Pripremite zdrave jesenske slastice
Prehrana

Pripremite zdrave jesenske slastice

Ove hladne jesenje dane najbolje je začiniti jelima od sezonskih plodova koji su nutricionistički optimalni za zadovoljenje svih potreba vašeg organizma za godišnje doba koje nam slijedi – zimu.

Pita od bundeveBacite se na njihovo prikupljanje (najbolje u prirodnim staništima) i obradu, kako biste ispratili namirnicu iz prirode do stola, odnosno do svojih gurmanskih nepca.

Donosimo vam nekoliko recepata za prave slastice koje će vas zagrijati i istovremeno pružiti vrhunski gastronomski doživljaj jeseni.

PITA OD BUNDEVE

Nadjev

  • 1 srednje velika bundeva (1,5 kg),
  • 1 šalica vode,
  • 1/4 - 1/2 prstohvata morske soli,
  • šalica ječmenog slada,
  • jušna žlica kuzu praha,
  • šalica narezanih lješnjaka

Potrebno je prvo pripremiti bundevu – operite je, ogulite koru i očistite od sjemenki te ju narežite na kriške i stavite kuhati. Posolite i kuhajte dok ne zavrije, smanjite vatru te poklopite kako bi se sadržale sve arome. Bundevi će biti potrebno 20-ak minuta da omekša, zatim je izmiksajte štapnim mikserom, dodajte ječmeni slad i vratite u zdjelu kuhati 5 minuta. Nakon toga dodajte kuzu u malo vode te sve izmiješajte s bundevom dok smjesa ne postane dovoljno slatka.

Kore

  • 3 šalice prosijanoga crnog pšeničnog brašna,
  • 1/4 - 1/2 čajne žlice morske soli,
  • 1/3 - 1/2 šalice kukuruznog ulja,
  • 1/2 šalice hladne vode

Pomiješajte brašno i sol te dodajte ulje i razmiješajte. Dodajte vodu i mijesite dok vam se ne oblikuje lijepa kugla. Razdijelite na dva dijela te razvaljajte dio po dio, najbolje na masnom papiru kako se kora ne bi suviše ljepila.

Koru položite u pleh, lagano je na nekoliko mjesta izbodite vilicom i stavite peći 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva. Zatim je napunite nadjevom od bundeva. Pospite isjeckanim lješnjacima i prekrijte gornjom nepečenom korom koju ste prethodno razvaljali. Vratite u pećnicu te pecite 35 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih dok kora ne poprimi zlatnosmeđu boju.

KESTEN PIRE

  • 2 šalice sušenog kestenja,
  • 5 šalica vode,
  • prstohvat morske soli

Kesteni

Kestenje operite i stavite prepeći na teflonskoj tavi na laganoj vatri nekoliko minuta, dobro ga miješajući i okrećući kako ne bi izgorjelo. Potom ih stavite kuhati u ekspres lonac, dolijte vodu i sol i kuhajte 40-50 minuta. Kada su kuhani, izmiksajte ih štapnim mikserom u jednoličnu pire kašu. Dodajte žlicu ječmenog slada po želji.

KEKSI OD ZOBENIH PAHULJICA

  • 1 i pol šalica zobenih pahuljica,
  • 1/4 šalice cjelovitog pšeničnog brašna,
  • 1 i pol jušna žlica kukuruznog ulja,
  • 1/2 šalice isjeckanih badema,
  • 1/2 šalice rižinog sirupa,
  • 1/2 šalice vode,
  • 1/8 čajne žlice morske soli

Sve sastojke polako izmiješajte dodajući jedan po jedan navedenim redoslijedom. Dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Stavite je na nauljen lim, izravnajte je i stavite peći na 180 stupnjeva 20-25 minuta. Kada je pečeno, razrežite na pravokutne kekse, omiljene veličine.

MASLAC OD JABUKA

  • Kg kuhanih ili pečenih jabuka,
  • prstohvat morske soli,
  • 1/2 šalice vode

Ogulite jabuke i narežite na kriške te ih sa soli stavite kuhati u vodu. Kuhajte dok voda ne zavrije, zatim poklopite, smanjite vatru i miješajte po potrebi da ne zagore. S vremenom će se jabuke pretvarati u kašu, lagano se zgušnjavati i postajati smeđe.

Topao namaz spremite u čistu staklenku te čuvajte na hladom mjestu. Ovaj namaz odlično će nadopuniti okus keksa od zobenih pahuljica stoga ga preporučamo uz njih poslužiti.

AMASAKE – NAPITAK OD FERMENTIRANE SLATKE RIŽE

Podiže razinu energije za hladnih jesenjih i zimskih dana, preporuča se dojiljama, dojenčadi i djeci, sportašima i svim osobama koji pojačano troše energiju.

Može ga se koristiti kao zaslađivač kompota, kolača, pudinga i ostalih slastica.

  • 4 šalice slatke riže,
  • 8 šalica vode,
  • 1/2 šalice kojia

Rižu pripremite tako što ćete je oprati i namočiti preko noći. Ne bacajte vodu od namakanja; skupa sa njome stavite rižu u ekspres lonac, kuhajte 45 minuta nakon što ste smanjili tlak, na umjerenoj vatri. Odmaknite s vatre na 45 minuta, pustite da se ohladi i dodajte koji. Smjesu prebacite u staklenu zdjelu (nikako u metalnu), pokrijte vlažnom krpom i u blizini izvora topline ostavite da fermentira idućih 6-8 sati. Povremeno promiješajte. Nakon procesa fermentacije vratite u lonac, dodajte amasake i zagrijte do vrenja. Maknite s vatre i nakon što se ohladi, ostavite u dobro zatvorenoj staklenoj zdjeli još nekoliko tjedana dok fermentira.

Kod pripreme napitka, promiješajte dobiveni amasake, stavite u lonac s malo soli i količinom vode koja vam je potrebna za željenu gustoću. Skuhajte pa ostavite da se ohladi do željene temperature za konzumiranje.

Amasake

Sve sastojke ovih ukusnih makrobiotičkih slastica možete pronaći u većim prodajnim centrima ili u trgovinama makrobiotičkom prehranom.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Kesten – zdrava i ukusna jesenska poslastica x 3
    Stigla je sezona kestena koji su mnogima omiljena jesenska poslastica u svim oblicima - od vrućih kestena kod kestenjara na ulici do kesten pirea ili kolača. Kesten je inače jedna od prvih namirnica k...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 15.11.2010
Piše:
Iva Pranjić