Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Kako doći do 200 sklekova u komadu (video)?

Image

Početak mog vježbanja je bio isti kao i kod svih ostalih. Oduvijek sam se gurao u društvo s najboljima jer sam htio biti najbolji, a onda sam shvatio da ću to postići sam... vlastitom voljom, vlastitim trudom. I tako je i bilo.

Sjećam se kada sam se mučio s 50 sklekova u komadu, a trenirao sam već duže vrijeme, bio sam jako uporan i redovit, svaki dan sam grizao malo po malo, zapravo sve više i više.

Odjednom sam uspio 70 sklekova u komadu, pa je ubrzo nakon toga došla prva stotka. Nakon nje i 150-tka...

No, tada sam shvatio da za povećanje broja sklekova, ne trebam ih raditi svaki dan do maksimuma i forsirati se. Pametnije i smislenije je bilo ojačati druge mišiće koji pomažu u izvođenju ovog pokreta. To sam i učinio i od tada mi sklekovi ne predstavljaju nikakav problem.

Danas radim po 1000 u komadu, serije po 200-tinjak, 100 komada sa zadatcima i uživam u tome. Pratite ove savjete i vi ćete sigurno povećati svoj broj sklekova i kako u naslovu piše - doći do 200 u komadu!

1. Povećajte izdržljivost

Za veliki broj sklekova treba vrlo jak trbuh koji će vaša leđa moći držati u pravilnoj poziciji čitavo vrijeme dok ih izvodite. Tako da radite što više izdržaja u plank poziciji kao i izdržaja u uporu gdje ćete ojačati ramena i trbuh.

2. Brzi sklekovi

Pomoći će tako da ćete se u početku manje umarati, a u kratkom vremenu ćete doći do nekog većeg broja. Cilj tj. brzina kojoj težimo je sklek u jednoj sekundi ili brže.

3. Sklekovi na šipci

Ovo nam može definitivno pomoći s gornjom stavkom...brzinom. Dok na podu radimo sklekove sve što možemo je brzo se odgurnuti od poda i samo se pustiti da tijelo dođe nazad dolje, na šipci je drugačije, dok se guramo gore u najvišu točku, čvrsto se držimo za šipku, pa kad krenemo dolje nismo opušteni nego se POVLAČIMO što niže. Prije ovakvog izvođenja sklekova bitno je dobro zagrijati zglobove jer zbog siline kojom vučemo dolje i guramo gore, zglobovi su pod pritiskom.

4. Negativno disanje

Stvar koja je meni sigurno najviše pomogla je bila drugačije disanje od onog koje smo navikli raditi. Poznato je da prilikom guranja u upor radimo izdah, a ono što želim da probate je potpuno obrnuto. Izdah vam treba biti dok ste u najnižoj točki skleka. Ova promjena će vam omogućiti da sklekove doživite kao vježbu u kojoj 50 komada ne predstavlja nikakav problem, radite ih u ritmu tog vašeg brzog negativnog disanja i nakon 2 tjedna ćete osjetiti nešto novo i drugačije.

5. Redovitost

Sklekove radim svaki dan, kada sam umoran radim manje, kada se osjećam dobro radim više. Pokušavam biti što redovitiji i dalje jer ako uzmete tjedan dana odmora od bilo koje bazične vježbe, rezultat će biti smanjenje broja ponavljanja. Točnije, možda ćemo prva 2 dana biti odmorni i svježi, ali nakon toga sigurno slijedi smanjenje. Ponekad radim stvari na koje nisam navikao npr. spore sklekove tek toliko da tijelo iznenadim s nečim novim što uvijek rezultira dobrim.

Još bi jednu stvar htio podijeliti s vama: kada sam hvatao neke veće brojeve u sklekovima uvijek sam se trudio u komadu bez stajanja napraviti što više, ali onda bi trening sklekova ispao kardio trening :) pa sam s godinama uspio dobiti toliko kondicije da napravim veliki broj ponavljanja i smirim puls i disanje u uporu te sam spreman za dalje.

Pokušajte razmišljati dok vježbate, osjetite tijelo kako funkcionira, na kojem broju vam postane teško, gdje počinjete misliti još mogu max 2-3...i spremite se prije treninga mentalno da sve te granice rušite!

Sretno!

Objavljeno 26.09.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!