Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Stiglo je proljeće! Gdje se u Zagrebu voziti biciklom?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Temperature oko 20 stupnjeva, sunčano vrijeme i prvi dani proljeća jasan su znak da je vrijeme da počnete planirati svoje biciklističke ture i uživanje u aktivnostima na otvorenom. Istina, bicikl je mnogima i prijevozno sredstvo, no većini je bicikl prijatelj tijekom slobodnog vremena i način da se pokrenu i, najčešće vikendom, uživajući u društvu prijatelja i obitelji, odrade nešto dobro za svoje zdravlje i kondiciju.

Stanovnicima hrvatske metropole na raspolaganju je zaista širok dijapazon biciklističkih staza, ovisno o kondiciji, slobodnom vremenu, ali i biciklu koji imate ili planirate kupiti. Donosimo vam ideju kojim putem krenuti i gdje uživati u vožnji ako imate neke od sljedećih tipova bicikala:

MTB

sljeme

Ovisno u kakvoj ste kondiciji, dvije destinacije koje su svakako najčešći izbor vozača MTB bicikala svakako su Sljeme, Maksimir i park Dotrščina.

Sljeme je idealno za bicikliste, kako one koji se odluče za vožnju cestom, tako i one koji će skrenuti s ceste i šumskim stazama krenuti prema vrhu. Staze su označene brojevima i trasirane su tako da među njima postoje dodirne točke na kojima se može prelaziti s jedne staze na drugu i tako iskombinirati turu prema vlastitoj želji i količini energije koju imate.

Za one s malo manje snage i kondicije na MTB-u, park Maksimir je također jedna jako dobra opcija. Unutar parka ima različitih tipova staza od širokih makadama do uskih staza (single track). Vožnja po šljunčanoj stazi koja uz ravne dijelove ima i nekoliko ozbiljnijih, ali ne predugačkih uspona, bit će zabavna aktivnost koja će potrošiti dosta kalorija i podići puls.

makadam

Ako vam vožnja Maksimirom ipak ne bude dovoljna, nedaleko se nalazi još jedna MTB oaza. Park Dotrščina nalazi se sjeveroistočno od parka Maksimir i nedaleko bolnice Dubrava. Kao i u Maksimiru, i u Dotrščini ćete naći više tipova staza, od onih za početnike, do napornijih za koje zaista trebate biti u formi.

Južni dio park je položeniji dok se u sjeveroistočnom djelu mogu naći strme i napornije staze. U ovom parku često ima dosta pješaka, pa je potrebno posebno paziti na njih, s naglaskom na djecu koja često neočekivano mijenjaju smjer kretanja. 

Jedna od ruta koja zahtijeva jako dobru fizičku kondiciju vozača, ali i dobar bicikl je ona koja se od vrha Sljeme spušta do Donje Stubice i ponovo, stubičkim krajem, vraća na vrh. Ruta vodi sjeverno-istočnim dijelom parka prirode Medvednica i pitoresknim brežuljcima stubičkoga kraja. Ruta kreće od Tomislavovog doma na Sljemenu, do kojeg je najbolje da dođete automobilom. Staza vodi od Tomislavca, preko Puntijarke prema Hunjki, pa prema Domu Gorščica od kojeg se vozi prema Lazu pa prema Sv. Mateju i put G. Stubice. Nakon preporučljivog odmora u ovom mjestu, nastavljate prema Gupčevoj lipi i Donjoj Podgori iz koje nastavljate uspon do polazišne točke. Na ovu vožnju nemojte kretati ako niste zaista u dobroj kondiciji te svakako ponesite mobitel, ako negdje odustanete da možete pozvati pomoć. 

Bez obzira odlučite li se na Sljeme, u Maksimir ili na neku drugu stazu, budite opremljeni vodom i, ako ćete se dulje zadržati, nekim obrokom ili energetskim gelom, da vam ne ponestane energije.

MTB bicikl možete kupiti u Bike.hr webshopu.

Cestovni bicikl

cestovni bicikl

Ako ste u dobroj kondiciji, cestovnim biciklom se također možete uputiti na Sljeme, samo ovaj put nećete skretati s ceste već ćete se asfaltom popeti do vrha odakle možete uživati u pogledu koji se pruža na Zagreb, ali i u toplom obroku u nekom od planinarskih domova na vrhu.

Među omiljenim dionicama vozača cestovnih bicikala svakako je ona Zagreb-Samobor. I dok mnogi ovu cestu koriste samo da bi došli do Samoborskog gorja te ondje uživali u vožnji, drugima će ova dionica biti dovoljna. Naime, ruta je idealna za rekreativnu vožnju s odmorom u Samoboru uz kavu i kremšnite ili ručak u nekom od samoborskih seoskih domaćinstava.

Ako želite malo dalje otići iz Zagreba, niz je staza u kojima ćete zaista moći uživati. Jedna od staza za vožnju cestovnim biciklom na koju se mnogi odlučuju je ona po zaprešićkom području, od Kupljenova u kojem možete ostaviti automobil. Iz Kupljenova vozi se u smjeru Luke, Krajske Vesi, Pluske, Dubravice te Marije Gorice pa potom Gornje Pušće i povratka na polazišnu točku. Po ovoj stazi možete uživati u selima očuvane tradicijske arhitekture, ali i sutlanskoj dolini koja je posebno prekrasna u proljetno vrijeme. 

Od rimske “Magna Vie” kod Komina do nadaleko poznatih zelinskih vuglenica prostire se jedna cestovna staza na koje se odlučuju oni željnih prekrasnih pejzaža, ali i povijesnih znamenitosti koje se može pogledati u pauzama. Ruta je lagana, više rekreativna, ali nadasve zanimljiva i lijepa. Polaskom iz Komina, prolazite kroz Gornji Tomaševec, Radoišće, Mojčece prema Salniku. U Valetiću možete uživati u prekrasnom vidikovcu, pa nastavljate prema Hruškovcu, Gornjem i Donjem Polonju i vraćate se u početnu točku, Gornji Tomaševec. 

Ako se odlučite na vožnju po prometnici kojom voze i automobili, svakako budite dodatno oprezni te ne zaboravite staviti kacigu.

Cestovni bicikl možete kupiti u Bike.hr webshopu.

City (gradski) bicikl

jarun

City bicikl je svakako bicikl kojim nećete krenuti na neku dalju rutu, ali ćete moći uživati u prirodi, krajoliku i proljetnim mirisima. Idealne rute za uživanje u ovoj vrsti vožnje svakako su Jarun i Bundek.

Uređena biciklistička staza na Jarunu dugačka je 5,5 km, dok vožnja cestom (veći krug) iznosi oko 6,4 km. Osim u vožnji, sadržaji koje pruža Jarun usmjereni su na sportsko-zabavne aktivnosti, pa osim bicikliranja, ondje možete uživati u suncu na nekoj od terasa, ali i igrati odbojku, jahati konje ili igrati košarku ili nogomet.

Biciklističko rolerska staza na Bundeku dugačka je 1650 metara i najmanje je zahtjevna, a prošaranost šumovitih dijelova idealna je za ljetne dane tijekom kojih će vam dobro doći malo sjene. Osim voženje, i na Bundeku možete odmoriti uz kavu ili hladni napitak pa je ovo izvrsno rješenje za druženje s prijateljima ili obitelji s djecom.

Zbog svojih karakteristika, a i kako mu i samo ime kaže, city bicikl je idealan za vožnju gradom, pa iskoristite slobodan dan i posjetite neke od najljepših zagrebačkih gradskih lokacija. Provozajte se prema centru, prođite ispred Mimare i HNK, popijte kavu na Cvjetnom trgu, pa se provozajte do Kvaternikovog trga. Dužinom Vukovarske ulice laganom vožnjom možete uživati u mirnom vikend poslijepodnevu, a ako pređete Savu, Avenija Dubrovnik također je tobra za ugodnu gradsku vožnju. 

City (gradski) bicikl možete kupiti u Bike.hr webshopu.

Cross

cesta suma

Cross bicikli su svojom strukturom hibridi između MTB-a i cestovnog bicikla pa je i njihova namjena dosta široka, a za ovaj tip bicikla se odlučuju oni koji će jednako rado voziti po asfaltu relativno velikom brzinom, ali i skrenuti u šumu i avanturistički se uputiti po šumskoj cesti.

Jedna od lakših staza, a opet dovoljna za jednu ugodnu brdsku biciklističku vožnja je ruta iz Markuševca do planinarskog doma Hunjka. Uspon je kombinacija makadama i asfaltirane ceste pa je idealan za cross bicikle. Duž uspona pružaju se mnogobrojni pogledi na istočni dio grada pa ćete moći uživati i u pogledu, a na nekom od odmorišta uz stazu ćete moći uzeti pauzu i malo odmoriti prije nastavka vožnje prema vrhu.

Jedna od ljepših staza za vožnju cross biciklom je i ona uz rijeku Savu i svetonedjeljska jezera. Staza kreće od jezera Rakitje, obilaze se jezera te se vozi kroz šikaru i dijelove kanala u kojem može biti i nešto blata. Potom staza izbija na savski nasip kojim se vozi do jezera Orešje koje se također vožnjom obiđe pa nastavlja prema potoku Rakovica te jezeru Strmec, a potom i skeli Medsave - Zaprešić gdje završava ova ruta. 

Iz Dugoga Sela možete se zaputiti na ugodnu vožnju kroz pitoreskna sela do nekadašnjih imanja obitelji Drašković i crkve sv. Brcka u Brckovljanima. Ova staza kreće iz Dugog Sela i prolazi kroz mjesta Drenčec, Bukevje, Križevčec i Majkovec pa se kroz Gornje Dvorišće i Lukarišće vraća na početak staze. Ova staza nije prenaporna pa je mogu odvoziti i oni sa slabijom kondicijom.

Zbog njegovih karakteristika cross biciklom se možete zaputiti na svaku od navedenih staza. Dakle, napunite bidon hladnom vodom, stavite kacigu na glavu i krenite u vožnju. Ne kaže se bezveze "jedna ljubav - dva kotača", budite spremni da ćete se u bicikl zaljubiti!

Cross bicikl možete kupiti u Bike.hr webshopu.

Objavljeno 27.03.2017.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!