Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Nordijsko hodanje - korak po korak do boljeg zdravlja, kondicije i raspoloženja

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Nordijsko hodanje je relativno novi oblik tjelesne aktivnosti koji se danas sve češće javlja u rekreativnim programima svih dobnih skupina. Iz godine u godinu sve se više ljudi počinje baviti ovom vrstom rekreacije i na taj način održavaju tijelo u formi. Uz uporabu minimalne količine sportske opreme (potrebni su vam samo Nordic Walking štapovi) obično hodanje pretvara se u izuzetno efikasan trening za cijelo tijelo, koji daje odlične rezultate u procesu vježbanja. Aktivnost se odvija u prirodi i kao takva je izuzetno korisna za zdravlje.

Nordijsko hodanje

Nordijsko hodanje svoje korijene ima u Finskoj početkom 20.st. kao oblik treninga za cross-country skijaše kroz ljetni period. Začetnikom se smatra Bernd Zimmermann koji je odmah prepoznao pozitivne učinke ovog oblika tjelovježbe te ga počeo širiti dalje. Pravi proboj nordijskog hodanja započeo je 1997. kada je jedna finska tvornica sportske opreme u suradnji s vodećim istraživačima s područja medicine i sportašima osmislila novi oblik štapova i time ga prilagodila za šire mase. U Hrvatskoj se nordijsko hodanje pojavilo 2002.g. te je do danas osnovano 5 klubova.

Zbog svoje sličnosti s normalnim hodanjem predstavlja izuzetno laku i jednostavnu kretnju koja nam je svima urođena, no ipak potreban je određeni broj prohodnih kilometara kako bi se svladala osnovna tehnika. Za razliku od normalnog hodanja, nordijsko hodanje zbog korištenja štapova uključuje ruke, ramena, prsa i leđa kroz puni opseg pokreta. Štapovi postaju produžene ruke i time stvaramo oslonac na četiri točke, noge i ruke-štapove, čime automatski rasterećujemo zglobove donjih ekstremiteta i lumbalni dio leđa i do 30%.

Nordijsko hodanje

Da bi uživali u nordijskom hodanju i postigli brojne pozitivne učinke, uz poznavanje pravilne tehnike potrebno je imati i odgovarajuće štapove. Pri odabiru štapova primjenjuje se formula za izračunavanje visine štapova koja glasi: vaša visina x 0,7 = odgovarajuća visina štapova.

Pozitivni učinci nordijskog hodnja su mnogobrojni, no kao najvažnije potrebno je spomenuti utjecaj na razvoj izdržljivosti i snage čime automatski utječemo i na pravilno držanje i posturu.

Budući da uključuje 90% mišića tijela troši se i veća količina energije (400-450 Kcal) po satu aktivnosti za razliku od normalnog hodanja kod kojeg se troši do 300 Kcal. Aktivacija kardiovaskularnog sustava je veća te se srčana frekvencija povećava za 10-15 % što je osobito važno za pretile osobe koje bi na taj način mogle regulirati svoju tjelesnu težinu. Osim na funkcionalne sposobnosti nordijsko hodanje pozitivno djeluje i na sustav za kretanje. Upotreba štapova umanjuje opterećenje zglobova nogu i slabinskog dijela kralježnice. Ta karakteristika posebno je važna za ljude koji imaju problema sa zglobovima donjih ekstremiteta jer omogućuje više kretanja sa smanjenjem bolova i rizika od ozljeđivanja.

Pravilnom tehnikom hodanja jačaju se svi mišići gornjeg dijela tijela te mišići lumbalnog dijela leđa i trbušni mišići. Na taj način znatno umanjujemo probleme sa bolnim i napetim ramenima, vratom i leđima koji su neizbježni zbog sjedilačkog načina života na koji smo primorani zbog posla. Isto tako nordijsko hodanje ublažava stres i popravlja raspoloženje. Dvadesetak minuta bavljenja aerobnom aktivnosti potiče lučenje hormona dobrog raspoloženja i ugode što utječe na opuštanje i kreativnost u rješavanju svakodnevnih izazova. I što je najvažnije, pogodno je za sve dobne skupine, može se provoditi u bilo koje doba godine bilo u gradskim parkovima ili na planinskim stazama, a sve što je potrebno su tenisice i par štapova.

Da bi se postigli svi gore navedeni pozitivni učinci preporuča se aktivnost provoditi što češće, u trajanju od minimalno 30min do 2h.

Za one koji nemaju preveliku sklonost aktivnom načinu života nordijsko hodanje pravi je izbor. Treba samo donijeti odluku i napraviti prvi korak.

Objavljeno 28.10.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!