Zdravi deserti: muffini s jogurtom, crni štrumf, nabujak od jabuka i griza, knedle od batata i slastice od tapioke

Image

Donosimo vam super ukusne i niskokalorične recepte naše forumašice Avangarde. Vjerujemo da do sada niste spremali ovakve deserte pa svakako preporučamo da probate i sigurni smo da će vam se svidjeti!

Muffini s jogurtom

Za 6 muffina (jedan obrok) potrebno vam je:

  • 2 bjelanjaka (cca 70 g)
  • 20 g whey proteina okus čokolada ili vanilija (u slučaju vanilije dodati 5 g kakao praha)
  • 70 g jogurta 0.5% masti
  • 10 g badema nasjeckati na sitno
  • stevija u tekućini
  • cimet

Priprema:

Pomiješati sve sastojke dok se ne dobije glatka smjesa. Sipati po dvije velike žlice u jedan kalup. Nakon toga posipati bademima i cimetom svaki muffin. Peći 15 minuta na 150 stupnjeva. Muffini nisu čvrsti iznutra već više poput pudinga. Ukoliko želite možete dodati zobene (koje ste prije natopili u vodi) i voće (ja sam npr. stavljala po dvije višnje u svaki kalup). No, većinom ovaj desert pripremam za večeru pa izostavljam ugljikohidrate.

Muffini sa jogurtom

Nutritivne vrijednosti:

Energetska vrijednost (bez voća i zobenih): 220 kcal

Bjelančevine: 28 g
Masti: 6 g
Ugljikohidrati: 6 g

Crni štrumpf low carb

Sastojci:

  • 35 g whey proteina od vanilije ili čokolade
  • 15 g kakao praha
  • 100 g bjelanjaka
  • 10 g mljevenih badema
  • 2 žličice pirea od jabuka
  • 1 žličica posnog sira

Priprema:

Izmiješati u posudi (koja se može koristiti u mikrovalnoj) sve sastojke osim 1 žličice pirea od jabuka i 1 žličice posnog sira. Staviti u mikrovalnu na 800 W na 2 minute. Kad je gotovo, nožem odvojiti kolač od rubova posude i okrenuti posudu naopako na tanjur. Staviti žličicu pirea od jabuka na žličicu posnog sira preko kolača.

Crni štrumpf low carb

Nutritivne vrijednosti po kolaču:

Energetska vrijednost: 295 kcal
Bjelančevine: 45 g
Masti: 8 g
Ugljikohidrati: 10 g

Nabujak od jabuka i griza

Sastojci:

  • 600 g slatkih jabuka
  • 1 limun
  • 200 g mlijeka 0.9% mm
  • 95 g integralnog griza
  • 1 jaje, 2 bjelanjka
  • 200 g svježeg posnog sira
  • 50 g whey proteina, okus vanilija
  • prstohvat soli
  • cimet

Priprema:

Jabuke ogulite, prerežite na pola i očistite od sjemenki. Ako su jabuke veće, možete svaku polovicu malo skratiti tako da joj odrežete donji dio gdje su bile sjemenke. Nakapajte ih limunovim sokom.

Mlijeko zakuhajte, dodajte griz i kuhajte dok se griz ne zgusne (2-4 minute). Umiješajte steviju po želji. Bjelanjke odvojite od žumanjka. Žumanjak izmiješajte sa svježim posnim sirom, stevijom u granulama i koricom limuna. Ovu smjesu dodajte smjesi od griza. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli te lagano kuhačom umiješajte u smjesu od griza i sira, zajedno s whey proteinom.

Smjesu ulijte u nauljenu vatrostalnu posudu. Po površini posložite jabuke. Nabujak pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 30-40 minuta dok ne dobijete zlatnožutu boju. Pospite cimetom kad je nabujak gotov.

Nabujak od jabuka i griza

Nabujak od jabuka i griza

Knedle od batata

Sastojci:

  • 260 g batat krumpira
  • 1 cijelo jaje
  • 200 g raženog brašna
  • 25 g whey proteina bez okusa
  • 30 g jagoda ili višanja (odmrznutih)

Priprema:

Skuhati batat 10-15 minuta te ga dobro procijediti. Nakon što ste napravili pire od batata, ostaviti da se malo prohladi te dodati u njega raženo brašno i whey protein. Radite okruglice i punite ih s 1 do 2 komada odmrznutih jagoda ili višanja. Kuhati u kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Knedle od batata

Nutritivna vrijednost na 100 g gotovog proizvoda:

Energetska vrijednost: 205 kcal
Bjelančevine: 12 g
Masti: 1 g
Ugljikohidrati: 40 g

Slastice od tapioke

Sastojci:

  • 100 g tapioke
  • 60 g šumskog voća
  • 90 g jagoda
  • 85 g banana
  • 10 g kakao praha
  • 300 g mlijeka 0,9% mm
  • 3 dcl vode
  • stevija u tekućini

Priprema:

Natopiti tapioku barem sat vremena ili još bolje preko noći. Kuhati 50 g tapioke u 3 dcl vode, te ostalih 50 g u 300 g mlijeka. Dodati po želji stevije u svaku posudu. Nakon što se tapioka skuha cca 20 min uz neprestano miješanje (kad zrnca postanu prozirna), sipamo u čaše red tapioke pomiješane sa izblendiranim šumskim voćem, red nasjeckanih banana, red tapioke na mlijeku, red jagoda ili red tapioke pomiješane sa kakao prahom. Ostaviti barem 5 h u hladnjaku.

Slastice od tapioke

Nutritivna vrijednost tapioke na 100 g:

Energetska vrijednost: 360 kcal
Bjelančevine: 0 g
Masti: 0 g
Ugljikohidrati: 90 g

Objavljeno 26.02.2014.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!