Jedinstvena prilika: do 42% popusta na odabrane trake za trčanje

5 činjenica o pilatesu kao treningu za muškarce

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Na prvi spomen muškaraca i pilatesa nailazimo na brojne predrasude spram te filozofije vježbanja kao takve koja je namijenjena isključivo ženama. Nerijetko se pilates definira i kao lagana tjelovježba za žene sa velikim loptama.

Kroz članak ću navesti 5 činjenica o pilatesu kao treningu namijenjenom i muškarcima i nesvakidašnji primjer u kojem je muškarac zamijenio treninge u teretani pilatesom.

Pilates umjesto teretane

Kao instruktor redovito svjedočim individualnim i grupnim pilates treninzima u kojima muški klijenti nerijetko ostavljaju lokve znoja oko sebe čime potvrđuju kako se može raditi o vrlo zahtjevnom i izazovnom treningu.

Muškarci i pilates

Zdravko je primjer pravog muškarca koji je dugogodišnje vježbanje u teretani zamijenio pilates treninzima. Da, dobro ste pročitali. On se odvažio isprobati pilates iako je do tada uz košarku trenirao u teretani, gdje je dizao cca 130 kg u benchu sa nekoliko serija od 6 do 8 ponavljanja.

Iako mu je kao tipičnom muškarcu primarni cilj bio izgraditi što veću mišićnu masu, nakon prvog pilates treninga u kojem više nije mogao držati bučice od 1 kg u liniji ramena, shvatio je da je to upravo ono što mu treba, jer u takvom treningu razvija sve: snagu, fleksibilnost i izdržljivost. I dalje je nastavio rekreativno trenirati košarku, ali pilatesa se, kaže, u zamjenu za teretanu ne namjerava odreći.

5 najčešćih činjenica o pilatesu kao treningu za muškarce:

1. Pilates je osmislio muškarac prvenstveno za sebe

Najveći paradoks kada spomenemo mali broj pilates vježbača muškog roda je što ga je osmislio muškarac prvenstveno za sebe, a tek kasnije kako bi pomogao drugima. Joseph Hubertus Pilates izvorno je bio gimnastičar, ronilac i bodybuilder, ali je isprva zarađivao za život kao profesionalni boksač, cirkuski izvođač i trener samozaštite.

Ujedno je patio od astme i rahitisa, pa je osmislio sustav vježbi kako bi mu pomogle da se rehabilitira, ali ih je ujedno prilagodio razvoju snage, fleksibilnosti i izdržljivosti, čuvajući pravilne položaje tijela.

2. Pilates vježbaju svjetski poznati NBA košarkaši

Ako je pilates samo za žene, zašto ga redovito prakticiraju svjetski poznati NBA košarkaši i ostali uspješni profesionalni sportaši?

LeBron James i pilates

Trenutno najveća zvijezda NBA-a LeBron James vježba pilates jer kako kaže: "Osjećam se kao da mi pomaže" – LeBron James, Miami Heat.

Kobe Bryant ne putuje nigdje bez svog osobnog pilates instruktora, a Jason Kidd je sa 34 imao jednu od najboljih sezona u karijeri, te je neobično da se igrač njegove dobi još uvijek smatra jednim od najboljih na svojoj poziciji u svijetu. Ali to je ono što Pilates radi za sportaše u potrazi za dugom i uspješnom karijerom. Zato Kidd kaže: "Pilates neće još dugo biti tajna u ozljedama protkanom NBA-u."

3. Pilates je primjenjiv u svim vrstama "treninga za muškarce" raznih intenziteta

Treći razlog zašto muškarci ne bi trebali zaobilaziti pilates je činjenica da pilates predstavlja čitavu filozofiju daha i pokreta, tijela i uma, koja je primjenjiva u svim treninzima koji mogu i ne moraju sadržavati pilates vježbe: od teških treninga snage, zahtjevnih kondicijskih treninga, pa sve do rehabilitacije i relaksacije.

Pilates može biti dio uobičajenog "muškog" treninga, primjenom pilates principa kroz sve vježbe ili ubacivanjem nekoliko pilates vježbi u redoviti plan treninga. Možda je i to za većinu muškaraca najbolji način da malo po malo sami otkriju dobrobiti pilates metode kao "user friendly" u bilo kojoj opciji.

4. Pilates je dobrodošao i u teretani

Ukoliko spadate u skupinu koja vježba isključivo na spravama u teretani, pilates vas može naučiti kako pravilno upotrebljavati sprave, izbjegavanjem krivih položaja tijela i ozljeda (koje su u teretanama nažalost česta pojava), usklađivanjem daha i pokreta kako bi povećali kapacitet pluća i maksimalno učinkovito izveli određenu vježbu, kako istovremeno opustiti velike skupine mišića a prebaciti fokus na aktivnost dubinskih core mišića, itd.

I dalje možete nastaviti sa svojim idealnim brojem serija i ponavljanja omiljene vježbe na spravi, ali možda ovaj put na pravilan način (položaji kralježnice) i svjesnim pravilnim disanjem.

5. Muškarci su manje fleksibilni od žena – nužnost pilates treninga

Opće je poznata činjenica da su žene fleksibilnije od muškaraca. Prema tome ispada da je muškarcima pilates više potrebniji nego ženama. Samim time ukoliko se trening muškaraca sastoji isključivo od rutinskog dizanja utega radi povećanja mišićne mase bez usmjerenosti na funkcioniranje tijela, uma i daha kao jedno, istovremeno postoje velike šanse za ozljedama mišića.

Muškarci i pilates

Pilates popravlja kvalitetu života, bilo da vam je potreban oporavak, napredak ili izazov. Zato, nema razloga za izbjegavanjem ovakvog sustava vježbi, već je pametnije iskoristiti najbolje što muškom pojedincu može pružiti, ovisno o stupnju treniranosti i cilju u određenom periodu.

Objavljeno 06.08.2014.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!