Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Stop fitness zarazama

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Strah vas je da u fitness centru ne pokupite neku zarazu? Evo mjera opreza koje morate poduzeti pa vam se to sigurno neće dogoditi!

Toplina, vlaga, znojenje, uska i tijesna sportska oprema i rekviziti i sprave koje koristi veliki broj muškaraca i žena pridonose nastanku kožnih oboljenja. Bez obzira koliko se održava higijena u nekom fitness centru, sigurno je da tijekom vježbanja nitko neće ići ispred ili iza vas i brisati prašinu i dezinficirati rekvizite. Ali zato možete poduzeti neke mjere kako biste zaštitili sebe i svoju kožu!

Tamne mrlje

Primijetili ste tamne mrlje na leđima u predjelu lopatica, trtične kosti, na laktovima ili možda koljenima? Posljedica su abrazije kože uslijed čestog trenja i pritiska na mjestima na kojima je inače veći pritisak ili opterećenje. Na tim je mjestima kost bliže površini pa je koža izloženija pritisku. Radite li često vježbe ležeći na leđima ili potisak za grudi na klupi, primijetit ćete mrlje na leđima. Isto tako, oslonac na laktovima i koljenima, koji je veoma zastupljen na aerobici, s vremenom će dovesti do abrazije kože na ovim mjestima.

Preventiva i tretman: Nastale tamne mrlje ne spadaju u red kožnih oboljenja, ali su zato estetski neprihvatljive. Preventivno, koristite mekše strunjače ili postavite štitnike na koljena i laktove. Njega kože podrazumijeva nanošenje neutralnih krema na kožu kako bi ona bila mekša.

Žuljevi

Učestalo trenje i pritisak izazvat će žuljeve na vašim rukama ili stopalima. Pregib između dlanova i prstiju je mjesto gdje ćete sigurno primijetiti žuljeve ukoliko vježbate u teretani s utezima i na spravama. Žuljevi na stopalima nastaju zbog nošenja neodgovarajućih tenisica, a njihovu nastanku posebno su sklone osobe s ravnim stopalima.

Preventiva i tretman: Nabavite posebne rukavice bez prstiju za vježbanje u teretani. Ojačane su na mjestu dlanova i sigurno će spriječiti nastanak žuljeva na rukama. Kada kupujete tenisice, uvijek ih probajte sa sportskim čarapama. Moraju odgovarati sportskoj aktivnosti kojom ćete se baviti. Stavljanje uložaka u tenisice još je jedna preventivna mjera, a onima s ravnim stopalima fizijatar treba odrediti uloške. Žuljevi se tretiraju keratoliticima. Ukoliko se napravi mjehur na žulju, poželjno je na neko vrijeme prekinuti s vježbanjem i obratiti se dermatologu.

Virusne bradavice

Stotine različitih virusa uzrokuje bradavice, koje se obično prenose s osobe na osobu direktnim kontaktom. Nije uobičajeno, ali je moguće i indirektno prenošenje posredstvom stvari i predmeta, kao što je oprema u dvorani za vježbanje. Najčešće su virusne bradavice uzrokovane humanim papiloma virusima.

Preventiva i tretman: Odmah nakon vježbanja operite ruke. Ukoliko imate bradavice na rukama, a kako biste zaštitili sebe i druge, prilikom korištenja rekvizita nosite pamučne rukavice. Ovakve se bradavice liječe smrzavanjem, krioterapijom, laserom ili sredstvima koja izazivaju jače ljuštenje, tzv. keratoliticima.

Akne

Nošenje tijesne sportske odjeće i odlaganje tuširanja može dovesti do novog problema u obliku folikulitisa ili pogoršanja akni. Sitne, crvene bubuljice nastaju kada se nakon pojačanog znojenja tijekom vježbanja znoj zadrži na koži i poslije vježbanja.

Preventiva i tretman: Udaljenost od fitness centra odgodit će tuširanje, ali zato možete ukloniti dijelove odjeće koji su najviše upili znoj - grudnjak, gaćice, pojaseve i steznike. Ukoliko je vaša koža sklona aknama, zaboravite na sintetičku sportsku opremu. Međutim, i pamučna odjeća, ukoliko je sasvim uska, zadržava znoj. Dakle, nosite komotniju, pamučnu opremu. Istuširajte se što prije koristeći neki antibakterijski sapun za lice i tijelo. Nakon tuširanja možete na kožu nanijeti puder koji upija višak vlage.

Gljivične infekcije

Uska sportska odjeća definitivno nije za vas i zbog mogućih gljivičnih infekcija. Vlaga koja se zadržava između odjeće i kože predstavlja idealno mjesto za razvoj gljivica. Tri tipična mjesta za ove infekcije su između i ispod dojki (posebno kod žena koje imaju veće grudi), zatim pazuh i predio prepona. Gljivične infekcije mogu se prenijeti i indirektnim putem, posredstvom ručnika. Infekcije koje najčešće nastaju su dermatofitne infekcije i kandidijaza.

Preventiva i tretman: Koristite odgovarajuće grudnjake (sport bra) i nosite pamućne gaćice. Izbjegavajte tijesno i sintetičko donje rublje i ostalu opremu. Pojava gljivične infekcije zahtijeva pregled dermatologa i liječenje antimikoticima.

Atletsko stopalo

Razvoju gljivica pogoduju vlažni prostori, kao što su tuš kabine, jacuzzi kade, podovi u svlačionicama i na bazenima. Hodate li bosi, vrlo je moguće da ćete zakačiti gljivice i evo vam novog problema. Razlog zašto su vježbači najpogodniji za ovu infekciju je taj što je njihova koža nakon vježbanja vlažna. To omogućuje gljivicama lakši pristup stopalima. Obično se infekcija pojavljuje prvo samo na jednom stopalu u obliku crvenila i perutanja između prstiju. Ne liječi li se, može prijeći i na drugo stopalo, ali i na druge dijelove tijela. Pogodna mjesta za dalje širenje infekcije su pregibi, kao što su pazuh ili prepone. Hiperhidroza, odnosno pojačano znojenje u pregibnim predjelima i neprimjerena odjeća još više pogoduju razvoju gljivica, čime se infekcija širi dalje i pogoršava.

Preventiva i tretman: Nikad ne hodajte bosi i isključivo nosite svoje papuče odnosno tenisice. Čiste i suhe čarape još su jedna preventivna mjera jer vlažna unutrašnjost obuće idealno je mjesto za razvoj gljivica. Koristite antigljivični puder za čarape i tenisice (Obitin, Canesten) koji će pored svog antimikotskog djelovanja apsorbirati i višak vlage. Puder stavljajte i ispod pazuha, preko dezodoransa i na prepone jer, kao što smo već spomenuli, to su još dva mjesta gdje se gljivice mogu pojaviti. A ukoliko se pojave, obratite se dermatologu.

Bakterijske infekcije

Najčešće su to stafilokokne i streptokokne infekcije, a prenose se kako direktnim, tako i indirektnim kontaktom. Mjesto ulaska bakterija mogu biti male posjekline, ogrebotine ili plikovi. Ovakve male ozljede na koži ne bi vas trebale spriječiti u redovitom vježbanju, ali s obzirom na to da su to otvorene ozljede na koži, one predstavljaju povoljna mjesta za infekciju.

Preventiva i tretman: Obvezno stavite zavoj ili flaster i na najmanju ozljedu na koži. Infekcija zahtijeva savjet i liječenje dermatologa uz antibiotsku terapiju.

Ekcem

Ekcem je kožno oboljenje alergijskog tipa i nije prenosiv direktnim ili indirektnim kontaktom. Problem je što ga prašina i grinje iz prašine u dvorani za vježbanje iritiraju. Neodržavanje higijene u dvoranama za vježbanje i postojeće grinje dovode do pogoršanja atopijskog dermatitisa i bronhijalne astme. Osobe sklone alergijama posebno bi se trebale čuvati grinja. Tim osobama, također, ne godi često pranje sapunom jer se na taj način koža dodatno isušuje. Kontaktni ekcem uzrokovan je alergenima koji se mogu naći i u prostoru za vježbanje. To su guma, štavljena koža (strunjače), crna boja, nikal i krom (niklane i kromirane šipke u teretanama). Suhoća i prašina također pogoršavaju kontaktni ekcem. Sekundarno ekcem se može inficirati i bakterijama.

Preventiva i tretman: Ukoliko ste skloni ekcemu ili imate ekcem, vodite računa da vaša rutina u vježbanju ne pogorša stanje. Izbjegavajte kontakte s navedenim alergenima. A prije učlanjenja u fitness centar provjerite je li higijena u centru na odgovarajućoj razini.

Pitirijaza (Pityriasis versicolor)

To je blaga, kronična infekcija kože, izazvana jednim kvascem koji spada u normalnu floru kože, a koji pod određenim uvjetima može iz saprofitne prijeći u patogenu formu. Značajnu ulogu u nastanku promjena igra znojenje, nošenje odjeće koja sprječava znojenje i povišena temperatura tijela. Oboljenje nije zarazno, a javlja se kod osoba s predispozicijom. Manifestira se mrljama na koži crvenkaste, smeđkaste ili najčešće bjelkaste boje s nježnim ljuskanjem.

Preventiva i tretman: Primijetite li navedene mrlje na koži, obvezno se javite dermatologu.

Mjere opreza

Brigu o higijeni, redovitom čišćenju i dezinfekciji opreme, dakako, trebaju voditi za to određene osobe, no i vi sa svoje strane možete tome pridonijeti:

1. Papuče odnosno tenisice za vježbanje neka vam uvijek budu čiste!

2. Nosite ručnike koje ćete stavljati preko strunjača ili klupa i sprava na kojima vježbate.

3. Nosite znojnice ili male ručnike za ruke.

4. Prije nego što počnete vježbati obvezno skinite šminku s lica. Sjenilo i maskara mogu izazvati iritaciju očiju dok se znojite, a puder na licu spriječit će normalno otjecanje znoja koje je tijekom vježbanja pojačano.

5. Ako ste taj dan radili redoviti tretman lica, morat ćete odustati od vježbanja. Nakon tretmana pore na koži lica su otvorenije, a cirkulacija lica pojačana. Ovakvoj koži neće odgovarati znoj i svi štetni agensi koji se izlučuju putem znojenja.

6. Ni nakon depilacije vježbanje se ne preporučuje. Nakon odstranjene dlake, folikul ostaje prazan, a on je put u dublje slojeve kože za sve štetne agense koji se nalaze u znoju.

7. Ni korištenje antiperspirantnog dezodoransa prije vježbanja nije preporučljivo. Zatvarajući pore, ovi dezodoransi sprječavaju normalno znojenje i na taj način remete termoregulaciju organizma. I inače se ne preporučuje njihovo korištenje u duljem vremenskom razdoblju, osim ljeti, kratkotrajno i za posebne prilike. Podsjećamo da korištenje bilo kakvog dezodoransa poslije vježbanja, bez prethodnog tuširanja nije higijenski.

8. Ako se u centru tuširate ili idete u saunu, obavezno nosite svoje ručnike. Nedovoljno prokuhani ručnici mogu biti uzrok i infekcija koje se inače prenose spolnim putem.

Objavljeno 13.08.2007.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!