Gastritis: uzroci, simptomi i liječenje
Zdravlje

Gastritis: uzroci, simptomi i liječenje

Gastritis je upala sluznice želuca koja može biti uzrokovana infekcijom, iritacijom, autoimunim poremećajima ili povratom žuči u želudac (žučni refluks). Infekcije mogu biti bakterijske ili virusne dok ukoliko je riječ o iritaciji kao uzročniku, istu mogu uzrokovati razni nesteroidni antiupalni lijekovi, alkohol, prehrana ili primjerice pretjerano izlučivanje želučane kiseline.

Razlikujemo dva oblika gastritisa, akutni koji se pojavljuje iznenada i riječ je o kratkotrajnoj tegobi i onaj kronični koji traje duži vremenski period. U sklopu spomenutih oblika nadalje se razlikuju erozivni gastritis, stresni, kronični (Helicobacter pylori-gastritis), autoimuni gastritis i dr.

Akutni i kronični gastritis

Akutni gastritis može biti izazvan alkoholom, probavljanjem korozivnih tvari ili jakim fiziološkim stresom. Pored toga, često je povezan sa nekom drugom akutnom bolešću ili vanjskom povredom. Uzročnik koji može potaknuti nastajanje ovog tipa gastritisa, odnosno spada u rizične faktore, je još i konzumacija nesteroidnih antiupalnih lijekova.

GastritisKod kroničnog gastritisa, ukoliko govorimo o konzumaciji antiupalnih lijekova, onda bi ona trebala biti dugotrajna te kao takva predstavlja uzrok nastanka bolesti. Također može biti izazvan infekcijom s bakterijom Helicobacter pylori, pernicioznom anemijom, autoimunim poremećajem, degeneracijom stijenke želuca zbog starosti ili dugotrajnom iritacijom sluznice zbog povrata žuči u želudac.

Sigurni smo da ste čuli za nevolju zvanu Helicobacter pylori. Ta je bakterija jedan od uzročnika površinskog kroničnog gastritisa koji se pojavljuje u području antruma odnosno ulaznog dijela. Iako mnogi ljudi s kroničnim gastritisom nemaju izražene simptome, postoje određeni faktori rizika kao što je oboljenje od perniciozne anemije, poremećaja krvi ili limfnog sustava, starost iznad 60 godina i konzumacija nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Simptomi

Sad kad smo nešto rekli o gastritisu, obraćamo se hipohondrima i ostalima kako bi znali prepoznati simptome i potražiti liječničku pomoć po potrebi. Ukoliko osjećate bol u gornjem djelu abdomena, pretjerano štucate i podrigujete a nije od fine papice, imate poteškoća s probavom u vidu tamne stolice, mučnine i povraćanje, osjećate gubitak apetita ili pak povraćate krv, vrijeme je za posjetu liječniku.

Kad ste pokucali na vrata ordinacije i podijelili svoje sumnje s ljudima u bijelom, vjerojatno ćete čuti kako je potrebno provesti EGD (ezofageogastroduodenoskopiju) i biopsiju (uzimanje komadića tkiva), odnosno testove koji pokazuju gastritis a vrše se endoskopom.

Ovo je zeznuti dio. Liječnik će vam reći da je bezbolan dok će vam rodbina govoriti kako je to nešto zbog čega su požalili posjet liječniku. Istina je vjerojatno negdje na sredini. Postupak se provodi kroz pacijentova usta i grlo sve do želuca i dvanaesterca tankom osvijetljenom cijevi (endoskopom) koja na kraju ima malu kameru. Kamera služi za promatranje sluznice jednjaka, želuca i dvanaesterca. Moguće je izvršiti i rendgensku pretragu jednjaka, želuca i duodenuma dok će krvna slika pokazati anemiju ukoliko postoji krvarenje.

Liječenje

Samo će liječenje gastritisa ovisiti o uzroku koji je do njega doveo. Kako biste eliminirali simptome i krenuli s početnom fazom liječenja, uvelike će pomoći lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu, tzv. antacidi ili pak neki drugi lijekovi koji smanjuju lučenje želučane kiseline.

Od lijekova koji neutraliziraju želučanu kiselinu, na tržištu su prisutni H2-antagonisti (ranitidin, cimetidin, famotidin) i inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol).

Gastritis

Ukoliko je gastritis uzrokovala ranije spomenuta bakterija Helicobacter pylori, u liječenju se koristi antibiotska terapija, a najučinkovitijom se pokazala tzv. trostruka terapija s dva antibiotika protiv H. pylori u kombinaciji s lijekom koji blokira lučenje kiseline ili s protektivom. Izuzev bakterija, ukoliko je do gastritisa došlo poradi perniciozne anemije, u liječenju se koristi vitamin B12.

Prehrana

Prvo pravilo kod gastritisa je jedite manje količinske obroke ali češće. Potrebno je izbjegavati pečenu i pohanu hranu te pretjerane okuse kao što je kiselo ili ljuto. Također je dobro ne šokirati želudac prehladnim ili prevrućim obrocima te ih je bolje jesti mlake. Preporuča se kuhana, kruta i lagano pripremljena hrana a na alkohol i kavu zaboravite.

Prehrana i gastritis

Obzirom da je za gastritis vezano lučenje kiseline koji šećer još dodatno potiče, klonite se slatkog. Također, bolesnici kojima je dijagnosticiran gastritis trebali bi izbjegavati sirovu hranu koju želudac teško probavlja stoga je pametno voće i povrće termički obraditi kako vas neprobavljena celuloza i balastne tvari ne bi napuhale i uzrokovale grčeve i bolove.

Poželjno je uzimati i čajeve za smirenje želuca, a preporučljivi su čaj sljeza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika i metvice. Ukoliko je gastritis uzrokovan bakterijom Helicobacter pylori, u čaj se savjetuje dodati biljke poput kadulje, gospine trave, majčine dušice, lavande, anisa ili pelin. Ukoliko niste tip za čajeve, probiotici vam mogu biti od pomoći a pogotovo oni koji sadrže kulture Bifidobacterium i Lactobacillus acidophilus.

U svakom slučaju, sve napisano može vam pomoći prepoznali problem i ublažiti ga, a za sve ostale savjete obratite se svakako svome liječniku.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Što uključuje rehabilitacija nakon ozljede i kako vratiti stabilnost zglobu? x 10
  Sportaši nakon ozljede izvode vježbe koje im omogućuju povratak specifičnih sportskih vještina i ponovno nauče uzorke kretanja koji su nekad bili automatski. Kroz ovaj trening sportaš može poboljšati ...
 • Teniski lakat: uzrok i liječenje x 73
  Lateralni epikondilitis poznat još i pod nazivom teniski lakat čest je uzrok boli u laktu. Smatra se kumulativnom traumatološkom ozljedom čiji je uzrok konstantno korištenje mišića ruke i nadlaktice š...
 • JointAstin - zaštitite svoje zglobove i tetive! x 20
  JointAstin je snažna formula (joint na engl. zglob), odnosno dodatak prehrani koji pruža "hranjivu" podršku namijenjenu jačanju zglobova, tetiva i sinovijalne tekućine. Njegov je osnovni sastojak ast...
 • Fitness imunološkog sustava x 10
  U zdravom tijelu zdrav duh. Još kao mali smo naučili ovu rečenicu iako nas godinama ubrzani i stresni ritam života natjera da se nje sjetimo svaki put kad nam imunitet oslabi i obolimo. Organizam je s...
Na forumu ima 3 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Gastritis: uzroci, simptomi i liječenje

Saznao sam za potpuno prirodnu metodu liječenja gastritisa i Helicobacter Pylori. Dolazi od izuzetno ljekovite biljke bamije koja se uzgaja na našim prostorima. Bez nuspojava učinkovito se bori protiv tih bolesti. Meni je puno pomogla zato ju svima preporučam
robi21
22.01.15. u 16:07
line
Ispričavam se svima - izgleda da bamija ne liječi tu bolest. Tako kažu drugi ljudi
robi21
23.01.15. u 15:42
line
Zbunjujući prethodni komentari: "meni je puno pomogla ..."i "tako kažu drugi"- djetinjasto. Sticajem okolnosti upoznao sam i gotovo svakim danom upoznam presretne ljude koji su se nakon dugog niza godina izliječili u potpunosti od HP i POSLJEDICA jedinstvenim biljnim preparatima ČAJ + TINKTURA protiv HELICOBACTER PYLORI (Zejbek iz Krnjaka) upravo na bazi bamije.To uistinu znači da nema neizlječivih HP bolesnika i nakon mnogo godina patnje. Uvjerite se i S R E T N O !
cankilina
05.02.15. u 09:28
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 24.05.2013
Piše:
I.T.