Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

4 pravila kojih se morate držati da biste ujutro mogli trčati

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mnogima se ustajanje ujutro i odlazak na trčanje prije svakodnevnih aktivnosti čini jako teškim zadatkom. No, oni koji su ovoj vrsti aktivnosti dali priliku, već nakon nekoliko ranojutarnjih trkačkih treninga, zamijetili su nekoliko zadataka koje je potrebno odraditi kako bi ovaj trening bio uspješan, ali i kako bi trkač održao željeni ritam ovih treninga u ranim jutarnjim satima.

floatride

Planiranje treninga

Ono što mnogi trkači ističu kao bitan zadatak jest, kao i kod svakog drugog treninga – pravovremeno planiranje. Dakle, ako ustajete u 5 ili 6 ujutro, preporučljivo je da ste dan ranije isplanirali kakav ćete trkački trening toga jutra odraditi.

Naime, teško je od samoga sebe očekivati da ćete ujutro, u samo svitanje dana, imati ideju i motivaciju za planiranje treninga. Jedino što je tada moguće isplanirati jest stiskanje „snooze“ gumba na vašem alarmu i nastavak spavanja, a s takvim pristupom rezultati će sigurno izostati.

Ako unaprijed isplanirate treninge, barem na tjednoj razini, ujutro kad ustanete znat ćete koji zadatak stoji pred vama i moći ćete se prepustiti uživanju u tišini, svježem zraku i ljepoti prirode, a to je ono što mnoge navede da se zaljube u ranojutarnje treninge.

Također, ako vam se uklapa u planiranje treninga, pokušajte svaki dan raditi drugačiji trkački trening. Izmjene će donijeti najbolje rezultate, a nećete zapasti u trening monotoniju koja će biti izvrsno opravdanje za ostanak u krevetu kad alarm zazvoni.

Planiranje pražnjenja crijeva

Redoviti trkački treninzi primorat će vas da obratite pozornost na ritam rada vaših crijeva. Naime, aktivnost poput trčanja pozitivno utječe na rad crijeva, pa se preporuča odraditi veliku nuždu prije početka trčanja, jer je velika šansa da će se ta potreba stvoriti tijekom trčanja.

Ukoliko se probudite punih crijeva, već s 2-3 minute zagrijavanja u vlastitom domu, možete potaknuti rad crijeva i obaviti nuždu prije početka glavnog trkačkog dijela treninga.

Obratite pozornost kako namirnice koje jedete navečer, prije spavanja, utječu na vašu probavu pa birajte one vas neće potjerati na nuždu čim krenete trčati.

Ako se ova fiziološka potreba ipak dogodi, planirajte trčanje u blizini doma, kako biste bez problema mogli odraditi nuždu i nastaviti trčati.

reebok

Dani laganijeg treninga / odmora

Ono što većina trkača doživi u prvom tjednu provedbe ranojutarnjih treninga jest nedostatak snage za odraditi trening na željenoj brzini ili tempu. Svi će se susresti s osjećajem da ustanu, spreme se i krenu trčati i kada žele doseći željeni tempo, noge jednostavno – „ne slušaju“! Rezultati neće izostati ako se pojedini dani odrade u nižem intenzitetu treninga.

Spustite tempo trčanja, tako da i dalje bude izazovan, ali ne neugodan i uživajte u trčanju, ali i u prirodi koja vas okružuje. Zapamtite da ne morate svaki trening odraditi kao da ste na utrci, osluškujte svoje tijelo i ono će vam jasno pokazati za koji tempo je kojeg jutra spremno.

Dajte si vremena za teže treninge

Neke treninge moguće je odraditi vrlo brzo nakon buđenja. No, treninge trčanja na dužim dionicama potrebno je malo bolje planirati pa iskusniji trkači savjetuju da se ustanete malo ranije, pojedete kvalitetan obrok, pravilno se zagrijete i krenete. Upravo to malo više vremena za pripremu i zagrijavanje može biti ključ uspjeha u odrađivanju dugih dionica, a ovo je posebno bitno onima koji se pripremaju za duže utrke, pa su im i treninzi prilagođeni tom cilju.

reeebok floatride

Dakle, obucite svoje najdraže tenisice i krenite trčati!

Nemate dobre tenisice?

Mi smo odabrali ReebokFloatRide Run ULTK.

Radi se o vrhunskim tenisicama koje odlikuje se odlikuju iznimnom kvalitetom izrade primjerene visokim trkačkim zahtjevima.

Često je neudobna tenisica upravo ono što trkača usporava i onemogućava punu koncentraciju na svaki korak. ReebokFloatRide Run ULTK je tenisica koja će vam omogućiti da se fokusirate isključivo na trčanje. 

Naime, potpora ispod srednjeg dijela stopala čvrsto drži stopalo u ključnim zonama te osigurava balansirano i glatko trčanje. Ultra lagana FloatRide pjena osigurava mekoću i dobar osjećaj za podlogu. Više detalja o ReebokFloatRide Run ULTK tenisicama pogledajte na linku ili klikom na sliku.  

reebok floatride

Objavljeno 28.11.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!