Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Preko ovoga ne može nitko: Znanstvenici otkrili granicu ljudske izdržljivosti!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ironman, Tour de France, Iditarod Trail… samo su neke od utrka koje iznova i iznova testiraju granice ljudske izdržljivosti i upravo zbog toga smatra ih se najtežim natjecanjima na svijetu. No, nova studija provedena na sveučilištu Duke promatrala je potrošnju energije upravo na nekim od najdužih i najtežih sportskih događaja te je pokazala da, bez obzira na aktivnost, svi sportaši dosežu isti metabolički limit - maksimalnu moguću razinu napora koju ljudi mogu podnijeti dugoročno.

Kada se govori o fizičkim aktivnostima koje traju danima, tjednima ili mjesecima, znanstvenici su otkrili da svaka osoba može potrošiti kalorija u iznosu 2,5 vrijednosti njegovog bazalnog metabolizma. Čak ni najbrži ultramaratonci nisu mogli probiti taj limit, potvrđeno je studijom koju su vodili Dhurber, Dugas i sur.

izdrzljivost

2,5 x bazalni metabolizam

„Ova studija je napokon definirala koje su ljudske mogućnosti“, ističu autori studije i dodaju da izvan praga 2,5 vrijednosti bazalnog metabolizma osobe, tijelo počinje razgradnju svojih tjelesnih tkiva kako bi se pokrio kalorijski deficit.

Jedno od objašnjenja ovoga ograničenja je sposobnost probavnog trakta da razgradi hranu, navode znanstvenici i dodaju kako veći unos hrane neće u ovom slučaju imati nikakve benefite. „Jednostavno, postoji limit kalorija koje crijeva mogu apsorbirati u jednom danu“, navode znanstvenici.

Probavni trakt stvara ograničenje

Za potrebe studije, znanstvenici su mjerili dnevnu kalorijsku potrošnju skupine trkača koji su trčali 6 maratona tjedno u trajanju od 5 mjeseci, u sklopu 2015 Race Across the USA, 4800 kilometara duge utrke od Kalifornije do Washingtona.

Kada su grafički oblikovali dobivene podatke dobili su krivulju u obliku slova L. Potrošnja energije je kod sportaša počela relativno visoko, ali neizbježno je pala i poravnala se s vrijednošću 2,5 bazalna metabolizma do kraja utrke.

I svi drugi proučavani sportski događaji slijedili su istu krivulju u obliku slova L, bez obzira je li se radilo o vučenju sanjki teških preko 200 kilograma preko Antarktika danima na temperaturama ispod nule ili vožnji Tour de France tijekom ljeta.

Dakle, granica ljudske izdržljivosti postoji i leži u probavnom procesu - sposobnosti tijela da probavlja hranu i apsorbira kalorije. Preko toga, jednostavno ne ide!

maraton

Reference:

  1. Caitlin Thurber, Lara R. Dugas, Cara Ocobock, Bryce Carlson, John R. Speakman, Herman Pontzer. Extreme events reveal an alimentary limit on sustained maximal human energy expenditure. Science Advances, 2019; 5 (6) DOI: 10.1126/sciadv.aaw0341

Objavljeno 24.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!