Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Kurje oko – kako nastaje i kako ga se riješiti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Rijetko koja starija osoba u svojem životu nije imala klavuse na stopalima ili dlanovima, poznatije po nazivu kurje oči.

Prema definiciji navedenoj u Hrvatskoj enciklopediji, kurje oko ili klavus je „okruglo, oštro ograničeno orožnjenje u središtu kojega se nalazi oštar rožnati trn (po izgledu slično kokošjemu oku; u starom jeziku kurji: kokošji). Nastaje od dugotrajnijega pritiska, najčešće na prstima stopala zbog tijesne obuće.“.

kurje oci

Kako nastaju kurje oči?

Kurje oči najčešće se stvaraju na stopalima, posebno na mjestima gdje dolazi do kontinuiranog i učestalog trljanja obuće. Posebno česte pozicije nastanka kurjih očiju su bočni i gornji dijelovi nožnih prstiju i stopala.

U početku nastanka, kurje oči su mekane, koža je ružičaste do crvene boje, a središnji dio je tanak i gladak, a vremenom koža na njima postaje tvrđa i bolna. Kurje oči su sve bolnije i bolnije te mogu doći do takve razine boli da osoba više ne može obuti nikakve cipele koji dotiču zahvaćeni dio kože.

Karakteristike kurjih očiju su:

  • Radi se o upalnom i jako bolnom području
  • Meke kurje oči nastaju između nožnih prsta
  • Tvrde kurje oči nastaju iznad izbočina kostiju, najčešće na nožnim prstima i stopalu
  • Najčešće nastaju zbog neudobne obuće

Iako kurje oči najčešće nastaju na stopalima i nožnim prstima, u rijetkim slučajevima mogu nastati i na nekim drugim pozicijama:

  • Na palcu od držanja reketa ili nekog alata
  • Na zglobovima, od guranja u invalidskim kolicima
  • Na prednjem dijelu stopala, najčešće kod osoba koje trče bose

kurje oči

Kako prevenirati nastanak kurjih očiju?

Kurje oči najčešće nastaju uslijed nošenja neudobne obuće koja stvara trenje na koži. Obuću koja stvara takve vrste pritiska treba izbjegavati i, ako je moguće, potpuno izbaciti iz nošenja.

Najbolje je uvijek prednost dati obući od prirodnih materijala jer oni koži daju mogućnost da „diše“. Dakle, koža i tkanine su uvijek bolji izbor od umjetnih materijala.

Osim toga, u obući se prsti moraju moći kretati, ali pritom obuća ne smije biti prevelika, da stopalo kliže po njoj. Također, i kod odabira čarape pazite da kupite odgovarajuću veličinu kako ne bi došlo do boranja materijala i stvaranja žulja na mjestu gdje se čarapa naborala u cipeli.

Cipele s uskim prednjim dijelom te visoke potpetice svakako povećavaju rizik od nastanka kurjih očiju te ih nosite samo u prigodama kad ih ne možete izbjeći. Ukoliko nepravilno hodate te se ne oslanjate o podlogu ravnomjerno cijelim stopalom, preporuka je nositi ortopedske uloške koji će smanjiti nepravilnosti hoda i također zaštititi stopalo od nastajanja kurjih očiju.

pedkier

Kako liječiti kurje oči?

Kurje oko se dijagnostizira na osnovu kliničke slike.

Za smanjenje pritiska koji obuća stvara na mjestu na kojem se razvilo kurje oko preporučeno je nositi posebne jastučiće napravljene od pamučne tkanine (moleskinski jastučići) koji će između bolnog dijela kože i obuće funkcionirati kao tampon.

Nadalje, kako stoji u MSD Priručniku dijagnostike i terapije, za ručno odstranjenje hiperkeratotičnog tkiva često je prikladna rašpica za nokte ili spužvasti kamen, čime se promjena trlja neposredno nakon kupanja.

Također, osobama sklonima kurjim očima savjetuje se redoviti posjet pedikeru, kako bi se na vrijeme reagiralo i kurje oči spriječilo već u samom nastanku.

Također se mogu primijeniti keratolitici (npr. 17%–tna salicilna kiselina u koloidu ili flasteri koji sadrže 40% salicilne kiseline), pri čemu treba paziti da se tvar ne nanosi na normalnu kožu. Normalna se koža prije nanošenja keratolitika može zaštititi vazelinom.

Kako biste izbjegli razvoj kurjih očiju, razmišljajte o obući koju nosite: ona mora biti od kvalitetnih materijala i udobna jer u njoj provedete ponekad i preko 10 sati u danu. Ukoliko se ipak razviju kurje oči svakako posjetite pedikera i potražite savjet, a po potrebi potražite i liječničku pomoć.

Objavljeno 17.09.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!