Zdravi deserti: muffini s jogurtom, crni štrumf, nabujak od jabuka i griza, knedle od batata i slastice od tapioke
Prehrana

Zdravi deserti: muffini s jogurtom, crni štrumf, nabujak od jabuka i griza, knedle od batata i slastice od tapioke

Donosimo vam super ukusne i niskokalorične recepte naše forumašice Avangarde. Vjerujemo da do sada niste spremali ovakve deserte pa svakako preporučamo da probate i sigurni smo da će vam se svidjeti!

Muffini s jogurtom

Za 6 muffina (jedan obrok) potrebno vam je:

  • 2 bjelanjaka (cca 70 g)
  • 20 g whey proteina okus čokolada ili vanilija (u slučaju vanilije dodati 5 g kakao praha)
  • 70 g jogurta 0.5% masti
  • 10 g badema nasjeckati na sitno
  • stevija u tekućini
  • cimet

Priprema:

Pomiješati sve sastojke dok se ne dobije glatka smjesa. Sipati po dvije velike žlice u jedan kalup. Nakon toga posipati bademima i cimetom svaki muffin. Peći 15 minuta na 150 stupnjeva. Muffini nisu čvrsti iznutra već više poput pudinga. Ukoliko želite možete dodati zobene (koje ste prije natopili u vodi) i voće (ja sam npr. stavljala po dvije višnje u svaki kalup). No, većinom ovaj desert pripremam za večeru pa izostavljam ugljikohidrate.

Muffini sa jogurtom

Nutritivne vrijednosti:

Energetska vrijednost (bez voća i zobenih): 220 kcal

Bjelančevine: 28 g
Masti: 6 g
Ugljikohidrati: 6 g

Crni štrumpf low carb

Sastojci:

  • 35 g whey proteina od vanilije ili čokolade
  • 15 g kakao praha
  • 100 g bjelanjaka
  • 10 g mljevenih badema
  • 2 žličice pirea od jabuka
  • 1 žličica posnog sira

Priprema:

Izmiješati u posudi (koja se može koristiti u mikrovalnoj) sve sastojke osim 1 žličice pirea od jabuka i 1 žličice posnog sira. Staviti u mikrovalnu na 800 W na 2 minute. Kad je gotovo, nožem odvojiti kolač od rubova posude i okrenuti posudu naopako na tanjur. Staviti žličicu pirea od jabuka na žličicu posnog sira preko kolača.

Crni štrumpf low carb

Nutritivne vrijednosti po kolaču:

Energetska vrijednost: 295 kcal
Bjelančevine: 45 g
Masti: 8 g
Ugljikohidrati: 10 g

Nabujak od jabuka i griza

Sastojci:

  • 600 g slatkih jabuka
  • 1 limun
  • 200 g mlijeka 0.9% mm
  • 95 g integralnog griza
  • 1 jaje, 2 bjelanjka
  • 200 g svježeg posnog sira
  • 50 g whey proteina, okus vanilija
  • prstohvat soli
  • cimet

Priprema:

Jabuke ogulite, prerežite na pola i očistite od sjemenki. Ako su jabuke veće, možete svaku polovicu malo skratiti tako da joj odrežete donji dio gdje su bile sjemenke. Nakapajte ih limunovim sokom.

Mlijeko zakuhajte, dodajte griz i kuhajte dok se griz ne zgusne (2-4 minute). Umiješajte steviju po želji. Bjelanjke odvojite od žumanjka. Žumanjak izmiješajte sa svježim posnim sirom, stevijom u granulama i koricom limuna. Ovu smjesu dodajte smjesi od griza. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli te lagano kuhačom umiješajte u smjesu od griza i sira, zajedno s whey proteinom.

Smjesu ulijte u nauljenu vatrostalnu posudu. Po površini posložite jabuke. Nabujak pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 30-40 minuta dok ne dobijete zlatnožutu boju. Pospite cimetom kad je nabujak gotov.

Nabujak od jabuka i griza

Nabujak od jabuka i griza

Knedle od batata

Sastojci:

  • 260 g batat krumpira
  • 1 cijelo jaje
  • 200 g raženog brašna
  • 25 g whey proteina bez okusa
  • 30 g jagoda ili višanja (odmrznutih)

Priprema:

Skuhati batat 10-15 minuta te ga dobro procijediti. Nakon što ste napravili pire od batata, ostaviti da se malo prohladi te dodati u njega raženo brašno i whey protein. Radite okruglice i punite ih s 1 do 2 komada odmrznutih jagoda ili višanja. Kuhati u kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Knedle od batata

Nutritivna vrijednost na 100 g gotovog proizvoda:

Energetska vrijednost: 205 kcal
Bjelančevine: 12 g
Masti: 1 g
Ugljikohidrati: 40 g

Slastice od tapioke

Sastojci:

  • 100 g tapioke
  • 60 g šumskog voća
  • 90 g jagoda
  • 85 g banana
  • 10 g kakao praha
  • 300 g mlijeka 0,9% mm
  • 3 dcl vode
  • stevija u tekućini

Priprema:

Natopiti tapioku barem sat vremena ili još bolje preko noći. Kuhati 50 g tapioke u 3 dcl vode, te ostalih 50 g u 300 g mlijeka. Dodati po želji stevije u svaku posudu. Nakon što se tapioka skuha cca 20 min uz neprestano miješanje (kad zrnca postanu prozirna), sipamo u čaše red tapioke pomiješane sa izblendiranim šumskim voćem, red nasjeckanih banana, red tapioke na mlijeku, red jagoda ili red tapioke pomiješane sa kakao prahom. Ostaviti barem 5 h u hladnjaku.

Slastice od tapioke

Nutritivna vrijednost tapioke na 100 g:

Energetska vrijednost: 360 kcal
Bjelančevine: 0 g
Masti: 0 g
Ugljikohidrati: 90 g

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Uživajte u ljetnoj prehrani ! x 5
    Za razliku od zimskog dugog, kaloričnog kuhanja, ljetno pripremanje hrane je brzo i jednostavno – kriške rajčice i mozzarele na kruhu, salate po volji začinjene samo laganim vrhnjem, lagani biskviti s...
  • Pureći medaljoni s mozzarelom x 14
    Puretina je lagano i niskokalorično meso. Mnogi će reći da je bijelo meso peradi suho. No naš kuharski majstor pokazat će vam da puretina može biti itekako sočna. Uz maštoviti pire od tikvica, ručak, ...
  • Malo kalorija a puno užitka x 16
    Na zagrijano maslinovo ulje dodajte kosani luk, bijeli luk i papriku. To dinstajte 2 minute na srednjoj vatri. Dodajte artičoke i narezane maslinke i dinstajte još 2 minute. Dodajte pileći temeljac i ...
Na forumu ima 9 komentara na ovu temu
Forum
line
Sve izgleda mljac, bravo Avangarde :D
Irija
26.02.14. u 20:28
line
mm odlično:))
TaPe
26.02.14. u 20:58
line
@Irija, TaPe
avangarde
26.02.14. u 21:18
line
jaoooo predivnooo hvalaaaa
motivation_
26.02.14. u 21:57
line
samo me zanima moze li ovaj crni štrumf se u pecnicu staviti a ne u mikrovalnu?i na koliko stupnjeva otprilike?
motivation_
26.02.14. u 21:58
line
hmmmmm, nisam nikad radila štrumfa u pecnici al kad bi radila, zagrijala bi pecnicu na 220 na 5minuta, i pekla na 200 stupnjeva 15 ak minuta. Mislim da bi za pecnicu bilo dobro povecat mljevene bademe na jedno 20 g da se bolje stisne i jedno zlicicu p. za pecivo ;)avangarde2014-02-27 18:25:55
avangarde
27.02.14. u 18:24
line
Knedle se rade u subotu!!!
veky81
27.02.14. u 21:06
line
ok probacu tako :) hvala
motivation_
27.02.14. u 21:29
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 26.02.2014
Piše:
Kristina Feldvari