VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

4 znaka da vaš trening treba promjenu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako trenirate već duže vrijeme, a ne vidite nikakve značajnije rezultate bilo bi dobro da razmislite što je to što vas blokira. Neodgovarajuća prehrana nerijetko može biti glavni krivac tome, no češće se onaj pravi problem krije u loše posloženom treningu. Slijede četiri pokazatelja da je vrijeme za promjenu vašeg trening programa.

1. Postavili ste previše ciljeva odjednom (ili niti jedan)

Iako dobro zvuči ideja da istovremeno radimo na više ciljeva kako bismo što prije ostvarili to što želimo, istina je da takvo nastojanje na kraju daje uglavnom kontraproduktivne rezultate. Prilikom postavljanja ciljeva pobrinite se za to da razjasnite što točno želite i da se fokusirate na jedan ili maksimalno dva cilja koja su vam prioritet, a onda date najbolje od sebe da to uradite.

Kada ste rastrgani na više ciljeva trošite previše energije, mentalno niste usredotočeni dovoljno na to što trebate raditi da biste uspjeli, a ni vaše tijelo ne surađuje na način na koji vi to od njega očekujete. S druge strane, ako niste odredili nikakav cilj nećete znati ni kojim putem treba krenuti, a niti kako uopće mjeriti svoj progres.

Razjasnite samima sebi što točno želite, fokusirajte se na jedan do dva cilja i dajte si dovoljno vremena (najmanje dva mjeseca) da vidite rezultate.

zena

2. U trening niste uključili progresivno opterećenje

Dobar trening program uvijek uključuje neki oblik progresivnog opterećenja. To se može odnositi na konstantno povećavanje volumena treninga (više setova, više ponavljanja, veća opterećenja), uključivanje naprednijih varijanti određenih vježbi, implementiranje određenih naprednijih tehnika poput forsiranih ponavljanja, padajućih serija, rest pauza itd.

Ako vaš trening ne sadrži ništa od navedenog brzo ćete doći do točke gdje će se tijelo adaptirati na isti stimulus koji mu kontinuirano dajete i prestati reagirati na treninge. Dakle, kada ste sigurni da ste izabrali pravi cilj potrudite se da nađete trening program koji će pokriti sve navedeno i osigurati konstantan progres kroz određeno vrijeme.

Zapamtite pritom, za prave rezultate treba dovoljno vremena pa se okrenite od onih programa koji vam obećavaju čuda nakon samo par tjedana treninga i to bez implementirane progresije u bilo kakvom obliku.

par

3. Trenirate neuravnoteženo

Kao i sve u prirodi i naša tijela teže ravnoteži, no taj princip nam je nekad teško slijediti. Svima nam je poznato kako većina ljudi ima tendenciju fokusiranja na mišiće koje vide u ogledalu kao što su prsa, bicepsi i trbušni mišići dok pomalo zaboravljaju one koje ne vide (leđa, stražnja strana natkoljenice, mišići stražnjice itd.).

Ako vaš program ne uključuje uravnoteženi rad na svim "vidljivim i nevidljivim" mišićnim skupinama nemojte se čuditi kada se susretnete s boli i ozljedama ili kada vam netko iskomentira da izgledate pomalo neskladno.

Uravnoteženi program treninga sadržavat će istovjetnu količinu guranja, povlačenja, obrazaca spuštanja i podizanja, osim ako vaše tijelo ne zahtijeva, barem na početku, pojačan rad na određenom području kojem ćete onda dati više pažnje. Pobrinite se da vaš trening program sadrži navedeno i već ste na dobrom putu prema rezultatima.

zena

4. Trening koji radite nije za vas

Još uvijek se tu i tamo pronađe netko tko trenira po programu neke popularne osobe ili profesionalnog sportaša. Važno je uvijek imati na umu da program treninga mora biti usklađen s osobom koja ga izvodi, i to ne samo s ciljevima koje ta osoba ima već i s njenim načinom života, poviješću bavljenja sportom, njenim fizičkim i psihičkim specifičnostima itd.

Ako pratite trening rutinu neke poznate osobe samo zato što želite izgledati poput nje uzmite u obzir sve ono što čini tu osobu jedinstvenom i spremnom za takav način treninga. Nećete se magično transformirati u nekoga samo zato što pratite njegov program, naprotiv mogli biste se prije ozlijediti.

Ako ste na početku svog fitnes putovanja držite se osnovnih vježbi i pronađite plan treninga koji će biti usklađen s vašim specifičnim karakteristikama.

par

Zaključak

U kojoj god da ste fazi svog treninga, ako ne vidite rezultate kakve želite razmislite o ova četiri znaka koja bi mogla ukazivati na činjenicu da nešto trebate promijeniti.

Bez obzira na to kojem cilju težite pobrinite se za to da se fokusirate na ono što treba, da progresivno napredujete, ne zaboravite na ravnotežu i da svoj trening prilagodite sebi ovisno o tome gdje se trenutno nalazite.

Objavljeno 02.07.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!