#Ostanidoma - fitness.com.hr webshop je tu za vas!

Kako ustrajati u novogodišnjoj odluci?

Image

Mnogi su donijeli novogodišnju odluku i od prvoga dana 2020. krenuli je provoditi. No, poražavajuća je statistika o tome koliko onih koji donesu novogodišnju odluku uspiju ustrajati u njoj i ispune je do kraja.

Prema nekim procjenama, čak 30 posto onih koji donesu neku novogodišnju odluku, od nje odustanu već do polovice siječnja. Kako vi ne biste bili dio te loše statistike donosimo vam jednostavne savjete kako ustrajati u novogodišnjoj odluci i realizirati je kako ste zamislili:

odluka

1. Vaša novogodišnja odluka mora biti specifična

Što to točno znači? Odluka da ćete „jesti zdravije! Ili „redovno vježbati“ je izvrsna, ali zapravo ne znači – ništa. Naime, ona je pregeneralna i vrlo nejasna.

Stoga, savjetujemo da novogodišnja odluka bude ovako definirana:

Ja ću [PONAŠANJE] [VRIJEME].

  • Ja ću vježbati tri puta tjedno u teretani.
  • Ja ću skinuti 5 kilograma u roku od 6 mjeseci.

2. Vaša novogodišnja odluka mora biti ostvariva

Nema smisla da odlučite da ćete u 2020. istrčati maraton ako uopće ne trčite i pritom vam trčanje uopće nije draga aktivnost. Dakle, izbjegavajte donositi odluke koje super zvuče, ali su neostvarive.

Najveću šansu za ostvarenje imaju one odluke u kojima ćete uživati provodeći ih, ili se barem zabavljati. Njihova realizacija ne mora biti jednostavna, ali nije poanta ni da radite nešto od čega jedva čekate odustati.

Primjerice, ako vam je odluka da ćete jesti više voća, pored sebe na stolu stavite zdjelu s voćem što će vas podsjećati da posegnete za voćkom. No, nemojte je napuniti jabukama, ako jabuke ne volite.

Nadalje, ako želite vježbati 4 puta tjedno, a jutarnja ste osoba, onda trening nećete isplanirati u kasnim večernjim satima, jer vaš bioritam tada spava i ne savjetuje ga se na taj način remetiti.

odluka

3. Dozvolite si da ponekad malo posustanete

Svi nekad zgriješe, budite na to spremni. Ako vam kolega na poslu slavi rođendan i donese krafne, ne možete biti partybreaker i  odbiti krafnu. No, stanite nakon jedne krafne, nemojte posegnuti za drugom.

Također, u ostatku dana se vratite svojem zacrtanom rasporedu, nemojte razmišljati logikom „Sad kad sam zgriješio mogu još malo!“

4. Pripremite se za postizanje rezultata

Sami sebi morate biti suradnik u ostvarenju zacrtanog cilja. Ako vam je novogodišnja odluka da se ranije ustajete, onda mobitel koji će vas buditi stavite podalje od sebe dok spavate. Naime, nemojte si ostaviti mogućnost da iz kreveta ugasite alarm i nastavite spavati.

Također, ako vam je novogodišnja odluka da nećete jesti slatko, tada iz stana izbacite sve što ne smijete jesti. Naime, ako vas uhvati želja za slatkim, teško ćete se kontrolirati ako znate da imate nešto na raspolaganju. Pogotovo će to biti teško ženama koje uhvati PMS.

5. Budite svjesni sebe / ne zavaravajte se

Novogodišnja odluka odnosi se na neku promjenu u važem životu, gotovo redovno. Stoga, zapitajte se kakva osoba želite postati, vezano uz svoju odluku. Ako je vaš odgovor: Želi imati 10 kilograma manje, tada ćete na putu do tog cilja napraviti jako puno koraka koji dovode tom cilju.

Svaki dan kad napravite nešto što vas vodi vašem cilju budite toga svjesni i doživite to kao jednu malu pobjedu na putu prema ostvarenju cilja.

novogodisnje odluke

6. Učinite svoju novogodišnju odluku javnom

Ako ste okruženi ljudima koji su vam podrška, bez obzira radi li se o kolegama, prijateljima ili obitelji – objavite javno svoju novogodišnju odluku. Na taj način će vam biti lakše u trenucima kada posustanete jer ćete imati podršku i dodatnu motivaciju da ustrajete.

Također, ako ste odlučili početi vježbati i skinuti višak kilograma ili dobiti na mišićnoj masi, možda vam se netko od prijatelja ili obitelji pridruži i sam odluči unijeti neke promjene u svoj život.

7. Unesite promjene!

Ako niste osoba koja želi jednu „veliku“ novogodišnju odluku, uvijek možete donijeti niz manjih, primjerice za svaki mjesec po jednu.

Primjerice, probajte u siječnju izbaciti slatko, u veljači vježbati 3 puta tjedno, u ožujku izbaciti alkohol, a u travnju svaki vikend provesti u nekoj outdoor aktivnosti… garantiramo vam da ćete na kraju godine, gotovo nesvjesno prikupiti niz novih navika koje će vam ostati i donijeti višu razinu kvalitete i zadovoljstva u vašem životu.

Objavljeno 02.01.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!