Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Boje jeseni: 3 recepta s različitim vrstama bundeve / buče

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Bundeva (tikva, buča, žuta tikva) je jedna od definitivno najzanimljivijih jesenskih namirnica, no unatoč tome kao i svojim mnogim blagodatima vrlo je rijetko na našim jelovnicima što je prava šteta s obzirom na ukusne kombinacije koje se s njome mogu izvesti - od juhe, preko zdravih verzija pirea pa do ukusnih i hranjivih kolača, pita i nadjeva. Zbilja, priprema ove hranjive bombe uistinu je jednostavna, a koristi za organizam koje nosi su višestruke.

Intenzivnu boju svog sočnog mesa bundeva duguje beta karotenu, bitnom zbog izrazitog zaštitnog djelovanja vezanog za blokiranje slobodnih radikala, a svoju iznimnu hranjivost zahvaljuje nizu dragocjenih i ljekovitih sastojaka - ponajprije vitamina A, C, E i K te cijelog B kompleksa te minerala kalija, fosfora, kalcija i željeza. Sadrži jako malo kcal, samo 26 kcal na 100g, lako je probavljiva i općenito dobra za probavu radi visokog udjela vlakana. Također je izvrstan diuretik, smanjuje kolesterol u krvi, a može se koristiti čak i kao osvježavajuća maska za lice.

Ako ste dobro upili ove bitne značajke, pokrenite se i iskoristite naučeno. Da bi vas malo motivirali i olakšali dajemo vam 3 ukusne ideje za pripremu ove vrijedne namirnice, od predjela do deserta. Nadamo se da će vam se svidjeti, i da ćete i vi s nama podijeliti pokoju ideju!

Zdrava juha od hokkaido buče

hokkaido buča

Sastojci:

  • 200 g brokule
  • 100 g mrkve
  • 300 g očišćene hokkaido bundeve
  • 40 g korijena celera
  • 1 povrtna kocka
  • 1/4 žličice naribanog muškatnog oraščića
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • Sol, papar

Priprema:

U litru hladne vode stavite brokulu natrganu na cvjetiće, na kockice narezanu bundevu, na kolutiće narezanu mrkvu te naribani celer. Stavite kuhati, a kad zakuha poklopite i smanjite vatru. Kuhajte 20-ak minuta ili dok povrće ne omekša.

Polovicu povrća izvadite, a ostatak dobro usitnite štapnim mikserom. Dodajte povrtnu kocku, muškatni oraščić, posolite, popaprite i kuhajte još oko 5 minuta. Dolijte vrhnje za kuhanje, vratite izvađeno povrće i kuhajte još 1-2 minute. Servirajte po želji.

Kolač od bundeve

bundeva kolač

Sastojci:

  • 3 jaja
  • stevija u prahu, po ukusu
  • 100 g integralnog pšeničnog brašna
  • 100 g heljdinog brašna
  • 100 g graham brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 30 g zobenih pahuljica
  • 3 žličice mljevenog lana
  • 3 žličice cimeta
  • 75 ml ulja
  • 150 ml mlijeka
  • 100 ml jogurta
  • 2 žličice ruma
  • 65 g grožđica
  • 450 g tanko nasjeckane butternut bundeve

Priprema:

Jaja i steviju u većoj posudi dobro umutite mikserom. U drugoj posudi sjedinite sve vrste brašna, prašak za pecivo, soda bikarbonu i zobene pahuljice pa dodajte u umućena jaja. Dodajte i lan, cimet, ulje, mlijeko i jogurt te sve dobro izmiješajte mikserom.

Nakon svega dodajte grožđice koje ste prethodno namočili u vrućoj vodi i malo ruma, a na kraju u sve umiješajte bundevu. Sve to lagano promiješajte da se lijepo sjedini pa ulijte u pleh koji ste prethodno nauljili i posuli sa malo brašna.

Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 35-40 minuta te ga poslužite toplog.

Začinjena piletina s kockicama bundeve

piletina bundeva

Sastojci:

  • 200 g filea pilećih prsa
  • 1 bundeva
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • sol, papar
  • svježa majčina dušica, nekoliko grančica
  • masnoća za prženje

Priprema:

Bundevu ogulite, očistite koštice te ju narežite na kockice. Glavicu luka nasjeckajte te ga prodinstajte u dubljoj tavici, dodajte sjeckani češnjak pa nakon 1 minute narezanu bundevu. Zalijte s malo mlake vode i dinstajte dok bundeva ne postane mekana.

Meso očistite te narežite na kockice. Pržite ga u drugoj tavi dok ne dobije zlatno žutu boju. Posolite i popaprite. Meso dodajte bundevi pa sve zajedno dinstajte oko 5 minuta. Na kraju začinite majčinom dušicom, a ako ste ljubitelji pikantnijih jela možete ga začiniti i čili papričicom. Poslužite sa prilogom po želji.

Objavljeno 04.10.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!