VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Preselimo se u dvorane, jedinstveni dvoranski sportovi !

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Dolaskom hladnijih i prije svega, kišovitih dana dolazimo do potrebe da svoju rekreaciju provodimo u zatvorenim prostorima. Većina sportova zadovoljava taj preduvjet te postoje razne dvorane i prostorije u kojima se prakticiraju treninzi. Sportske su dvorane preduvjet za sportove kojima stroga pravila osim pravila igre određuje i pravila prostora u kojima će se taj sport provoditi, a najvažnije među njima određuje podlogu.

Danas se, zahvaljujući pravilima i visokim standardima, dvorane grade savršene, sa precizno određenim dimenzijama koje se odnose od broja mjesta za gledatelje do prostorija koje su namijenjene sportašima. Osim velikih natjecanja u njima se provode treninzi odbojke, košarke, malog nogometa, rukometa, gimnastike, atletike i sličnih sportova.

Profesionalno se svi ovi sportovi počinju trenirati u ranoj školskoj dobi; točnije, tada se počinju trenirati rekreativno po školama koje djeca pohađaju, a kasnije sukladno s talentom, željom i rezultatima sportaši postaju profesionalci po klubovima, koji ih šalju na natjecanja, kupuju ili prodaju te naprave od njih velike sportaše. No, ovdje smo kako bismo uputili vas, obične smrtnike, koji ste do sada iskušali neki od ovih sportova posljednji put u srednjoj školi, a u sadašnjosti uživate u njima gledajući ih na televiziji.

Postoje klubovi koji nude program upisa za sve uzraste i sve stupnjeve znanja i kondicijske spreme pojedinog sportaša rekreativca. Naravno, ti programi nisu toliko zahtjevni, treninzi su dva do tri puta tjedno, a baziraju se, prije svega, na druženju na održavanju kondicije i uživanju u pojedinom sportu.

Odbojka, košarka, rukomet

Ukoliko ste pratili utakmice naših i stranih igrača i igračica, imali ste priliku vidjeti koliko su uigrani, istrenirani i precizni. Nemojte očekivati da će i vaš tim tako igrati. Ukoliko se nikada niste bavili ovim sportom u početku ćete morati naučiti servirati dovoljno dobro da loptu prebacite preko mreže, morat ćete naučiti dočekati loptu i puno ćete trenirati kako biste imali dovoljno kondicije. Nemojte odustati ako ne budete u početku igrali poput profesionalaca, ako lopta bude više van terena, nego unutar linija. S vremenom ćete sve naučiti, a tako će do izražaja dolaziti i ljepota igre.

Isto vrijedi i za rukomet. Uživali ste gledajući rukomet na tv-u, no kad ste došli na teren, shvatili ste da jedva pretrčavate teren, a kamoli da se još borite za loptu i dajete golove. Polako, uživajte prije svega u druženju s kolegama i prijateljima, svi ste u istoj poziciji. Ako se odlučite baviti košarkom bitno je da ipak imate predispoziciju visine, ali ne i najbitnije ukoliko vam se košarka sviđa, a rado ste je i na otvorenom igrali s omiljenom ekipom.

Mali nogomet

Mali je nogomet daleko praktičniji od velikog; igra se u manjoj dvorani na parketu, nema igranja po kiši i nepovoljnim vremenskim uvjetima što znači – dogovorite se s frendovima, skupite ekipu i tri puta na tjedan zaigrajte. Nakon dosadnog dana provedenog na poslu, nogomet će biti pravo uživanje i razbibriga.

Gimnastika i atletika

Gimnastika je sport kojim se počinje baviti od najranije dobi, dakle još od vrtićkog uzrasta. Kasnije naše tijelo više nije dovoljno gipko, elastično i spretno za taj sport. Gimnastiku možete vježbati kroz razna rastezanja, istezanja, vježbanje špage, pravljenje stoja i mostova, ali teže vježbe nikako se ne preporučuju amaterima, a naročito ne ljudima u starijoj dobi zbog velike mogućnosti ozljede.

Atletika se, osim na otvorenom održava i u dvoranama. Ukoliko volite trčati, a u srcu zime kada je vani kiša i snijeg nemate kuda, uputite se u obližnju dvoranu i saznajte kada je otvorena za građane koji se rekreativno žele baviti sportom. Bavljenje atletikom u vašem slučaju, možda neće podrazumijevati sve discipline; preskakanje prepona, bacanje kugle i trčanje maratona, ali bitno je da od nekuda počnete, a trčanje je odličan početak.

Užitak u dvoranskim sportovima je u igri na parketu prije svega, podloga moderira način i brzinu igre, zatvoreni prostor pretežno je za timske sportove, a oni uvelike podižu naše raspoloženje i pružaju mogućnost da provedemo vrijeme s prijateljima u zdravim i pozitivnim aktivnostima koje utječu na nas na najbolji mogući način.

Objavljeno 28.09.2008.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!