Rafting - čisti adrenalin!

Image

Ljeto je idealno doba za bavljenje raftingom, naročito ako ste početnik jer je tada nivo rijeka najniži pa je i opasnost od ovog, ipak ekstremnog sporta najmanja. Naša je zemlja prepuna prirodnih bogatstava, rijeka i brzaca koje vam omogućuju spuštanje u gumenom čamcu tzv. raftu. Dovoljno je da se s ekipom zaputite na neku od rijeka u vašoj okolici, za prvi put kako biste vidjeli sviđa li vam se ovaj sport i jeste li dovoljno odvažni da se u njega upustite.

Rafting

Ljepota prirode, topli sunčani dani i osvježenje koje donosi blizina rijeka učinit će doživljaj raftinga potpunim pa ćete zasigurno postati obožavatelj ovog sporta koji će se njime nastaviti baviti i najesen i u proljeće kada se brzaci napune vodom i nabujaju, a hladna voda natjera vas da budete izuzetno oprezni kako ne biste u njoj završili.

Dobra, Cetina, Kupa, Zrmanja, Mrežnica, Krka i Korana hrvatske su rijeke na kojima postoji organiziran rafting. Savjetujemo vam da za prvu posjetu nazovete neke od organizatora raftinga jer ih ne možete uvijek naći na licu mjesta, a tečajevi se (zasada) još uvijek organiziraju kada se prijavi dovoljan broj zainteresiranih. Zato, sakupite prijatelje i prijavite se na vrijeme kako bi osigurali svoje mjesto u raftu i skipera koji će vas pratiti prvi put. Tada ćete dobiti i potrebnu opremu, odijelo od neoprena koje vas štiti od hladne vode, prsluk i kacigu te detaljne upute kojih se kao početnik, morate strogo pridržavati. Također, ni u kojem slučaju nemojte da vam padne na pamet ideja kako možete sami organizirati rafting bez položenog tečaja i stručnog vodstva školovanih skipera pa se sami u improviziranom nestručnom čamčiću spustiti niz rijeku. Mnogo je toga što morate naučiti prije nego krenete na rijeku pa makar ona bila i mirna; od načina i vrste veslanja, rasporeda sjedenja, spašavanja u slučaju nezgode i prepoznavanja terena.

Rafting

Rafting se dijeli na 6 klasa, a određuje ih težina spuštanja. Prvi stupanj je spuštanje po mirnoj rijeci sa niskim vodostajem najčešće za ljetnih mjeseci kada nema mnogo izvora. Drugu klasu obilježava spuštanje uz nekoliko brzaca i kamena na koje možete naići, ali dovoljno sigurne za početnike i turiste. Slična njemu je i treća klasa koja ima više brzaca i prepreka, nekoliko vodopada, neopasnih i vrlo atraktivnih. Četvrta, peta i šesta klasa ili ekstremni rafting preporučuju se iskusnijim sportašima koji imaju snage, koncentracije i prije svega znanja o upravljanju raftom zato jer ih čine veliki valovi, mnogo opasnih stijena i hridi, vodopada, koji mogu biti opasni po život.

Ukoliko ste menadžer u nekoj važnoj firmi, a živci su vam na rubu zbog odgovornosti i stresa posla kojim se bavite, vikend u prirodi, na raftingu koji će vas izbaciti iz svakodnevice idealan je provod za vas. Vrijedi i ako ste student pa vam je nakon žestokog tuluma potreban odmak u prirodi ili ste „samo“ zaljubljenik u prirodne ljepote i želite iskušati sve što ona nudi, a možda organizirati i team building za vašu firmu, nakon kojeg će vaši zaposlenici zaista postati pravi team.

Rafting

Naš savjet svakako je da spakirate torbe i krenete k najbližoj od nabrojenih rijeka. Probajte se turistički spustiti, ako vam se svidi krenite na tečaj pa dalje. Rafting, osim rekreacijskog dijela ima i onaj natjecateljski kojim se možete baviti bez obzira na godine, bitan je samo sportski duh i fizička sprema. Kada obiđete sve rijeke u Hrvatskoj krenite na one u susjednim nam državama, a ako u međuvremenu postanete vrhunski rafter te zamijenite svoju ured i rad pod neonskim svjetlom za život u prirodi, ili odlučite godišnji odmor provesti u putovanjima preporučujemo rijeke Sjeverne Amerike (Colorado, Rogue, Tuolomne, Arkansas, Stanislaus), Srednje i Južne Amerike gdje rafting traje i zimi, rijeke Afrike (zambezi, Bijeli Nil), Azije (Žuta rijeka, Sun Kosi, Trisuli i Duch Kosi) i Australije te na mjestima poput Balija na kojem u sklopu godišnjeg odmora ili bračnog putovanja možete iskoristiti priliku za rafting; u Maleziji i još mnogim drugim egzotičnim mjestima koji će rafting učiniti još većim užitkom.

Objavljeno 22.05.2009.

Fitness.com.hr trgovine i webshop

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva potražite u Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu i u Fitness.com.hr webshopu. Najveća ponuda rekvizita, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!