Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Kratka povijest aerobike

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Aerobics (aerobika), kao termin, pojam i sustav vježbanja za poboljšanje funkcionalnih sposobnosti, prvi put se pojavljuje u knjizi "Aerobics", izdanoj 1968. čiji je autor američki liječnik i fiziolog dr. Kenneth H. Cooper bio prvi promotor masovnog pokreta vježbanja za zdravlje. Takav sustav vježbanja prvenstveno je bio osmišljen za potrebe američke vojske i zasnivao se na programima monostrukturalih cikličkih aktivnosti kao što su hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, veslanje i sl.

Međutim, svijest ljudi o potrebi za kretanjem u svrhu očuvanja zdravlja dovela je do sve masovnijeg uključivanja u rekreativno vježbanje što je potaknulo autora i njegovu suprugu te su izdali knjige namjenjene rekreativcima: Nova aerobika, Putevima aerobike i Aerobika za žene. Jogging i ostale aerobne aktivnosti postale su dio svakodnevne rutine mnogobrojnih Amerikanaca obaju spolova, a vrlo brzo takav trend osvaja Australiju i Europske zemlje. Provodio se kontinuirani način rada s točno definiranim opterećenjem, a tablice u knjigama pomagale su prosječnim rekreativcima samostalno programiranje treninga i praćenje napretka.

U skladu s novim spoznajama o potrebi razvoja i poboljšanja funkcionalnih sposobnosti, krajem 70-ih godina koreografkinja i plesačica Jackie Sorensen osmislila je dinamično vježbanje uz glazbu koje je u promociji glumice Jane Fonda i snažnu medijsku podršku velikom brzinom osvojilo svijet, osobito žensku populaciju. Ovaj način vježbanja po svojim transformacijskim mogućnostima također je postao trening namjenjen razvoju aerobne izdržljivosti, a zbog vježbanja uz glazbu i primjene plesnih koraka uz prisustvo koreografije dobilo je naziv Aerobics dance (Plesna aerobika).

Ranih 80-ih, u novi pokret vježbanja, nazvan još i suvremena aerobika, uključilo se niz fitness trenera i stručnjaka koji razvijaju nove oblike i vrste grupnih fitness programa zasnovane na znanstvenim osnovama. Na taj se način prevladavaju nedostaci prvobitne plesne aerobike koja je bila suviše orijentirana na plesne tehnike i nedovoljno prilagođene psihofizičkim sposobnostima prosječnog rekreativca.

Definiraju se zakonitosti vježbanja, određuje se intenzitet i trajanje, vrste vježbi i koraka koji se koriste u skladu s mogućnostima grupe. Točno se određuju Lo i Hi Impact kretnje, u Australiji nastaje New Body (prvi grupni program s korištenjem malih bučica) i Aqua aerobika (vježbanje u vodi), a krajem 80-ih Gin Miller promovira Step aerobiku koja je i danas jedan od vrlo popularnih programa.

Nastaje pravi boom vježbanja, te odlazak na aerobiku postaje dio redovitih aktivnosti za milijune vježbača, prvenstveno žena, diljem cijelog svijeta.

U 90-im sve se više pažnje poklanja metodici, koreografiji, novim sadržajima i formama, učincima treninga i obrazovanju voditelja. Prvi fitness udžbenici nastali su još početkom 80-tih, sve se više organiziraju tečajevi, škole, konvencije za stručno osposobljavanje instruktora.

Glazbena industrija također se prilagođava potrebama tržišta, te se izdaju profesionalno snimljene audio kazete, sad nosači zvuka, koje zadovoljavaju potrebe voditelja za provođenje kvalitetnih i točno definiranih programa. Pojavljuju se različiti rekviziti, a u skladu s time i programi koji su manje ili više učinkoviti, ali pružaju vježbačima raznolikost i razbijaju monotoniju. Plesna aerobika točno definira svoje forme pa nastaje funky, latino, jazz, afro, disco i sl., provode se programi za određene ciljane skupine (djeca, seniori, trudnice), a sportaši uključuju aerobiku u bazični sustav treninga. Muškarci više ne zaziru od aerobike, te su i oni sve prisutniji u grupnim fitness programima iako i dalje u bitno manjoj mjeri.

Prateća fitness industrija promovira cijeli niz kvalitetne sportske obuće i odjeće za vježbanje. Briga o zdravlju uključuje i kvalitetnu prehranu kao i dodatke prehrani. Fitness industrija osvojila je zapadni svijet.

Druga polovica 90-ih donosi novitete: stvaranje kompliciranijih koreografija ostaje u programu, ali samo za vrlo napredne i zainteresirane vježbače. Veliku popularnost dobivaju programi s otporom tzv. Resistance training, poznati i pod nazvom Workout programi, koji se prvenstveno zasnivaju na svrsishodnosti vježbanja i uključuju cijeli spektar rekvizita koji pružaju otpor. Pojavljuju se Pump i Lift - vježbanje sa slobodnim utezima težine do oko 20 kg. Ovi programi približili su grupni oblik rada vježbačima iz teretane i zainteresirali mušku populaciju. Billy Blanks promovirao je Tae Bo - program zasnovan na elementima borilačkih sportova što je krajem 90-ih izazvalo pravu euforiju, a zatim nastaju i slični progtami različitih naziva zasnivani na ovom principu vježbanja.

Na prijelazu stoljeća veća potreba za relaksacijom i opuštanjem, te holistički pristup zdravlju pokrenuli su cijeli niz Body & Mind programa. Stoljećima poznata i priznata Yoga u još većoj mjeri nego prije osvaja zapadni svijet. T'ai Chi, Do-In, Tensegrity, Tibetanske vježbe pomlađivanja... sve do programa koji uključuju meditativne komponente, upotrebu vitalne energije (ch'i, ki, prana) i sl. Pilatesov način vježbanja star 70-ak godina ponovno se vratio u dvorane na velika vrata i našao brojne poklonike u ovom načinu vježbanja. Trbušni ples, Afrički ples, Striptiz fitness poznatiji kao S faktor osvajaju žene i probuđuju njihovu seksualnost.

Mnoštvo programa osmišljenih tijekom proteklih dvadeset godina provode se i danas. Modifikacije i kombinacije koje su nastale samo su doprinjele da se grupni fitness programi provode u svojim još boljim i domišljatijim formama. Redovito vježbanje u grupi velikom dijelu populacije raznih psihofizičkih sposobnosti, dobi i spola postao je stil života s tendencijom da se i dalje razvija i opredmećuje u raznim formama i varijantama.

www.bpm.hr

Objavljeno 13.03.2007.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!