Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Sve što trebate znati prije nego biciklom krenete na posao

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Gužve na cestama i izbjegavanje javnog prijevoza mnoge su dovele pred ideju da na posao krenu biciklom. Osim toga, i postpandemijske mjere uključuju i izbjegavanje gužvi u javnom prijevozu i što više boravka na svježem zraku, pa se bicikl i ovdje savršeno uklapa u računicu.

Osim toga, prednosti svakodnevne vožnje bicikla i izbjegavanje korištenja automobila ima i druge prednosti: ekološke,, financijske i prije svega – zdravstvene. Uz sve to, hormoni koji se u tijelu izlučuju nakon fizičke aktivnosti (u što uključujemo i vožnju bicikla) popravljaju raspoloženje i pomažu u lakšoj borbi protiv stresa. Stoga, na posao ćete doći veseliji, a i nakon lošeg radnog dana, kući ćete doći nasmijaniji nego inače.

Stoga, ako se još uvijek pitate trebate li na posao krenuti biciklom, mi ćemo ovdje odgovoriti protupitanjem: Zašto još niste krenuli? Sve odgovore koje možda imate na naše pitanje, pokušat ćemo opovrgnuti u nastavku teksta:

bajk

Kako sigurno ići na posao biciklom?

Mnogima je upravo sigurnost najveći problem. No, zamislite ovo, prema nekim podacima, sigurnost vožnje bicikla od kuće do posla je gotovo jednaka onoj da idete pješice! Dodatno, vožnja bicikla doprinosi zdravlju srca, pluća i općoj kondiciji.

Nekoliko je sigurnosnih faktora o kojima trebate voditi računa. Prije svega, morate imati samopouzdanje za vožnju po stazama na kojima ima i drugih biciklista i vozača električnih romobila.

Ako ste u strahu, savjetujemo da preko vikenda odete biciklom do posla i natrag, kako biste upoznali stazu i varijacije puta kojim možete doći do istog cilja. Na taj način ćete se opustiti i steći sigurnost. Također, vožnja po parku ili nekoj drugoj stazi poboljšat će snalaženje na biciklu i vještinu vožnje.

Vježbajte vožnju s jednom rukom kako biste kad bude potrebno mogli slobodnom rukom dati znakove drugim sudionicima u prometu o svojim namjerama, poput skretanja. Vodite računa o sebi, ali i o drugim sudionicima u prometu.

Ako se vozite po cesti nikada ne pretječite kamione ili slična zatvorena vozila ukoliko postoji mogućnost njihovog skretanja. Radi njihove smanjene vidljivosti, velik je rizik da vas neće opaziti te možete nastradati.

Na kraju, najbolji savjet je – nemojte žuriti. Posebno je ovo važno ukoliko pada kiša i ceste mogu biti klizave. Radije krenite malo ranije, pa na posao stignite polako i sigurno, bez žurbe.

bajk

Koji je bicikl najbolji za vožnju na posao?

Ako ćemo iskreno: sa svakim biciklom ćete stići do posla, ako ne radite predaleko. Ako vam je u i oko ureda problematično parkirati bicikl na sigurnom, prednost ćete dati sklopivim biciklima koji zauzimaju najmanje prostora i koje možete smjestiti gotovo bilo gdje.

Ako vam je posao daleko i imate dosta uzbrdica do posla, svakako razmislite o električnom biciklu jer će vam pomoći u svladavanju uzbrdica bez da na posao dođete premoreni i znojni.

U svim drugim okolnostima, mountain bike, cestovni bicikl, Cross, cestovni ili city poslužit će svrsi.

bajk

Što obući kad biciklom idete na posao?

Koliko god vam posao bio udaljen od doma, savjetujemo da vožnju odradite u majici koju ćete u uredu presvući. U ruksaku ponesite odjeću za presvlačenje i barem vlažne maramice kako biste u uredu bili uredni i čisti.

Iako kaciga nije obavezan dio opreme, savjetujemo da je ipak redovno nosite. Ona je ulaganje u vašu sigurnost, a to je nešto o čemu ne biste smjeli dvojiti.

Kod dodatne opreme na biciklu svakako osigurajte da imate kvalitetno zvonce, prednje i stražnje svjetlo te lanac / lokot kojim ćete osigurati bicikl gdje ga ostavite.

Vožnja biciklom na posao je izvrstan način da 5 puta tjedno odradite lagani trening, bez ikakvih posebnih ulaganja, ako bicikl već posjedujete. Osim pozitivnog utjecaja na vaše financije, bicikl će doprinijeti boljem zdravlju, raspoloženju, ali i boljoj liniji. Uz sve to, vožnja bicikla je uvijek – zabavna!

Objavljeno 22.05.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!