Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Pokrenite se i odaberite najbolji sport za vaše zdravlje!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Za zdravlje našeg organizma potrebne su uravnotežene vježbe i sportovi u kojima je cijelo tijelo aktivno, od srca i pluća do mišića. Već ptice na grani znaju da bi čovjek bio apsolutno zdrav treba se kretati, baviti sportom te imati zdravu i uravnoteženu prehranu. Svatko sebi bira sport koji će ga pokrenuti i u kojem će uživati.

Primjerice, iako dizanje utega u teretani povećava vašu mišićnu muskulaturu, nekome tko sjedi u uredu cijeli dan možda više odgovara neki od timskih sportova gdje će upogoniti apsolutno sve mišiće u sat vremena. Trčanje čini čuda za kardiovaskularni i dišni sustav, no zanemaruje se muskulatura gornjeg dijela tijela, te su moguće ozljede zglobova.

Mi vam, uz pomoć Forbesa, donosimo vježbe i sportove koji pomažu cijelom vašem tijelu te pospješuju vaše zdravlje, ne kratkoročno već na duge staze.

Squash

Igra slična tenisu, samo što se igra tako da se loptica odbija od zida, je fenomenalan način da razgibate cijelo tijelo. Konstantno kretanje po terenu jača kardiovaskularni sustav, donji dio tijela te dobivate na kondiciji. Zamasi reketom i skokovi jačaju gornji dio tijela te leđa, a ujedno se povećava fleksibilnost. U samo 30 minuta igre možete sagoriti 517 kalorija. Kao i u svakom sportu postoje ozljede, a najčešće su istegnuća prepona i ahilove tetive.

Squash

Više o squashu i pravilima igre možete pročitati ovdje.

Veslanje

Veslanje čini čuda za srce i dišni sustav, te za mišiće i izdržljivost. Bilo da ste na vodi ili na ergometru u teretani, pokreti u veslanju angažiraju kompletnu tjelesnu muskulaturu. Kako bi pravilno veslali trebate imati na umu da ne radite zaveslaje iz ramena nego da koristite mišiće nogu, leđa i ruku. U pola sata možete izgubiti 302 kalorije.

Veslanje na ergometru

Više o veslanju možete pročitati u prijašnjim člancima: Veslanje - jedan od fizički najzahtjevnijih sportova, Zaveslajte do vitke figure i čvrstog tijela.

Alpinizam

Alpinizam je anaerobna vježba, ali od vas se zahtijeva eksplozivnost kako bi skočili s jedne izbočine na stijeni na drugu. Takvi pokreti ne pružaju previše koristi za vaše srce, no izvrsni su za snagu, izdržljivost i fleksibilnost. Zbog konstantnog istezanja i skupljanja udova, alpinisti imaju dugačke i tanke mišiće. Penjanje po stijenama u 30 minuta sagori približno 475 kalorija.

Alpinizam

Plivanje

Plivanje je jedan od najboljih načina da aktivirate cijelo tijelo te krvožilni i dišni sustav. No, kako bi se postigao maksimalni efekt treba pravilno izvoditi tehniku, ako ste tek na početku vrlo vjerojatno nećete imati kondicije da izdržite tempo. Treneri stoga predlažu da plivate po dvije dužine bazena, a između serija uzmete pauzu kako bi došli do zraka. Plivanjem potrošite 345 kalorija u pola sata.

Plivanje u bazenu

O pravilnoj tehnici plivanja i zašto izabrati plivanje pročitajte u prijašnjim člancima: Plivanjem očuvajte zdravlje i steknite dobru liniju, Bacite se na plivanje i otopite kilograme u bazenu, Specifičnosti prehrane plivača.

Košarka

Igrajući košarku aktivno koristite sve segmente vašeg tijela. Konstantno kretanje pospješuje vaše srce i pluća, nagle promjene smjerova i skokovi pozitivno utječu na vašu snagu i izdržljivost, a mahanje rukama u obrani i skakanje za izgubljenom loptom povećava vašu fleksibilnost. Kao i svaki sport u kojem zna biti fizičkog kontakta moguće su ozljede, poput uganuća. U 30 minuta poštenog „hakla" može se sagoriti 302 kalorije.

Kosarka

Biciklizam

Pedaliranje je izvrsna aerobna vježba, ima vrlo povoljne učinke na kardiovaskularni sustav te na tjelesnu figuru i tonus mišića. Iako je rizik od ozljede pri okretanju pedala vrlo nizak ljudi bi trebali pripaziti kada voze bicikle po vani, preporučamo da se držite označenih staza, te da nosite zaštitnu kacigu. Ako ste se odlučili da zamijenite automobil biciklom znajte da u pola sata možete sagoriti 431 kaloriju.

Biciklizam

Više o biciklizmu pročitajte ovdje.

Trčanje

Trčanje je aerobna vježba koja je izvrsna za dobivanje kondicije te jačanje nogu i trbušnog zida. Ako želite skinuti kilograme ovo je idealna aktivnost za vas. Pošto zanemarujete gornji dio tijela, stručnjaci preporučaju da se uz trčanje bavite još nekom aktivnošću, poput plivanja ili dizanja utega. Ozljede su moguće kao i u košarci. U pola sata trčanja izgubite 431 kaloriju.

O pravilnom načinu trčanja i zašto izabrati trčanje pročitajte u prijašnjim člancima: Pokretni sag ili trčanje vani - koje su bitne razlike?, Korisni savjeti za pravilno trčanje, Deset razloga zašto izabrati trčanje.

Više o potrošnji kalorija u pojedinim sportovima pročitajte u našem članku Kako potrošiti kalorije.

Objavljeno 16.01.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!