Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako se vratiti mrtvom dizanju nakon bolova u donjem dijelu leđa?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Bolovi u donjem dijelu leđa među najčešćim su bolovima koje doživljava opća populacija. Kad govorimo o vježbačima, često se susrećemo s onima koji su dobili savjete da moraju prestati vježbati, da je trening kriv za bolove i da neke vježbe svakako trebaju izbjegavati. Ovo ne može biti dalje od istine!

Među vježbama koje se stavlja na crnu listu kad se govori o bolovima u donjem dijelu leđa svakako je mrtvo dizanje, pa nerijetko susrećemo vježbače koji se, po prestanku bolova mjesecima kasnije bole uhvatiti šipku i odraditi mrtvo dizanje.  

No, studije pokazuju upravo suprotno. Mrtvo dizanje se smatra izvrsnom vježbom u procesu rehabilitacije od bolova u donjem dijelu leđa. Naravno, ova složena vježba se mora izvoditi pravilno i s primjerenom težinom.

Također, u nastavku pročitajte progresiju vježbi u povratku mrtvom dizanju nakon bolova u donjem dijelu leđa:

Uvježbajte hip hinge

hip hinge

Uvježbavanje hip hingea, kao jednog od najvažnijih segmenata pokreta pri izvedbi mrtvoga dizanja odlična je početna točka u rehabilitaciji nakon ozljede i bolova u donjem dijelu leđa. Koristite drveni ili pvc štap kako biste održali neutralnu poziciju kralježnice tijekom pokreta.

Kineski plank

kineski plank

Kineski plank je izometrijska vježba za donji dio leđa, kukove i stražnju stranu natkoljenice, što će posebno odgovarati osobama koje osjećaju bolove tijekom pokreta u donjem dijelu leđa.

Veslanje u pretklonu

veslanje

Veslanje u pretklonu je jako zanemarena vježba kad govorimo o oporavku od bolova u donjem dijelu leđa. Radi se o izometrijskom položaju u hip hinge položaju. Srećom, dok se mnogi nakon bolova boje mrtvoga dizanja, ova vježba nije tako omražena, a značajno doprinosi jačanju i boljoj izdržljivosti mišića donjeg dijela leđa.

Good morning s elastičnom gumom

guna

Korištenjem gume, umjesto šipke, mijenja se opterećenje na donjem dijelu leđa. Naime, u položaju hip hingea, opterećenje je najmanje, a povećava se vraćanjem u početnu uspravnu poziciju.

Hip thrust

hit thrust

Niz je varijanti hip thrusta koju možete uključiti u trening. Iako se radi o vježbi koja dominantno aktivira mišiće glutealne regije, uključeni su i mišići donjeg dijela leđa.

Mrtvo dizanje s girjom (kettlebellom)

girje

Varijanta s girjom, mnogima se, čini lakšom od one sa šipkom nakon povratka mrtvom dizanju, pa je svakako uključite u povratničku progresiju. Također, mnogima je lakše naučiti mrtvo dizanje s girjom, nego sa šipkom i njezinom putanjom tijekom pokreta.

Povlačenje s povišenja

rack

Podizanje šipke s teretom iznad razine poda smanjuje opseg pokreta i olakšava dizanje. Jednostavna modifikacija mnogima će pomoći da se vrate mrtvome dizanju jer u početku izbjegavaju dio pokreta u kojem im se čini da su leđa u najvećem riziku.

Mrtvo dizanje sa šipkom

mrtvo

Na kraju, klasično mrtvo dizanje sa šipkom je kruha procesa rehabilitacije za bolove u donjem dijelu leđa jer se radi o vježbi koja značajno doprinosi povećanju jakosti mišića u tom području, ali i samopouzdanja nakon dužeg izostavljanja vježbe iz plana treninga uslijed bolova u ovom kritičnom području.

Objavljeno 18.06.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!