Evo jedne ideje koju možete napraviti jednako brzo kao i običnu kajganu.  Sastojci (za 2 velike, tanke palačinke): 3 jaja 1 žlica chia sjemenki 1 žličica kakaa u prahu 1 žličica kokosovog brašna 1/2 žličice cimeta 1 žličica ghe...
  • Tapenada na patlidžanu x 11
    Večera. Jednostavna i sočna. Skoro pa sam napisala haiku od ove divote s kojom sam se počastila pred spavanje.  Dijelim, malo se potrudite oko tapenade i uživajte: Sastojci: 1 patlidžan Malo maslinovog ulja Za tapenadu: 100 g zelenih otkoštenih maslina 100 g crnih otkoštenih maslina 30 g sušenih rajčica 1 žličica kapara 1 slani inćun 1 žlica iscijeđenog limunovog soka 1 češanj češnjaka 1 žlica na sitno nasjeckanog svježeg ružmarina i majčine dušice 1 žlica maslinovog ulja ...