Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Parenzana – istarska biciklističko-pješačka staza u dužini od 80 kilometara

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako tražite neprezahtjevnu, ali izrazito lijepu biciklističku i pješačku stazu naš savjet je svakako Parenzana. Radi se o stazi koje se na istarskom poluotoku prostire od Plovanije do Poreča (na području Hrvatske).

Staza svojom trasom prolazi kroz istarska mjesta Plovaniju, Buje, Grožnjan, Livade, Motovun, Vižinadu i Poreč pa je to izvrstan način da osim uživanja u vožnju, uživate i u svim kulturnim, turističkim i gastronomskim bogatstvima koja Istra nudi svojim posjetiteljima.

Radi male ukupne visinske razlike (870 metara) ova staza se smatra laganom, a procijenjeno vrijeme potrebno za proći cijelu stazu je oko 4 sata. Ipak, ako ćete u stazi uživati puno više od same vožnje, dana će potrebno vrijeme biti puno veće, pa računajte i na to.

Također, s obzirom da je preko 97% staze makadam, a tek 2,5% asfalt, ova staza je primarno namijenjena vožnji na mountain bikeu i sličnim biciklima primjerenima za takav teren.

parenzana

Kako je nastala staza?

Parenzana je u povijesti bila uskotračna željeznica koja je od 1902. do 1935. godine prometovala sjeverozapadnom Istrom, povezujući luke Trst i Poreč s mjestima u unutrašnjosti poluotoka. Na svom 123 km dugom putu, malena je željeznica povezivala 33 istarska mjesta od Trsta do Poreča, tako da bi u današnje vrijeme prolazila teritorijem triju država: Italije, Slovenije i Hrvatske.

Na stotu obljetnicu otvorenja pruge, pokrenuta je inicijativa za svojevrsnu obnovu ove jedinstvene željeznice koja je početkom 20. stoljeća povezivala ljude i narode, stoji na službenoj stranici Parenzane.

parenzana

Biciklistička i pješačka staza

Naravno, osim što je se može proći biciklom, Parenzanu možete i prepješačiti i uživati u divnim krajolicima i vizurama Istre. Uz sve to Parenzanu se naziva i "putom zdravlja i prijateljstva", što dodatno govori o njezinoj namjeni i vrijednosti. 

Parenzanom se nižu jedinstvena mjesta i gradići, poput "grada umjetnika" Grožnjana i Završja, najljepšeg srednjovjekovnog gradića u Istri Motovuna pa sve do još jednog važnog istarskog povijesnog gradića, Vižinade.

Trasa obiluje vidikovcima, kamenim vijaduktima od kojih su neki na visini od preko 50 m te očuvanim tunelima sa ekološkom rasvjetom. Bujna vegetacija i šarolikost flore i faune duž pruge naprosto će vas očarati, a prolazi usječeni u stijene i provalije ispod trase sigurni smo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Na putu možete predahnuti u izvrsnim istarskim konobama i vinskim podrumima, a i po stazi ćete lako naći smještaj, ako ćete svoje putovanje po Parenzani podijeliti u više dana.

groznjan

Kako pristupiti Parenzani?

Ako nemate snage ni vremena za proći cijelu stazu Parenzane, uvijek se možete odlučiti za pojedine dionice ili dijelove dionica. Nekoliko je jednostavnih pristupa Parenzani do kojih možete doći svojim automobilom.

Tijekom svojeg pješačkog posjeta i obilaska 20-kilometarske dionice Parenzane, ja sam za pristup stazi odabrala Grožnjan.

Pored Grožnjana se nalazi mjesto Stanica u kojem se nalazila željeznička stanica pruge Parenzana, kroz koju prolazi i sadašnja trasa staze. Savjetujem da krenete u smjeru Livada jer je upravo taj dio staze, jedan od najljepših na cijeloj dionici: ima  6 tunela, 4 vijadukta, nekoliko mostova te prekrasnih vidikovaca.

Bez obzira hoćete li se odlučiti za jednodnevnu biciklističku vožnju ili ćete pješice prelaziti dio po dio staze, trasa Parenzane zajedno sa svojim preživjelim svjedocima - 9 tunela, 6 mostova, vijadukata i stanica - neizostavan je itinerar na karti svakoga tko želi otkrivati i upoznati Istru.

Objavljeno 17.04.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!