Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Trbušni ples - naučite jedinstveni zavodnički ples !

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Trbušni ples je s razlogom prozvan i plesom erotike, jer iz žene izvlači ono najbolje. Senzualno njihanje bokova u svrhu zavođenja muškaraca. Razvio se u istočnim zemljama s vjerovanjem da zadovolji oči muškaraca, no istina je drugačija. Djevojke su ga uvijek plesale same među sobom, tek kasnije je to postala privilegija zavođenja da bi ih neki bogati šeik odveo u svoj harem.

Većina osnovnih pokreta i tehnika koje se primjenjuju u trbušnom plesu su kružne kretnje koje izoliraju jedan dio tijela. Na primjer u krugu koji je paralelan sa podom izoliraju se ili bokovi ili ramena. Uobičajeno je naglašavanje pokreta koristeći se naglim otvaranjima ili zatvaranjima, gdje plesačica ili titra ili iskoračuje u predjelu ramena ili bokova. Uobičajena je i fleksibilnost stopala, "kotrljanje" trbušnih mišića, balansiranje različitim rekvizitima kao što su košare, mačevi ili svijeće i plesanje sa raznim oblicima velova, kao i upotreba činela.

Trbušni ples pomaže ženama da se osjećaju ugodnije u vlastitoj koži i da budu sigurnije u sebe. To je ples koji slavi ženstvenost i prihvaća žene kakve jesu, kako god izgledale, jer nema pritiska da morate izgledati na određen način. Trbušni ples vas uči da cijenite ono što jeste.

Dobrobiti trbušnog plesa

Egipćani su ovaj ples nazivali plesom plodnosti, jer jača zdjelicu i mišiće koji su potrebni pri porodu. Arapska i turska glazba koje prate ovaj ples djeluju antistresno te tako se rješavamo depresije. Budući da zahtjeva visoku razinu gipkosti pokreće leđa na pravilan način te tako ravna kralježnicu. Pokreti kukovima, koji su karakteristični za trbušni ples te se uzastopno ponavljaju, djeluju pozitivno na područje donjeg dijela leđa i bokova, a takvi pokreti pridonose poboljšanom toku sinovijalne tekućine, odnosno prirodnog lubrikanta u zglobovima.

"Valovi" koje radi plesačica pokreću cijelo tijelo od vrata do nožnih prstiju, i na taj način se pokreće cirkulacija u cijelom tijelu, tako da automatski pomaže rad probavnih organa što pomaže pri mršavljenju i čišćenju organizma.

Plesači koji se bave trbušnim plesom mogu se pohvaliti dobrom figurom, budući se taj ples bazira na pokretima koji su prirodni za žensko tijelo te kojima se težina pravilno raspoređuje po tijelu i gradi tjelesnu ravnotežu. Također je poznato da takav način vježbe djeluje i na jačanje koštane strukture i pridonosi prevenciji od osteoporoze, a mogu pomoći i pri ublažavanju napetosti u području zdjelice za vrijeme PMS-a te poboljšavaju cirkulaciju u području abdomena.

Prednosti trbušnog plesa su kako tjelesne tako i duševne prirode. Ples osigurava dobru kardiovaskularnu vježbu i pomaže povećati gipkost i snagu tijela. Fokusira se na mišiće torza, prvenstveno trbušne mišiće a jača i snagu nogu. Mnogi trbušni plesači mogu također ojačati ruke, ramena i općenito gornji dio tijela, a ples uz korištenje činela može razviti snagu i samopokretljivost prstiju.

Trbušni ples je pogodan za osobe svih godina i tjelesne građe, a može biti onoliko zahtjevan koliko plesačica to sama izabere. Što se mentalnog zdravlja tiče, vježbom se bolje upoznaje vlastito tijelo tako da se bolje osjećamo u njemu, povećava se samopouzdanje i općenito ispoljava se pozitivni stav u svakodnevnom životu.

Kako plesati trbušni ples

Postoji osnovnih 12 pokreta koje kombinacijom stvaraju ovaj orijentalni zavodnički ples:

1. savijanje kukova
2. potisak kukova
3. pokretanje kukova gore i dolje
4. pravljenje broja 8 kukovima
5. osnovni krug
6. okomiti krug
7. horizontalni krug prsnim košem
8. dijagonalni krug prsnim košem
9. vertikalni krug prsnim košem s valovima
10. valovi rukama
11. kruženje ramenima
12. pomicanje glave

Kad se naučite pokretati jedan po jedan pokret, dalje samo kombinirate kako vam se sviđa, jer ne možete pogriješiti, ples je umjetnost a umjetnost nema pravila. Nemojte se zaboraviti zagrijati 10min prije plesa, radite vježbe istezanja, i dalje pustite samo da vas vodi glazba. Za pravu demostraciju trbušnog plesa slobodno posjetite sate trbušnog plesa u obližnjem fitness centru.

Uživajte u sebi i plesu! Tijelo će vam biti zahvalno a i pripadnik jačeg spola ako mu pokažete što ste naučile. :)

Objavljeno 20.09.2008.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!