Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Mali nogomet – izvrstan način kako potrošiti preko 800 kalorija u sat vremena!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mali nogomet, poznat i po nazivu futsal, mnogima je najdraža rekreativna aktivnost. Sport je to koji je osmišljen u prvoj polovici 20. stoljeća u Urugvaju, a karakteriziraju ga dvije ekipe od po 5 igrača. S obzirom da je u timu manji broj igrača, puno je lakše organizirati igranje i posložiti ekipu.

Mali nogomet je jako dinamičan, atraktivan za gledanje te zahtijeva puno manje igralište od nogometa. Teret za igranje malog nogometa ne smije biti duži od 42 m niti kraći od 25 m, a širina ne smije biti veća od 25 m, niti manja od 15 m.

mali nogomet

Prednosti igranja maloga nogometa

  • Prednosti igranja maloga nogometa koje se ističu su:
  • Sigurnija i učinkovitiji oblik aktivnosti od nogometa
  • Snižava krvni tlak i broj otkucaja u stanju mirovanja
  • Smanjuje udio masnoga tkiva
  • Snižava razine kolesterola
  • Poboljšava srčane funkcije i aerobne sposobnosti
  • Poboljšava posturu i doprinosi jačanju mišića i kostiju
  • Smanjuje razine stresa
  • Poboljšava samopouzdanje

nogomet

Intenzitet

Malom nogometu mnogi pripisuju niz prednosti s obzirom da se radi o vrlo intenzivnom sportu u kojem se izmjenjuju brzine kretnja (od laganog trčanja do sprinta), smjerovi, vođenje lopte, udaranje lopte i slično. Mnogi ga uspoređuju s intervalnim treninzima visokog intenziteta (HIIT) koji dokazano troše jako puno kalorija i potiču gubljenje viška kilograma.

No, iako se po srčanim otkucajima može zaključiti da se radi o visoko intenzivnoj aktivnosti, subjektivni osjećaj opterećenja koji se bilježi u malom nogometu je umjeren. Na ljestvici 0-10 igrači su mali nogomet procijenili teškim 3,9, a igračice su dale ocjenu 5,5.  istovremeno, trkači trčanje ocjenjuju s 8.0, što znači da je njihov subjektivni osjećaj opterećenja znatno jači nego kod igrača malog nogometa.

Srčani otkucaji i krvni tlak

U usporedbi s osobama koje vježbaju u teretani, ističe studija provedena na Odsjeku za znanosti o sportu i treningu Sveučilišta Copenhagen, igrači malog nogometa imaju znatno više otkucaje tijekom treninga.

U znatno dužem vremenu tijekom aktivnosti je njihov otkucaj na razini od 90% od maksimalnog nego kod osoba koje vježbaju u teretani. Također, kod njih je zabilježen i niži krvni tlak nego kod vježbača u teretani.

nogomet

Ekonomičnost

S obzirom da za jednu utakmicu malog nogometa trebate 10 igrača, najam malonogometnog terena je iznimno financijski prihvatljiv po pojedincu što ovaj sport čini puno prihvatljivijim od plsćanja mjesečnih članarina za fitness centre.

Stres

Mali nogomet je, pokazale su studije, izvrstan za smanjenje stresa. Naime, tijekom i nakon igranja igrači zaboravljaju na svakodnevne probleme i misli usmjeravaju na tijek igre, svoju ulogu u timu i druge igrače.

Također, ovo je sport koji potiče zajedništvo i vrijednosti funkcioniranja u timu što se pozitivno odražava i na posao.

mali nogomet

Potrošnja kalorija tijekom igranja maloga nogometa

Predviđena potrošnja kalorija osobe teške 65 kilograma tijekom igranja malog nogometa je kako slijedi:

  • 10 minuta igranja – 84 kalorije
  • 30 minuta igranja – 251 kalorija
  • 60 minuta igranja – 502 kalorije

Osoba od 85 kilograma u 60 minuta malog nogometa potrošit će preko 800 kalorija, što je razina usporediva s plivanjem igranjem ragbija i intenzivnim bicikliranjem, koji spadaju među najnapornije sportove.

Dakle, pozovite prijatelje, oformite ekipu i krenite igrati mali nogomet. Prednosti je pregršt, a zabava je zagarantirana.

Objavljeno 13.09.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!