Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Ideja za pješačenje - Camino Krk - kružna staza po otoku Krku duga preko 150 kilometara!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vjerujem da ste čuli za svjetski poznatu stazu Camino Francés ili Put svetog Jakova. Radi se o 800 kilometara dugoj stazi koju prelaze hodočasnici, a koja kreće u francuskom gradu Saint-Jean-Pied-de-Port, a završava u Santiago de Compostelu, gradu u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Cijeli Put se prelazi u prosjeku za 30 dana što daje dnevni prosjek od nekih 26 km po danu.

Uz hodočasnike, koji na stazu polaze iz vjerskih motiva, na ovu stazu se upućuju i mnogi drugi koji stazu doživljavaju kao izazov ne samo mentalni, nego i fizički.

Slične rute nalazimo diljem svijeta, a od nedavno jednu jako zanimljivu, iako kraću rutu nalazimo na našem otoku Krku. Prema znamenitom Camino Francés i ova krčka staza je dobila ime – Camino Krk. Staza je označena jarko žutom stiliziranom školjkom – Jakovljevom kapicom (apliciranom na tamnoplavu podlogu), kao prepoznatljivim svečevim atributom.

camino krk

Što je Camino Krk?

„Malo je reći da se Krk kao prvi u nizu hrvatskih Camino ruta pokazao kao idealan odabir. Otok, koji se zahvaljujući svom prirodnom i materijalnom blagu s pravom ponosi epitetom kolijevke hrvatske povijesti i kulture, idealna je kulisa za duhovno putovanje“, ističu iz TZ Grada Krka.

Stoga, ako ste ljubitelj hodanja, želite iskušati svoje granice, ali i provesti vrijeme u prirodi i potražiti unutarnji mir, predlažemo vam da prehodate Camino Krk koji se proteže po ovom našem sjevernojadranskom otoku u dužini od preko 150 kilometara.

Naravno, ako niste u dovoljno dobroj formi da odjednom prijeđete cijelu rutu, možete prolaziti samo dijelove staze, koja je na svakoj svojoj dionici bogata povijesnim i prirodnim ljepotama.

Prema preporučenom planu puta, obilazak ove staze savjetuje se podijeliti u 7 dana. Kako navode iz turističke zajednice grada Krka, stazu karakteriziraju „spektakularni prirodni krajolik, šume, brda s predivnim pogledom, stari dvorci i crkve, napuštena sela, mali srednjovjekovni gradić i prekrasne plaže. Svaki dan nudi jedinstvenu priliku za pronalaženje unutarnjeg mira, razmišljanje i otkrivanje te posebne vrste “Camino iskustva”.“

Fotografije sa staze Camino Krk pogledajte u galeriji: 

 

Camino Krk je kružna ruta koja obuhvaća čitav otok, a koja je svojevrsna sinteza hodočašću svojstvene kontemplacije i otkrivanja otočnog prirodnog, povijesnog i kulturnog blaga, slijedeći gotovo u cijelosti konturu otoka.

Camino Krk ruta:

  • 1. dan: od Krka do naselja Brzac (23 kilometra)
  • 2. dan: od Brsca do Malinske (22,9 kilometra)
  • 3. dan: od Malinske do Omišlja (19 kilometara)
  • 4. dan: od Omišlja do Čižića (21 kilometar)
  • 5. dan: od Čižića do Vrbnika (21,6 kilometara)
  • 6. dan: od Vrbnika do Baške (23,3 kilometra) te
  • 7. dan: od Baške do Kornića (21,4 kilometra).

Osim putem signalizacije, ruta se može pratiti i pomoću pametnog telefona s GPS datotekom, i to zahvaljujući Maps.Me aplikaciji u kojoj je (nakon instalacije) potrebno otvoriti interaktivnu kartu dostupnu na internetskoj stranici caminocroatia.com te preuzeti GPS datoteku rute. Aplikacija se može koristiti i offline, ali prethodno u aplikaciju morate učitati kartu Hrvatske.

camino krk

Polazišna točka Camino staze nalazi se u gradu Krku, dok je njen završetak u naselju Kornić, ispred župne crkve posvećene svetom Jakovu.

Pješačeći stoljetnim pastirskim stazama, osim uživanja u blagodatima mirnog okruženja otočkih maslinika, vinograda i gromača, iznenaditi će vas prekrasne vizure plaža i kristalno čistog mora. Uz to, tijekom pješačenja, imat ćete priliku uživati u ljepotama najznačajnije otočke arhitekture što ovom putovanju daje i dodatnu poučnu dimenziju.

Bez obzira hoće li vas potaknuti vjerski razlozi ili ste samo ljubitelj hodanja koji je u potrazi za novim dionicama i stazama, savjetujemo vam da pređete stazu Camino Krk (u dijelovima ili cjelovitu) te na jedan drugačiji način upoznate otok Krk koji obiluje ljepotama koje svakako trebate doživjeti.

Objavljeno 10.04.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!