Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Mame više nemaju izgovor: Vježbe za noge s djetetom u nosiljci

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ergonomske nosiljke su najnovija inovacija u redovima potpuno podesivih nosiljki za bebe i djecu. Izrazito su popularne u posljednje vrijeme jer olakšavaju roditeljima svakodnevno funkcioniranje.

Što znači ergonomski oblikovana nosiljka? Znači da je nosiljka oblikovana i prilagođena ljudskoj upotrebi uz poštivanje ergonomskim principima. Pri tome se misli na  nosiljke koje omogućuju pravilne položaje djeteta u nosiljci i optimalan položaj djetetove kralježnice i kukova, a da pri tome loše ne utječu na tijelo onoga koji nosi dijete.

Dobra nosiljka je ona koja osigurava M položaj djetetovih nogu i kukova, odnosno da noge ne vise (donja fotografija).

beba

Važno je da nema tvrdi panel (tkanina nosiljke) koji „ispravlja“ novorođenački prirodni položaj kralježnice – „C“ oblik kralježnice (donja fotografija).

bebs

Nosiljke uglavnom odgovaraju svim oblicima i veličinama tijela, od niskih, visokih ili čak plus size roditelja s dojenčadi, malom djecom, pa čak i predškolarcima.

Jedna od prednosti nošenja djeteta u opisanom tipu nosiljke je položaj kukova koji emitira položaj širokog previjanja u slučaju problema s kukovima kod djece. Zbog tzv. „M“ položaja nogu nošenje bebe u nosiljci podržava prirodan i pravilan razvoj kukova i kralježnice. Mnoge bebe zbog nepravilnog razvoja kukova moraju nositi Pavlíkove remenčiće, abdukcijske gaćice ili nešto slično zbog poremećaja razvoja zgloba kuka.

Nošenje bebe u nosiljkama ili maramama omogućava isti položaj kojeg daju Pavlikovi remenčići. Nošenje bebe ima i drugih prednosti. Između majke i djeteta  postoji vrlo jaka povezanost i prema nekim stručnjacima „gestacija“ traje zapravo 18 mjeseci (9 mjeseci prije i 9 mjeseci nakon rođenja).

Ako tako razmišljamo bolje ćemo razumjeti dobrobiti nošenja djeteta. Beba je okružena poznatim pokretima i zvucima koji su je okruživali kada je bila još u trbuhu. Tu su otkucaji srca, ritam disanja, ritam hodanja, miris majke...). Sve ovo smiruje bebu koja posljedično bolje spava, puno manje plaće, ima stabilnije otkucaje srca i pravilniji ritam disanja, bolje podnosi refluks, u slučaju problema s grčevima u crijevima bolje podnosi bol... Jednostavno troši manje energije na smirivanje same sebe i aktivnije uči o svijetu oko sebe.

beba

Međutim savjetnici ne preporučuju duže nošenje djeteta u nosiljci od 2 do 3 sata. U razgovoru s jednom majkom koja je čitala o tim dobrim stranama nosiljki krivo je zaključila da su nosiljke nešto poželjno za pravilan razvoj kralježnice i kukova. Zbog toga bih naglasila da je za dijete, da bi se normalno razvijalo, potrebno osigurati da može razvijati svoju motoriku, te tako će otkrivati svijet oko sebe.

Nosiljka je dobar način za nošenje djece, ali to ne znači da što više nosite dijete u nosiljci to će njegova motorika biti bolja. Vjerojatno nema mnogo majki koje su to tako doslovno shvatile, ali evo za svaki slučaj morala sam naglasiti.

Kako osobno imam vrlo zahtjevnu djevojčicu koja se obožava nositi u nosiljci došla sam na ideju da mogu vježbati i kad je ona u nosiljci. Ne preporučujem da vježbe traju duže od 10 minuta zbog opasnosti da se ne zagrijete previše, odnosno da ne zagrijete bebu koja još uvijek nema dobro razvijenu termoregulaciju (u slučaju da vježbate s jako malom bebom).

U nekoliko minuta zaista možete napraviti odlične vježbe, a te vježbe možete kombinirati sa šetnjom noseći svoje dijete. Iskombinirajte vježbe koje vam se sviđaju i odredite broj ponavljanja. Preporučujem 10 do 15 ponavljanja svake vježbe.

U videu su prikazane vježbe za noge i obuhvaćeni su svi mišići nogu. Mišići nogu, odnosno mišićje gluteusa je vrlo važno u održavanju stabilnosti zdjelice koja je poremećena nakon trudnoće zbog popuštanja ligamentarnog sustava unutar zdjelice da bi se omogućilo širenje zdjelice zbog rasta uterusa i da bi sam porod bio moguć.

Beba u nosiljci će vam biti uteg. Pripazite na dobro držanje i da ne uvijate leđa zbog težine koja je na prednjoj strani tijela.

Opis vježbi

 1. Čučanj u iskoraku izvodite tako da se iz iskoraka spuštate stražnjim koljenom prema podlozi. Kut u koljenu mora biti 90 stupnjeva. U ovom položaju dijete je u uspravnom položaju pa ne postoji mogućnost naginjanja i trzanja glavicom i ne treba pridržavati glavicu. Pokreti rukama prate dinamičnost čučnja.
 2. Podignite pogrčeno koljeno prema naprijed aktivirajući fleksore kuka te noge, a nakon toga spustite tu nogu na pod tako da izvedete čučanj u iskoraku. Pri tome se osim fleksora nogu, aktivira i mišićje gluteusa na drugoj nozi.
 3. Odlična vježba za konstantnu kontrakciju u gluteusu noge koja ostaje na mjestu. Sa stražnjom nogom izvodite pokrete u čučnju lijevo desno. Možete pridržati glavicu da se ne bi tresla ako izvedete nagliji pokret stražnjom nogom.
 4. Nakon fleksije pogrčenom nogom izvodite iskorak u stranu. Pri iskoraku u stranu pripazite da koljeno ne prelazi prste na nogama što je dosta zahtjevno. Ako ne uspijevate, ovu vježbu je bolje preskočiti. Pri iskoraku u stranu pridržite glavicu jer dolazi do laganog pretklona prilikom izvođenja vježbe.
 5. Sumo čučanj je jedna od varijacija čučnja. Odlična je za aktivaciju gluteusa i mišiće nogu. U slučaju sumo čučnja prsti na nogama su okrenuti nešto prema van, a potrebno je pripaziti da koljena ne prelaze prste na nogama. Pošto je teret u području trbuha pripazite na položaj leđa koja moraju zadržati prirodne krivine. Ono što bi se moglo dogoditi zbog toga je dodatno uvijanje u donjem dijelu leđa i pogrbljeno držanje u torakalnom dijelu. Kontrahirajte trbuh i lagano gurnite prsa naprijed da bi postigli pravilnu posturu pri izvođenju. Obavezno pridržite glavicu.
 6. Zanoženje je odlično za aktivaciju gluteusa. Postavite tijelo u lagani pretklon stojeći na jednoj nozi. Mišići stražnjice će biti odlično aktivirani i na stojnoj nozi. Izvođenjem zanoženja s pruženom nogom također odlično aktivirate gluteus. U ovoj vježbi je obavezno pridržavanje glavice.
 7. Odnoženja jednom nogom iz stojećeg stava je vježba koja aktivira abduktore nogu. Nije potrebno pridržavanje glavice pošto ste skoro u uspravnom položaju. Nakon 15 do 20 ponavljanja jednom nogom isto izvedete drugom nogom.
 8. Naizmjenični iskoraci jednom pa drugom nogom dobro aktiviraju i prednju i stražnju skupinu mišića nogu. Ruke prate pokrete nogama, pa je tako suprotna ruka u odnosu na nogu naprijed oponašajući pokrete rukom prilikom hodanja i trčanja.
 9. Kikovi naprijed i nazad je vježba za one koji imaju odličnu ravnotežu i ako niste sigurni u njeno izvođenje preskočite vježbu iz jednostavnog razloga da ne bi pali. Vježba je odlična za razvoj ravnoteže pri čemu se naizmjenično aktiviraju fleksori kuka i mišići stražnjice. Pridržavanje glavice je obavezno.
 10. Čučanj u iskoraku sa zanoženjem je vježba koja će unaprijediti vašu koordinaciju. Prilikom zanoženja pridržite glavicu.
 11. Iskoraci lijevo i desno. Pri iskoraku u stranu pripazite da koljeno ne prelazi prste na nogama što je dosta zahtjevno. Ako ne uspijevate, ovu vježbu je bolje preskočiti. Pri iskoraku u stranu pridržite glavicu jer dolazi do laganog pretklona prilikom izvođenja vježbe.
 12. Čučanj s duplom abdukcijom će dobro aktivirati abduktore i mišićje gluteusa te unaprijediti ravnotežu i koordinaciju. Nakon čučnja i podizanja u stojeći stav izvedite dvostruku abdukciju. Noge postavite u nešto širu poziciju od širine kukova zbog bolje stabilnosti i lakšeg prelaska u podizanje jedne pa druge noge.
 13. Spustite se u počučanj i nemojte podizati iz njega prilikom izvođenja ove vježbe. Naizmjenično izvodite iskorak u čučnju tako da istom nogom izvodite iskorak naprijed i nazad.
 14. Nakon fleksije pruženom nogom spustite tu nogu na pod tako da izvedete čučanj u iskoraku. Pri tome se osim fleksora nogu, aktivira i mišićje gluteusa na drugoj nozi.
 15. Korak do korak u počučnju će dobro aktivirati quadriceps nogu. Pridržite glavicu zbog laganog pretklona koji uvjetuje ova vježba.

beba

Referenca: Nošenje beba (i djece)

Objavljeno 06.08.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!