Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

HST program: specifični trening hipertrofije

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Zagovornici određenog programa treninga za dobivanje mišićne mase tvrde da je baš taj program najbolji za postizanje tog cilja, ali samo jedan program se i zove tako – trening dizajniran isključivo za povećanje mišićne mase.

Kad bismo išli cjepidlačiti, rekli bismo kako niti jedan program nema pravo nositi takav naziv zbog činjenice da se stvari preklapaju. Dakle, snaga koju ima mišić se povećava s njegovim poprečnim presjekom pa kad mišić hipertrofira, dobiva i na snazi.

Mišićna hipertrofija

Ali, promatrajući neke testove i laboratorijske nalaze, ovaj program bi mogao biti sveti gral za sve one kojima je prioritet mišićna hipertrofija.

Osnovni principi treninga za hipertrofiju:

1. Mehaničko opterećenje

Osnovni preduvjet za rast mišića je da pred njega postavimo zadatak (opterećenje), što će za posljedicu imati prilagodbu mišića na taj stimulus = rast!

Budući da HST program kao polazišnu točku ima mikrorazinu, tj. saznanja stečena promatrajući hipertrofiju mišićnih stanica na molekularnom nivou, mehanizam mišićnog rasta uključuje kalcineurin, satelitske stanice, faktore rasta, kalcij,…

2. Visoka frekvencija treninga

Da bismo potakli mišić na rast, nije ga dovoljno stimulirati trenirajući ga samo jednom tjedno. Potrebno je učestalije “napadati” mišić kako bi on rastao. Naime, treniranje mišića jednom tjedno, nakon čega se mišić tjedan dana oporavlja, ima nedostatak u tome što se mnogi akutni (trenutni) efekti treninga (povećana sinteza proteina, izlučivanje prostaglandina, povećana razina IGF-1 i mRNA) vraćaju u normalu već za cca 36-48 sati.

Biceps pregib na sajli

Prema rezultatima istraživanja, isti se mišić može kvalitetno oporaviti ako ga ponovo opteretimo nakon 48 sati. HST trening slijedi takvu praksu i mišić se trenira svaka 2 dana.

3. Progresivno opterećenje

S vremenom se mišićno tkivo adaptira na stimulus kojem smo ga izložili, što u prijevodu znači: rast prestaje. Zbog toga opterećenje treba povećavati stalno i često. To znači, ukoliko ne povećavamo opterećenje svaka cca dva tjedna, u najboljem slučaju ćemo samo čuvati mišićnu masu koju već imamo, tj. stagnirati.

4. Strateško odmaranje

Dakle, to je najjednostavnijim rječnikom – uzimanje odmora. Budući da ne možemo unedogled svaka dva tjedna povećavati opterećenje, s vremena na vrijeme treba uzeti odmor od treninga. On služi kako bi se mišić ponovo senzibilizirao na opterećenje na koje je prije odgovarao adaptacijom (rastom) i omogućio obnovu mehanizama koji su prije dovodili do hipertrofije.

Dakle, skraćeno:

-svaka mišićna skupina se trenira svakih 48 sati (cca 3 puta tjedno) -opterećenje se povećava svaki trening -broj ponavljanja se smanjuje svaka dva tjedna -prije nego započnemo sljedeći ciklus, tijelo treba odmoriti

Dizajn treninga za HST

Najprije trebamo odrediti vježbe koje ćemo uključiti u program za pojedinu mišićnu skupinu.

Vježbe koje su najbolji izbor po mišićnim skupinama su:

Noge – slobodni čučanj ili leg press i biceps pregib
Listovi – stojeće podizanje
Prsa – bench press i dipsevi
Leđa – zgibovi i veslanje (sjedeće ili u pretklonu)
Ramena - odručenje i potisak
Biceps - bilo koja vježba za pregib (često mijenjati vježbu)
Trapezijus - slijeganje (bilo koje)
Triceps - potisak ili ležeća ekstenzija
Trbuh - crunch (bilo kakav: bez težine, sa užetom, na mašini,...)

Zatim trebamo ustanoviti s kojim opterećenjima možemo napraviti željeni broj ponavljanja.

Zgibovi

Napravimo test i odredimo maksimalno opterećenje za 15, 10 i 5 ponavljanja. Rekli smo da se radi u ciklusima od dva tjedna. Ako radimo 3 treninga tjedno, u dva tjedna ćemo imati 6 treninga (1 ciklus). Obvezno je povećavati opterećenje (2-10kg) svaki trening.

Znači, definirani max ponavljanja dostići ćemo u zadnjem treningu ciklusa. Također smo rekli da ćemo svaka dva tjedna smanjivati broj ponavljanja (prva 2 tjedna radimo 15, druga 2 tjedna 10, a treća 2 tjedna 5 ponavljanja).

Broj serija je ograničen na 1-2 serije po vježbi, a svaki mišić je treniran 3 puta tjedno (npr. pon-sri-pet). U dane kad se ne trenira, odmaramo.

Nakon što završi period od 6-8 tjedana, nastupa 1 tjedan odmora.

Objavljeno 28.09.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!