Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Prijedlog za izlet u prirodu: Vražji prolaz i Zeleni vir

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Subotom vam donosimo prijedloge gdje da provedete dan u prirodi. Danas vas vodimo u naš prekrasni Gorski kotar i izletište Vražji prolaz i Zeleni vir.

zeleni

Geomorfološki rezervat Vražji prolaz i Zeleni vir

Vražji prolaz i Zeleni vir su dvije prirodne zanimljivosti nedaleko Skrada koje su spojene u jedinstveno zaštićeno područje, a koje je radi ljepote i geološke vrijednosti proglašeno posebnim geomorfološkim rezervatom.

U svojoj dužini od oko 800 metara, Vražji prolaz je jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara. U kanjonu kroz koji teče potok Jasle, smjestila se i špilja Muževa hiša, otvor u stijeni dugačak oko 200 metara na čijem kraju se nalazi dvorana s jezercem.

Zeleni vir je 70 metara visoka stijena koja se osovila između dva šumovita obronka, a s vrha stijene obrušavaju se dva potočića. Jedan brzo nestaje u usjeku, a drugi se ruši okomito u obliku slapa koji pada pred otvor špilje s jezercem. Prekrasno jezerce će vas oduševiti svojom zelenom, smaragdnom, bistrom i mirnom vodom. Podzemni izvor Zeleni vir dubine oko 50 metara u dnu je špilje i ne primjećuje se, a ime je dobio po boji jezerca koje stvara.

vrazji

Uz prirodne ljepote, posebna atrakcija rezervata je i zaštićena vrsta šišmiša potkovnjaka, koji ondje prezimljavaju i ne smije ih se ugrožavati. Dodatno, svi ljubitelji ptica mogu se oboružati opremom pa s promatračnice uživati u pticama koje nastanjuju ovaj prirodni biser.

Na raskrižju dviju šetnica prema Zelenom viru i Vražjem prolazu, mala je hidroelektrana Munjara, sagrađena još 1921. godine. Već sljedeće godine puštena je u rad.

Danas, nakon 100 godina, još uvijek je u funkciji i smatra se spomenikom tehničke kulture. Originalni strojevi još se uvijek koriste za proizvodnju energije.

zeleni

Radno vrijeme i ulaznice za Vražji prolaz i Zeleni vir

Vodite računa da je rezervat otvoren samo subotom i nedjeljom u vremenu 10-18 sati, a da je ulaz moguć do 17 sati. Cijena ulaznice je 25 kuna za odrasle osobe, a 10 kuna za djecu.

Za ulazak i obilazak rezervata potrebno je imati primjerenu planinarsku obući i potrebno je voditi računa o uputama na info pločama jer je kanjon Vražji prolaz zahtjevan za obilazak i teren je često vrlo sklizak.

Kratki info o Zelenom viru pogledajte u videu:

Ako ste propustili pročitajte naše ranije ideje za izlet ili boravak u prirodi:

Objavljeno 24.04.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!