Akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

Radi se o vašem tijelu - učinite ga lijepim !

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Čak i neko s neuvježbanim okom, bez prethodnog znanja o bodybuildingu, može na prvom natjecanju kojem prisutstvuje primjetiti da neka tijela izgledaju ljepše od ostalih. O čemu se radi ? O obliku i simetriji. Mnogi će naravno reći da je oblik posljedica genetike ali se tu, ipak, može nešto učiniti.

U izvjesnom smislu bodybuilding (izgradnja tijela) je pogrešan naziv, jer većini publike i medija ukazuje previše doslovno da se odnosi na izgrađivanje tijela i izgrađivanje svakog mišića onoliko velikim koliko može postati, a to je siguran način da se upropasti oblik.

Simetrično tijelo je umjetničko djelo i izrađuje se tako da se kritički ocjenjuje gdje na tijelu treba povećati neki mišić. To znači stalno eliminirati slabe točke i nadzirati razvoj jačih mišića, da ne bi niti jedan mišić pokvario cjelinu izgleda. Trenirati za oblik treba jednako kao i za veličinu.

Svatko može postati veliki i izrezan ako slijedi poseban režim treninga i ishrane, ali do oblika mišića je mnogo teže doći. Oblik mišića je ono što daje čovjekovom fizičkom izgledu osobni identitet i razlikuje ga od ostalih.

Tako dugo dok imate stalno na umu da bodybuilding nije nastojanje da postanete veliki koliko god možete postati, nego da je to nastojanje da izgradite tijelo najsavršenije što možete izgraditi, na pravom ste putu. Ne možete nabacivati mišiće bez razmišljanja i očekivati da vam se dogodi da postignete savršeno tijelo.

Morate razmisliti koje vježbe da radite, zašto baš njih da radite i gdje želite izgraditi mišiće. To je jedini način da kontrolirate svoj razvoj i da oblikujete tijelo kao umjetnik.

Dajte svojim slabim točkama prioritet na treningu, trenirajte ih na početku dok su vam energija, snaga i entuzijazam najviši. S ciljem da se stvori simetrija i poprave proporcije, ponekad je neophodno usporiti napredak razvijenijih dijelova tijela, pa čak ih i prestati trenirati dok ih slabiji dijelovi tijela ne sustignu.

Treba raditi izolirajuće vježbe za razvoj nekih dijelova koji popravljaju izgled mišića, npr. vanjska glava tricepsa, bočni dio deltoida, donji dio kvadricepsa, donji dio bicepsa, gornji i vanjski dio prsa.

Nikad nemojte nastojati razviti sve mišiće jednako niti razviti sve mišiće do njihovog maksimalnog potencijala. Neki mišići rastu brzo i lako, posebno donji dio prsa, prednji dio ramena, gornji dio nogu, bokovi, stražnjica, bočni trbušni mišići i trapezni mišići. Njihov krajnji razvoj išao bi na uštrb simetrije.

S druge strane, mišićne grupe kao što su listovi, trbušnjaci, međurebrani mišići, bočni i zadnji dio ramena, podlaktica, donji dio bicepsa, vanjska glava tricepsa, nožni biceps, uspravljači kičme, latisimusi, teres minor i major treba trenirati do maksimalne veličine i razvijenosti. Te mišiće je teško previše razviti.

Ako bi podjednako nastojali razviti sve mišiće, mišići iz prve grupe nadjačali bi mišiće iz druge grupe i razvoj simetrije, proporcije, oblika i estetike postao bi nemoguć.

Stvarajte iluziju

Simetrija i oblik mišića nije samo stvar genetike, već se na tome može itekako raditi. Možete trenirati da popravite simetriju i oblik mišića inteligentno ističući jedne dijelove tijela i namjerno "zapostavljajući" druge.

Na taj način kreirate iluziju da izgledate bliže idealnom obliku, pogotovo ako niste prirodno široki u ramenima i uski u struku i kukovima, ili nemate duge, pune mišiće i tanke zglobove koji povećavaju dojam mišića.

Da budemo iskreni, urođene nepravilnosti u građi ne mogu se radikalno promijeniti ili potpuno sakriti, ali se mogu smanjiti ili zamaskirati. To je put do stvaranja iluzije: maskiranje slabih točaka.

On se najbolje ostvaruje napadom s dvije strane; izgradnjom slabe točke i istovremenim smanjenjem obližnje jake točke, koja ističe susjednu slabost.

Najbolji je primjer stvaranje iluzije širine kod nekog tko je prirodno uzak u ramenima i širok u struku i kukovima. Povećanjem bočnog dijela ramena stvarate dojam da vam je struk uži, a smanjenjem struka - da ste širi u ramenima.

Naravno, najveću iluziju širine u ramenima i V-oblika postižete ako istovremeno povećate bočni dio ramena i smanjite struk. Stvaranje iluzije većih listova možete postići i smanjenjem bedara, čime ćete popraviti odnos lista i bedra.

Nadlaktica vam može izgledati veća ako prenaglasite vanjsku glavu tricepsa. Prsa će vam izgledati šira ako gornji i vanjski dio razvijete više od donjeg i unutarnjeg.

Bodybuilding se, u stvari, svodi na stvaranje iluzije. To ponekad znači i smanjivanje mišića, a ne samo povećavanje. Ne znači da trebate neki mišić povećati samo zato što to možete učiniti. Radeći tako možete samo pokvariti svoje oblike i proporcionalnost.

Nemojte nikad napraviti niti jednu vježbu ako nemate jasan plan kako ćete njome popraviti svoj izgled.

Vaš kostur može primiti samo određenu količinu mišića, a da to ne naruši prirodan oblik tijela. Nemojte se truditi da postane veliki samo da biste bili veliki. Čim vam jedan mišić postane prevelik i izvan proporcije prema nekom drugom mišiću, taj će drugi mišić izgledati manji.

Nemojte kopirati tuđe programe iz časopisa samo zato što tako trenira neki šampion. Njegove su potrebe vjerovatno različite od vaših.

Budite skulptor koji na jednom mjestu dodaje, a na drugom oduzima pri stvaranju umjetničkog djela. Upravljajte svojim razvojem, ne čekajte da se sam od sebe dogodi.

Izaberite samo one vježbe koje poboljšavaju vaš oblik i proporciju. Ako one to ne čine, makar to bile i vaše omiljene vježbe (čak i čučanj, potisak s klupe ili mrtvo dizanje) nemojte ih raditi! Vi i samo vi donosite odluke kako će vaše tijelo izgledati !

Objavljeno 12.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!