Španjolski omlet (Tortilla de Patatas)

  • 2 komentara
  • 9 x
  • ponedjeljak, 27 lipnja, 2016. u 11:17

tortilja

Jelena me već mjesecima nagovara da idemo road trip po jugozapadnoj Europi. Italija, Francuska, Španjolska, Portugal. Ne moramo obuhvatiti sve četiri države na jednom putovanju jer bi moglo biti prenaporno, ali primjerice Španjolska i Portugal u jednom 10-dnevnom road tripu je sasvim ok ideja. Jedino što joj još nisam javila je da idemo motorom :)

No, prije nego krenemo, zadala sam si zadatak da isprobam neke španjolske i portugalske recepte. Jedan od njih je tzv. španjolski omlet (Tortilla de Patatas), koji se radi s jajima, lukom i krumpirom.

Evo i kako:

  • 300 g krumpira
  • 1 glavica luka
  • 5 jaja
  • sol
  • 2 žlice maslinovog ulja

Krumpir ogulite i narežete na kolutove, a luk na trakice. U uzavrelu vodu stavite kuhati krumpir pa kad je gotov procijedite i ostavite da se ohladi. Pomiješajte s lukom, dodajte im sol i maslinovo ulje pa sve dobro promiješajte. Dodajte jaja i sve dobro umutite.

Zagrijte tavu i dodajte malčice ulja, samo da se smjesa ne zalijepi za tavu. Kad se ulje zagrijte izlijte smjesu i poklopite. Omlet će se s donje strane zapeći, a s gornje će se upariti. Nakon 2-3 minute skinite s ploče i ostavite da stoji poklopljeno, da se smjesa navlaži sa svih strana kako biste je lakše izvadili iz tave.

Po želji u ovaj omlet možete dodati malo šunke ili začinsko bilje.

tortilja

Kakav ti je post? 
Bok, za koliko je ovo osoba? I hvala za puuuno, puno dobrih recepata :)
Maramara
01.07.16. u 00:14
line
Hej, pa ovisi koliko jedu ;) meni je bilo za jednu jer mi je nutritivno u obroku toliko trebalo. Ali u normalnim okolnostima, bit ce dovoljno za 2 ;)
ZorroRi
01.07.16. u 09:33
line
2 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Tapenada na patlidžanu x 10
    Večera. Jednostavna i sočna. Skoro pa sam napisala haiku od ove divote s kojom sam se počastila pred spavanje.  Dijelim, malo se potrudite oko tapenade i uživajte: Sastojci: 1 patlidžan Malo maslinovog ulja Za tapenadu: 100 g zelenih otkoštenih maslina 100 g crnih otkoštenih maslina 30 g sušenih rajčica 1 žličica kapara 1 slani inćun 1 žlica iscijeđenog limunovog soka 1 češanj češnjaka 1 žlica na sitno nasjeckanog svježeg ružmarina i majčine dušice 1 žlica maslinovog ulja ...
  • Moj uobičajeni ručak kad sam na dijeti x 9
    Od nove godine do danas sam skinula 6 kg. Malo sam stisnula s prehranom i uozbiljila se oko sadržaja svojih obroka, ali i količine i rezultati su tu. Isprobala sam više vrsta prehrane i moj organizam najbolje reagira na cikliranje ugljikohidratima, pa tako i radi. U danima kad treniram u jednom obroku imam ugljikohidrate čija se količina razlikuje po treninzima. U ostalim danima ne unosim ugljikohidrate. To mi je najbolji način za održati mišiće i izgubiti mast. U dane treninga, ugljikohidra...
  • Šarena salata s kvinojom i kukuruzom x 4
    Čim prođe Nova godina i siječanj, ja brojim dane do ljeta. Ma, ako ću biti iskrena, ja brojim dane do ljeta čim završi prethodno ljeto, no krajem prvoga mjeseca u godini i kroz veljaču polako krenem već umišljati da sve oko mene miriši na ljeto. „Ovo ljeto svaki vikend idemo na more. Osim godišnjeg, još i vikende idemo. I nosimo sup.“, dogovorile smo Latica i ja. I tako, kraj je veljače, ljeto samo što nije… A u skladu s tim, treba i hranu prilagoditi tome, pa sve češće na tanjuru budu neke ...
  • Divan ručak: Zapečeni punjeni batat x 5
    Ovo je ručak za 3 ili 4 osobe, ovisno kakve proždrljivce imate za stolom. Sastojaka je prilično, ali kad pogledate popis shvatit ćete da to sve već imate u kući. Dajte si malo vremena i pripremite super ručak. 4 batata (slatka krumpira) srednje veličine 1 žlica gheea ili maslaca 8 feta kuhane pancete ili šunke 1 paprika, narezana na kockice 1 zelena paprika, narezana na kockice 3 mlada luka, narezana na kolutove 2 češnja češnjaka 1 žličica crvene slatke paprike 1 žličica kima Sol,...