Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Rafting - čisti adrenalin!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ljeto je idealno doba za bavljenje raftingom, naročito ako ste početnik jer je tada nivo rijeka najniži pa je i opasnost od ovog, ipak ekstremnog sporta najmanja. Naša je zemlja prepuna prirodnih bogatstava, rijeka i brzaca koje vam omogućuju spuštanje u gumenom čamcu tzv. raftu. Dovoljno je da se s ekipom zaputite na neku od rijeka u vašoj okolici, za prvi put kako biste vidjeli sviđa li vam se ovaj sport i jeste li dovoljno odvažni da se u njega upustite.

Rafting

Ljepota prirode, topli sunčani dani i osvježenje koje donosi blizina rijeka učinit će doživljaj raftinga potpunim pa ćete zasigurno postati obožavatelj ovog sporta koji će se njime nastaviti baviti i najesen i u proljeće kada se brzaci napune vodom i nabujaju, a hladna voda natjera vas da budete izuzetno oprezni kako ne biste u njoj završili.

Dobra, Cetina, Kupa, Zrmanja, Mrežnica, Krka i Korana hrvatske su rijeke na kojima postoji organiziran rafting. Savjetujemo vam da za prvu posjetu nazovete neke od organizatora raftinga jer ih ne možete uvijek naći na licu mjesta, a tečajevi se (zasada) još uvijek organiziraju kada se prijavi dovoljan broj zainteresiranih. Zato, sakupite prijatelje i prijavite se na vrijeme kako bi osigurali svoje mjesto u raftu i skipera koji će vas pratiti prvi put. Tada ćete dobiti i potrebnu opremu, odijelo od neoprena koje vas štiti od hladne vode, prsluk i kacigu te detaljne upute kojih se kao početnik, morate strogo pridržavati. Također, ni u kojem slučaju nemojte da vam padne na pamet ideja kako možete sami organizirati rafting bez položenog tečaja i stručnog vodstva školovanih skipera pa se sami u improviziranom nestručnom čamčiću spustiti niz rijeku. Mnogo je toga što morate naučiti prije nego krenete na rijeku pa makar ona bila i mirna; od načina i vrste veslanja, rasporeda sjedenja, spašavanja u slučaju nezgode i prepoznavanja terena.

Rafting

Rafting se dijeli na 6 klasa, a određuje ih težina spuštanja. Prvi stupanj je spuštanje po mirnoj rijeci sa niskim vodostajem najčešće za ljetnih mjeseci kada nema mnogo izvora. Drugu klasu obilježava spuštanje uz nekoliko brzaca i kamena na koje možete naići, ali dovoljno sigurne za početnike i turiste. Slična njemu je i treća klasa koja ima više brzaca i prepreka, nekoliko vodopada, neopasnih i vrlo atraktivnih. Četvrta, peta i šesta klasa ili ekstremni rafting preporučuju se iskusnijim sportašima koji imaju snage, koncentracije i prije svega znanja o upravljanju raftom zato jer ih čine veliki valovi, mnogo opasnih stijena i hridi, vodopada, koji mogu biti opasni po život.

Ukoliko ste menadžer u nekoj važnoj firmi, a živci su vam na rubu zbog odgovornosti i stresa posla kojim se bavite, vikend u prirodi, na raftingu koji će vas izbaciti iz svakodnevice idealan je provod za vas. Vrijedi i ako ste student pa vam je nakon žestokog tuluma potreban odmak u prirodi ili ste „samo“ zaljubljenik u prirodne ljepote i želite iskušati sve što ona nudi, a možda organizirati i team building za vašu firmu, nakon kojeg će vaši zaposlenici zaista postati pravi team.

Rafting

Naš savjet svakako je da spakirate torbe i krenete k najbližoj od nabrojenih rijeka. Probajte se turistički spustiti, ako vam se svidi krenite na tečaj pa dalje. Rafting, osim rekreacijskog dijela ima i onaj natjecateljski kojim se možete baviti bez obzira na godine, bitan je samo sportski duh i fizička sprema. Kada obiđete sve rijeke u Hrvatskoj krenite na one u susjednim nam državama, a ako u međuvremenu postanete vrhunski rafter te zamijenite svoju ured i rad pod neonskim svjetlom za život u prirodi, ili odlučite godišnji odmor provesti u putovanjima preporučujemo rijeke Sjeverne Amerike (Colorado, Rogue, Tuolomne, Arkansas, Stanislaus), Srednje i Južne Amerike gdje rafting traje i zimi, rijeke Afrike (zambezi, Bijeli Nil), Azije (Žuta rijeka, Sun Kosi, Trisuli i Duch Kosi) i Australije te na mjestima poput Balija na kojem u sklopu godišnjeg odmora ili bračnog putovanja možete iskoristiti priliku za rafting; u Maleziji i još mnogim drugim egzotičnim mjestima koji će rafting učiniti još većim užitkom.

Objavljeno 22.05.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!