Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Da li su fitness treneri zaista kvalificirani ?

Image

U fitness centre diljem svijeta infiltriralo se na tisuće nekvalificiranih trenera. Je li fitness postao štetan za zdravlje ?

Danas u hrvatskim fitness centrima radi nekoliko stotina fitness trenera. Njihov svakodnevni posao zapravo je pitanje zdravlja. Oni djeluju na krvožilni i dišni, mišićni i živčani sustav, povećavaju broj otkucaja srca i krvni tlak, opterećuju zglobove i ligamente, propisuju dijete i dodatke prehrani.

Za razliku od liječnika koji se bave upravo tim pitanjima i svi moraju imati diplome, malo je trenera (pogotovo onih osobnih) koji imaju licenciju, znanje ili iskustvo. Treneri bi trebali znati prvu pomoć, kako izmjeriti puls te razliku između zdrave uspuhanosti i dijabetičkog šoka. No, pita li ih itko znaju li to? Zapravo i ne. U teoriji, postati osobni trener uopće nije teško.

Eto, sada ćete vidjeti. Spremni ?

1. korak : Glasno i jasno recite: "Ja sam osobni fitness trener !"

2. korak : Čestitamo, uspjelo vam je! Postali ste osobni trener.

Vidite da nije teško. To je zato što kod nas ne postoji zakon, pravilo ili zahtjev koji se odnosi na osobne trenere. No, u praksi je to malo drukčije. Krenimo od znanja. Općenito je poznato da je danas znanje dostupno svakome, samo je pitanje da li ga i u kojoj mjeri možete i želite usvojiti.

Kada pričamo o formalnom znanju, moramo spomenuti Kineziološki fakultet, koji u posljednjim semestrima studija educira trenere za fizičku pripremu sportaša, što je na neki način ekvivalent osobnom treneru rekreativaca.

Viša škola za trenere pri Kineziološkom fakultetu također educira one koji žele postati fitness i instruktori aerobike, a svi oni koji žele naučiti nešto više iz same prakse, mogu to odraditi na stručnim seminarima ili radionicama što ih organizira Reebok University.

Nadamo se da smo svi svjesni kako formalno znanje nije strop struke. Naime, nisu svi liječnici s diplomom fakulteta savršeni i dobri u svom poslu. Tome svjedočimo svakodnevno. Tako je i u trenerskom poslu.

Diploma fakulteta u praksi ne znači puno ako se ne ulaže dodatno u svoje znanje i iskustvo. Na žalost, malo je onih koji rade na sebi, pa se nerijetko događa da treneri s diplomom znaju vrlo malo o svom poslu.

Drugi problem koji se javlja je onaj prilikom zapošljavanja u fitness centrima. Doista je malo vlasnika fitness centara koji mogu ocijeniti znanje trenera jer su oni često iz drugih branši i bitno im je samo da trener ima papir i smiješak.

Ne pitaju za prijašnje rezultate, iskustvo i preporuke, koje su u ovom poslu gotovo najvažnije. Nerijetko daju oglas "Tražimo fitness trenera" te se za nekoliko dana pojavi neki lik s majicom "fitness trener" i rokovnikom s kojim šeće teretanom. Ne budite njegovi pokusni kunići !

Zato, ako imate osobnog trenera, upitajte se kome dajete svoj život u ruke. U odabiru osobnog trenera vi ste zapravo kupac koji želi najbolju, a nikako pokvarenu ili zastarjelu robu. Doznajte ima li on/a referencije, iskustvo i, naravno, dobre rezultate u ovom zahtjevnom radu.

Zapravo nitko ne zna koliko se zla dogodi prilikom lošeg vođenja treninga jer se sve vrlo brzo zataška i tako riješi. Svi oni s mačo načinom razmišljanja, koji su uvjereni da ako nema bolova, nema ni rezultata, liječniku odlaze govoreći da ih je nešto počelo boljeti "dok su prekopavali vrt" - tako zapravo odmažu i sebi i budućim "žrtvama".

Trener vrlo lako može pretrenirati klijenta i teško ga ozlijediti samo zato da vidi koliko on može podnijeti, a zatim čekati da on sam kaže: "Nije ništa strašno, sljedeći ću put više paziti."

Zaboravite Nietzscheovu filozofiju: Što te ne ubije, ojača te. Zapravo, što vas u fitnessu ne ubije, otpravit će vas u bolnicu. Kvalitetni treneri toga su i te kako svjesni, loši za to ne mare, a "pacijenti" za to nikad nisu čuli. Ako se i ozlijede, misle da bez toga nema napretka

Objavljeno 10.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!