Recepti s heljdom: šarena heljda s piletinom, heljda s plodovima mora i zdrave palačinke!

Image

Jeste li čuli za heljdu i jeste li je probali? Ako još niste, trebali biste! Ova super hranjiva biljka pomalo je i zanemarena u mnogim jelovnicima što je šteta s obzirom na njene značajke.

Ne samo da je bogata energijom i nutrijentima te visoke biološke vrijednosti i iskoristivosti bjelančevina već je i dostupna tijekom cijele godine kao izvrsna alternativa riži ili zobenim pahuljicama za doručak, a može se iskoristiti i kao nadjev za razna predjela i glavna jela ili pak samljeti kao hranjivo brašno za pripremanje kruha, palačinki, muffina i ostalih zdravih slastica.

Osim mnogih maštovitih varijanti pripreme, još nešto što heljdu čini zanimljivom je to da ne sadrži gluten te je odličan izbor za ljude osjetljive na ovaj protein. Uz to, česta konzumacija heljde štiti nas od visokog kolesterola i povišenog krvnog tlaka, uravnotežuje šećer u krvi te  smanjuje rizik od obolijevanja od dijabetesa. I ne samo da obiluje mnogim vitaminima i mineralima, već je i jako dobar izvor fitonutrijenata koji štite naše zdravlje.

Ako nakon nabrajanja ovih dobrobiti još uvijek niste sigurni je li heljda prava namirnica za vas, nudim vam svoja tri omiljena i jednostavna recepta u nadi da ću vas time dodatno potaknuti da je isprobate i uvrstite u svoj jelovnik.

Šarena heljda s piletinom

Nemate vremena ni volje za petljanje po kuhinji? Nema problema, ovo jelo je gotovo u 15 minuta - lagano, jednostavno, šareno i ukusno.

Sastojci (za 1 porciju):

  • 100 g heljde
  • 3 polovice crvene, žute i zelene svježe paprike
  • 150 g piletine
  • žličica currija (ili nekog drugog začina po želji)

Priprema:

Heljdu po potrebi malo očistite te isperite hladnom vodom. Ubacite je u kipuću vodu (2 šalice vode na šalicu heljde) s malo soli te kuhajte oko 15 minuta ili dok ne upije vodu i omekša.

Pred kraj dodajte narezane paprike i začine te sve lijepo umiješajte. Piletinu pripremite na način koji želite i pridružite heljdi. Po želji sve pospite s malo parmezana i poslužite uz miješanu salatu.

Heljda s plodovima mora

Ako ste ljubitelj rižota s morskim plodovima ova verzija će vas možda oduševiti još i više. U svakom slučaju, okus je još i bogatiji, a hranjiva vrijednost i zdravstvena dobrobit u odnosu na rižu znatno veća.

Sastojci (za 1 porciju):

  • 100 g heljde
  • 150 g plodova mora
  • 1 dcl umaka od rajčice
  • režanj češnjaka
  • peršin
  • sol, papar
  • žličica curryja
  • maslinovo ulje ili neka druga masnoća, po želji

Priprema:

Na žlici maslinovog ulja (ili neke druge masnoće) popržite usitnjeni češnjak. Kada malo požuti  dodajte plodove mora, peršin, sol i papar. Podlijte s malo vode i pirjajte dok ne omekšaju. Na kraju dodajte malo umaka od rajčice te kratko prokuhajte.

U međuvremenu pripremite heljdu na gore navedeni način i poslužite je uz gotovi umak i salatu po želji. Začinite po vlastitom ukusu!

Zdrave palačinke

Tko još ne zna da i palačinke mogu biti dio zdravog načina prehrane? Heljdino brašno u ovaj recept uskače s mnoštvom hranjivih tvari i kao vrijedan izvor proteina, uz svježi sir i nutritivnu bombu u obliku šumskog voća. Ako ubacite malo lanenih sjemenki u tijesto i pospite dašak kokosa na vrh –  dobili ste zdrav i ukusan način da započnete dan ili pak zasladite bilo koji obrok.

Sastojci:

Priprema:

Heljdino brašno možete dobiti tako da heljdu sameljete u mlincu za kavu. Pomiješajte heljdino i integralno brašno te im dodajte ostale sastojke. Specite palačinke. U posebnoj posudici umiješajte šumsko voće u svježi sir te dobivenom smjesom nadjenite gotove palačinke. Pospite ih žlicom kokosovog brašna i poslužite.

Objavljeno 14.07.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
17
0
Podijeli s prijateljima!