Božićna akcija: iskoristi do 40% popusta na sve kreatine!

Boje jeseni: 3 recepta s različitim vrstama bundeve / buče

Image

Bundeva (tikva, buča, žuta tikva) je jedna od definitivno najzanimljivijih jesenskih namirnica, no unatoč tome kao i svojim mnogim blagodatima vrlo je rijetko na našim jelovnicima što je prava šteta s obzirom na ukusne kombinacije koje se s njome mogu izvesti - od juhe, preko zdravih verzija pirea pa do ukusnih i hranjivih kolača, pita i nadjeva. Zbilja, priprema ove hranjive bombe uistinu je jednostavna, a koristi za organizam koje nosi su višestruke.

Intenzivnu boju svog sočnog mesa bundeva duguje beta karotenu, bitnom zbog izrazitog zaštitnog djelovanja vezanog za blokiranje slobodnih radikala, a svoju iznimnu hranjivost zahvaljuje nizu dragocjenih i ljekovitih sastojaka - ponajprije vitamina A, C, E i K te cijelog B kompleksa te minerala kalija, fosfora, kalcija i željeza. Sadrži jako malo kcal, samo 26 kcal na 100g, lako je probavljiva i općenito dobra za probavu radi visokog udjela vlakana. Također je izvrstan diuretik, smanjuje kolesterol u krvi, a može se koristiti čak i kao osvježavajuća maska za lice.

Ako ste dobro upili ove bitne značajke, pokrenite se i iskoristite naučeno. Da bi vas malo motivirali i olakšali dajemo vam 3 ukusne ideje za pripremu ove vrijedne namirnice, od predjela do deserta. Nadamo se da će vam se svidjeti, i da ćete i vi s nama podijeliti pokoju ideju!

Zdrava juha od hokkaido buče

hokkaido buča

Sastojci:

  • 200 g brokule
  • 100 g mrkve
  • 300 g očišćene hokkaido bundeve
  • 40 g korijena celera
  • 1 povrtna kocka
  • 1/4 žličice naribanog muškatnog oraščića
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • Sol, papar

Priprema:

U litru hladne vode stavite brokulu natrganu na cvjetiće, na kockice narezanu bundevu, na kolutiće narezanu mrkvu te naribani celer. Stavite kuhati, a kad zakuha poklopite i smanjite vatru. Kuhajte 20-ak minuta ili dok povrće ne omekša.

Polovicu povrća izvadite, a ostatak dobro usitnite štapnim mikserom. Dodajte povrtnu kocku, muškatni oraščić, posolite, popaprite i kuhajte još oko 5 minuta. Dolijte vrhnje za kuhanje, vratite izvađeno povrće i kuhajte još 1-2 minute. Servirajte po želji.

Kolač od bundeve

bundeva kolač

Sastojci:

  • 3 jaja
  • stevija u prahu, po ukusu
  • 100 g integralnog pšeničnog brašna
  • 100 g heljdinog brašna
  • 100 g graham brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 30 g zobenih pahuljica
  • 3 žličice mljevenog lana
  • 3 žličice cimeta
  • 75 ml ulja
  • 150 ml mlijeka
  • 100 ml jogurta
  • 2 žličice ruma
  • 65 g grožđica
  • 450 g tanko nasjeckane butternut bundeve

Priprema:

Jaja i steviju u većoj posudi dobro umutite mikserom. U drugoj posudi sjedinite sve vrste brašna, prašak za pecivo, soda bikarbonu i zobene pahuljice pa dodajte u umućena jaja. Dodajte i lan, cimet, ulje, mlijeko i jogurt te sve dobro izmiješajte mikserom.

Nakon svega dodajte grožđice koje ste prethodno namočili u vrućoj vodi i malo ruma, a na kraju u sve umiješajte bundevu. Sve to lagano promiješajte da se lijepo sjedini pa ulijte u pleh koji ste prethodno nauljili i posuli sa malo brašna.

Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 35-40 minuta te ga poslužite toplog.

Začinjena piletina s kockicama bundeve

piletina bundeva

Sastojci:

  • 200 g filea pilećih prsa
  • 1 bundeva
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • sol, papar
  • svježa majčina dušica, nekoliko grančica
  • masnoća za prženje

Priprema:

Bundevu ogulite, očistite koštice te ju narežite na kockice. Glavicu luka nasjeckajte te ga prodinstajte u dubljoj tavici, dodajte sjeckani češnjak pa nakon 1 minute narezanu bundevu. Zalijte s malo mlake vode i dinstajte dok bundeva ne postane mekana.

Meso očistite te narežite na kockice. Pržite ga u drugoj tavi dok ne dobije zlatno žutu boju. Posolite i popaprite. Meso dodajte bundevi pa sve zajedno dinstajte oko 5 minuta. Na kraju začinite majčinom dušicom, a ako ste ljubitelji pikantnijih jela možete ga začiniti i čili papričicom. Poslužite sa prilogom po želji.

Objavljeno 04.10.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!