Jedinstvena prilika: do 42% popusta na odabrane trake za trčanje

Pet Tibetanaca – ritual vježbi koje pomlađuju organizam

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Tisućama godina, azisjki narodni liječnici smatraju da tijelo ima 7 različitih energetskih centara koje nazivaju čakrama. Ti centri odgovaraju 7 endokrinih žlijezda ljudskoga organizma.

Čakre su esencijalne ljudske energije koje se nalaze unutar jezgre (vorteksa) koja je u stalnom okretanju. Kako se taj vorteks povećava, tako i životna energija i sila postaju jače i usmjerenije.

Pet Tibetanaca i hormoni

pet tibetanaca

Suvremena znanost odavno je potvrdila da je starenje povezano s hormonima, a za skupinu vježbi koje se naziva Pet Tibetanaca ističe se da normalizira neravnoteže hormona, čime pomaže u održavanju zdravlja, mladosti i vitalnosti. Pet Tibetanaca je sustav vježbi koji je stariji od 2500 godina, a prvi put je objavljen u knjizi Petera Keldera „Fotnatan mladosti“, iz 1939. godine

Ove vježbe potiču energetski sustav u tijelu, bude čakre i potiču da se  energije kreće od vaše jezgre prema van do ekstremiteta. Teorija koja stoji iza Pet Tibetanaca je ta da je vaša duhovna energija pohranjena i leži u podnožju vaše kralježnice i da te vježbe pristupaju toj energiji na vrlo učinkovit, brz i jednostavan način.

Pet Tibetanaca i disanje

Uz vježbe, važan dio ovog rituala jest i svjesna sinkronizacija dizanja tijekom izvedbe fizičke aktivnosti. Prije početka vježbanja savjetuje se vježbati vježbačku tehniku koja se sastoji od 4 stupnja: udahnite, zadržite, izdahnite, zadržite prazna pluća).

Bijedna od vježbi iz slijeda Pet Tibetanaca ne bi trebala biti preteška ili činiti vježbača iscrpljenim. Ukoliko gubite dah i teško dišete, usporite i koncentrirajte se na disanje. Isto učinite ako tijekom vježbanja ne možete govoriti, što je također znak da vam je vježbane prenaporno.

Tijekom izvođenja ovih vježbi najsnažniji fokus stavite na sinkronizaciju disanja s pokretom i fluidno ponavljanje vježbi i prijelaze s vježbe na vježbu.

Rituali od kojih se sastoji Pet Tibetanaca

Pet Tibetanaca je skupina vježbi koja se sastoji od 5 rituala koji se izvore tako da se svaki dan broj ponavljanja pojedinog rituala poveća za jedan. Ponavljanja rastu, iz tjedna u tjedan, za po jedno ponavljanje, dok se ne dođe do 21 ponavljanja. Naime, tibetansko je vjerovanje da je upravo broj 21 savršeni broj.

1. Vježba

pet tibetanaca

Stanite uspravno i raširite ruke u stranu, horizontalno. Dlanove okrenite prema tlu. Okrećite se u smjeru kazaljke na satu dok ne krenete osjećati vrtoglavicu.

Broj okreta polako dižite dok ne dosegnete 21 okret.

2. Vježba

pet tibetanaca

Lezite na tlo, okrenuti licem prema gore. Ruke izdužite uz tijelo, a dlanove okrenite prema tlu. Prsti neka budu spojeni. Potom dignite glavu od poda, približavajući bradu prsima.

Iz ovog položaja krenite podizati noge, potpuno opružene do vertikalne pozicije. Ako vam tijelo to dopušta noge povucite što više prema glavi, ali da se koljena pritom ne poviju nimalo.

Iz ovog položaja polako noge i lavu vratite na tlo. Omogućite mišićima da se opuste, te nastavite disati u istom ritmu. Kad podižete noge udišite, kad ih spuštate izdišite.

3. Vježba

pet tibetanaca

Kleknite na tlo, a nožnim prstima se oslonite o tlo. Tijelo neka stoji uspravno. Dlanovi su oslonjeni o natkoljenice, a ruke potpuno opružene.

Glavu nagnite naprijed tako da bradom idete prema prsima. Iz ove pozicije krenite zabacivati glavu unatrag uz savijanje kralježnice koliko god možete.

Kako se naginjete natrag, oslonite se rukama o svoje kukove, da se poduprete. Nakon savijanja, vratite se u početnu poziciju.

S naginjanjem natrag udišete, a izdišete kad se vraćate u početnu poziciju.

4. Vježba

pet tibetanaca

Sjedite na pod nogu potpuno opruženih ispred sebe, a stopala razmaknutih 10-ak centimetara. Gornji dio tijela je uspravan, a dlanovi su oslonjeni o pod pored stražnjice.

Iz ovog položaja nagnite glavu naprijed, bradom prema prsima. Potom glavu polako zabacite natrag, koliko ide. Istovremeno, podignite tijelo od poda tako da ruke ostanu opružena, trup ravan, a koljena savinuta pod pravim kutom.

Tijelo i natkoljenice su u ravnini i paralelni s tlom. U ovom položaju aktivirajte sve mišiće. Potom se polako opustite i vratite u početnu, sjedeću poziciju pa par trenutaka odmorite prije sljedećeg ponavljanja.

S podizanjem od tla udahnite, u gornjoj poziciji zadržite dah, a kako se vraćate u početni položaj polako izdišite. Tijekom pauze između ponavljanja nastavite disati u istom ritmu.

5. Vježba

pet tibetanaca

Tijekom ove vježbe tijelo je okrenuto prema podu, a oslonci o tlo su na nožnim prstima i dlanovima, a stopala su u fleksiranoj poziciji. Tijekom vježbe, ruke i noge moraju biti opružene. Glava je zabačena unatrag.

Podignite stražnjicu i dovedite tijelo u položaj obrnutog slova V pazeći da nema savijanja u laktovima i koljenima. Bradu vratite natrag iz zabačene pozicije u neutralnu, prema prsima.

S podizanjem tijela udahnite, s povratkom u početnu poziciju izdahnite.

Nakon što se sve vježbe odradili u željenom broju ponavljanja, lezite na tlo i samo kontrolirano, ujednačeno i mirno dišite.

Savjetuje se da se krene s 3 ponavljanja svake vježbe i postupno povećava. Kad se dosegne 21 ponavljanje, cijelo trajanje vježbe ne premašuje 10 minuta, pa je vježbanje Pet Tibetanaca izvrsna tjelesna aktivnost za one koji nemaju vremena.

Benefiti Pet Tibetanaca

Redovna praksa ovih vježbi ublažava mišićnu napetost i smanjuje stres, te poboljšava disanje i probavu, a ima koristi i za kardiovaskularni sustav te dovodi do dubokog opuštanja.

Pet Tibetanaca mnogi koriste za podizanje energije, izbacivanje stresa i povratak tijela u ravnotežu, i fizičku i psihičku.

Kod uravnoteženih hormona smanjeni su simptomi PMS-a i menopauze te je revitalizirana seksualna energija. Osim toga, neravnoteža hormona dovodi i do veće izloženosti bolestima, pa se može reći da Pet Tibetanaca štiti i od bolesti.

Objavljeno 04.09.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!