Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Što je terapija kralježnice ozonom i kome se preporuča?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ukoliko imate problema s kralježnicom i tražite terapiju ili metodu koja bi vam mogla olakšati bolove, zacijelo ste se susreli s terapijom ozonom. U članku pročitajte o kakvoj se terapiji i postupku radi te kome se preporučuje ova metoda.

spine

Terapija kralježnice ozonom

Terapija ozonom je uvedena 80-ih godina prošlog stoljeća i do sada je tretirano preko 20.000 pacijenata u Europi s postotkom uspješnosti od 75% u periodu od 10 godina!

Terapija ozonom je minimalno invazivni postupak koji se koristi za tretiranje kronične boli u leđima povezane s hernijom kralježničnog diska ili drugim sličnim strukturnim problemima kralježnice. Budući da se radi o novoj metodi i postupku, studije koje se bave njegovom učinkovitošću su tek u začecima, ali njihovi rezultati su obećavajući (Bocci i sur.).

Terapija ozonom postupak je koji koristi kisik u njegovom nestabilnom obliku O3, a ne njegov stabilniji oblik O2 za liječenje medicinskih stanja. (O2 je oblik kisika u zraku koji udišemo.)

Ovo nije standardna terapija za bilo koju medicinsku uporabu, ali proučavana je za širok spektar stanja, uključujući upravljanje i prevenciju bolesti zuba (Almaz i sur.) i periferne vaskularne bolesti (Juchniewicz i sur.).

U kontekstu bolova u leđima, studije sugeriraju da molekule O3 proizvode kemijsku reakciju koja može smanjiti bol i upalu te degenerativnim promjenama izazvane bolove i protruziju diska (Costa i sur.).

spine

Cilj terapije

Kroničnim bolovima u leđima zbog problema s kralježnicom upravlja se na brojne načine, poput fizikalne terapije, oralnih lijekova i lokalnih injekcija, uključujući blokade živaca i steroidnu terapiju. Operacija je također opcija liječenja, za koju se najčešće odlučuje ukoliko se drugim metodama ne može poboljšati stanje.

Problemi s kralježnicom koji izazivaju bolove, a koji su češći među osobama starijima od 65 godina, ograničavaju tjelesnu aktivnost. Često, kod ovih stanja kralježnice, kralježnične kosti ili diskovi između kralježaka komprimiraju kralježnične živce i druge strukture u blizini kralježnice, uzrokujući bol.

U liječenju kroničnih bolova u leđima, ubrizgavanje ozona proučavano je u slučaju hernija diskova, kralježnične stenoze (sužavanje kralježnice oko leđne moždine) i sindroma neuspjele operacije leđa (Barbosa i sur).

Rezultati studije (Buric i sur.) koja se provodila u trajanju od 10 godina promatrala je pacijente koji su tretirani terapijom ozonom za herniju diska s kroničnim bolovima u donjem dijelu leđa, pokazuju da je procedura sigurna i da je postignuto izbjegavanje operativnog zahvata i terapija injekcijama steroida ili blokade.

Rizici i kontraindikacije terapije ozonom

Iako je nekoliko studija sugeriralo da je terapija ozonom u području kralježnice u većini slučajeva sigurno, postoje zabrinutosti u vezi s neželjenim događajima i kontraindikacijama.

U nekim slučajevima, postupak može uzrokovati komplikacije, uključujući infekcije kralježnice, septikemiju (opasnu infekciju u krvi) i apscese kralježnice (Yang i sur.). U rijetkim slučajevima zabilježena su oštećenja srca i plućne embolije (PE) (Chirchiglia i sur.).

spine

Kako se provodi terapija?

Tijekom provedbe terapije pacijent je u poziciji fetusa. Ozon se injekcijom ispušta u blizini kralježnice, odnosno u bolno područje. Iako se može koristiti nekoliko različitih pristupa, najčešće se ovaj plin ubrizgava direktno u hrskavični disk.

Iglom se aplicira ozon izravno na disk i smanjuje volumen diska. To se događa zbog oksidacije proteoglikana, koji su proteini koji se nalaze unutar gelastog središta diska. Kad se smanji volumen diska, smanjuje se i pritisak na živce, a to smanjuje količinu boli koju se osjeća.

Ozonom se potiče regeneracija intervertebralnog diska, utječe se na smanjivanje boli i bolju pokretljivost osobe.

Prednosti terapije ozonom

Osim kraćeg vremena oporavka i niže stope komplikacija od kirurškog zahvata, ostale prednosti injekcija kisika i ozona uključuju:

 • Minimalno je invazivna
 • Radi se o ambulantnom postupku
 • Potrebno je malo vremena za provedbu
 • Cijena je puno manja od cijene operacije
 • Postupak je bez bolova

Ukoliko imate bolove u donjem dijelu leđa i probleme s kralježničnim diskovima, svakako se savjetujte sa stručnjakom liječnikom koji će vas uputiti na detaljnu dijagnostiku te prema vaše stanju uputiti na daljnje postupanje, a s ciljem poboljšanja stanja i smanjenja bolova.

ledja

Reference:

 1. Bocci V, Borrelli E, Zanardi I, Travagli V. The usefulness of ozone treatment in spinal pain. Drug Des Devel Ther. 2015;9:2677-85.
 2. Almaz ME, Sönmez IŞ. Ozone therapy in the management and prevention of caries. J Formos Med Assoc. 2015;114(1):3-11.
 3. Juchniewicz H, Lubkowska A. Oxygen-Ozone (O2-O3) Therapy in Peripheral Arterial Disease (PAD): A Review Study. Ther Clin Risk Manag. 2020;16:579-594. Published 2020 Jun 29.
 4. Costa T, Linhares D, Ribeiro da Silva M, Neves N. Ozone therapy for low back pain. A systematic review. Ozone therapy for low back pain. A systematic review. Acta Reumatol Port. 2018;43(3):172-181.
 5. Buric J, Rigobello L, Hooper D. Five and ten year follow-up on intradiscal ozone injection for disc herniation.Int J Spine Surg. 2014;8.January 2014.
 6. Barbosa DC, Ângelos JSD, Macena GMJ, Magalhaes FNO, Fonoff ET. Effects of ozone on the pain and disability in patients with failed back surgery syndrome. Rev Assoc Med Bras (1992). 2017;63(4):355-360.
 7. Yang CS, Zhang LJ, Sun ZH, Yang L, Shi FD. Acute prevertebral abscess secondary to intradiscal oxygen-ozone chemonucleolysis for treatment of a cervical disc herniation. J Int Med Res. 2018;46(6):2461-2465.
 8. Chirchiglia D, Chirchiglia P, Stroscio C, Volpentesta G, Lavano A. Suspected Pulmonary Embolism after Oxygen-Ozone Therapy for Low Back Pain. J Neurol Surg A Cent Eur Neurosurg. 2019;80(6):503-506.

Objavljeno 24.04.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!