Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

„Diet“ pića povećavaju rizik od infarkta i moždanog udara!

Image

Kada su se prije desetak i više godina na tržištu pojavile „diet“, „zero“ i slične varijante popularnih gaziranih napitaka, mnogi su odahnuli u uvjerenju da ovih napitaka mogu piti koliko god žele, sigurni da se radi o zdravijim varijantama koje ne štete zdravlju i ne debljaju. No, je li to baš tako?

U velikoj desetogodišnjoj studiji koju su proveli Ankur Vyas i suradnici potvrđena je visoka povezanost konzumacije „diet“ napitaka i visokog rizika od infarkta i srčanog udara. Tijekom istraživanja, potvrđeno je da osobe koje su pile "dvije ili više limenki „diet“ napitaka dnevno“ imaju za 30% veću vjerojatnost za  srčani udar, a 50% je vjerojatnije da će umrijeti od bolesti povezanih sa srcem nego osobe koje ne piju ove napitke.

diet

Ispitanici koji su uključeni u ovo ispitivanje su podijeljeni u četiri skupine:

  • Osobe koje su konzumirale 2 ili više limenki na dan
  • Osobe koje su konzumirale 5-7 limenki tjedno
  • Osobe koje su konzumirale 1-4 limenke tjedno
  • Osobe koje su konzumirale 0-3 limenke mjesečno

Studija je uključivala liječničke pretrage, intervencije i analizu zdravstvenih kartona na početku studije i nakon 8,7 godina. Podaci koji su obuhvaćeni su koronarna bolest srca, kongestivno zatajenje srca, srčani udar, postupak koronarne revaskularizacije, moždani udar, bolest perifernih arterija i kardiovaskularna smrt.

8,5% osoba koje su pile 2 ili više „diet“ napitaka dnevno imale su jednu ili više intervencija tijekom provedbe studije. To se može usporediti sa 6,9% u skupini koja je pila 5-7 limenki tjedno, 6,8% u skupini 1-4 tjedno i 7,2% u skupini 0-3 mjesečno.

Žene u skupini od 2 ili više na dan bile su značajno mlađe i imale su veće BMI od žena u drugim skupinama, što znači da su dijetalni napitci ubrzano uzrokovali zdravstvene probleme tim ženama. Također, žene iz ove skupine su češće bolovale od dijabetesa i visokog krvnog tlaka.

diet

Reference:

  1. Vyas, A., Rubenstein, L., Robinson, J. et al. Diet Drink Consumption and the Risk of Cardiovascular Events: A Report from the Women’s Health Initiative. Journal of General Internal Medicine. April 2015, Volume 30, Issue 4, pp 462–468

Objavljeno 19.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!