Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Pripremite poširane filete bakalara!

Image

Poširanje je jedan od temeljnih načina pripremanja ribljih fileta ili malih komada ribe općenito. Osnovno pravilo poširanja je da riba koja se tako priprema ne smije biti izložena jakoj vatri i potrebno je da više «navlači» nego li se kuha u temeljcu za poširanje. Vino je skoro neizostavno prilikom poširanja, iako neke recepture uključuju samo riblje temeljce, a sok dobiven tijekom pripreme iznimno je zahvalan temelj za divne umake koji se služe s ribom ili nekim drugim plodovima mora.

Poširani fileti bakalara

Budući u našim trgovinama više nije nemoguća misija doći do svježih (smrznutih) fileta bakalara nema više nikakvog razloga koji bi nas omeli u želji da isprobamo neki od stotine načina za pripremanje te ukusne ribe. Svakako je ovaj način pogodan za pripremu i drugih ribljih fileta (oslić, lubin i sl.), ali ne treba bježati od svježeg bakalara čiji je okus zaista prekrasan.

Našim se prehrambenim navikama može učiniti pomalo neobičnim kombiniranje okusa svježih šampinjona, kiselih paprika i ribe, no riječ je o spoju koji daje zaista izvanredne rezultate. Kao prilog ovom jelu široki se ili zeleni rezanci nameću sami po sebi, pa treba misliti i o njima. Čaša, primjereno ohlađene, lepršave žlahtine ili podatne malvazije učinit će cijeli doživljaj još dojmiljivijim. Ono što ovo jelo čini još privlačnijim jest i jednostavnost pripreme, ma koliko se na prvi pogled činilo suprotno. U slast!

Poširanje u vinu

Riblje filete posoliti, popaprit i nakapati limunovim sokom te pustiti da odstoje desetak minuta. Nakon toga ribu položiti u plitku posudu namazanu maslacem, podliti bijelim vinom (vino ne smije prekriti filete), dodati grančicu peršina i celera te pokriveno pirjati na vrlo laganoj vatri desetak minuta. Ukoliko je potrebno tijekom poširanja filete jednom oprezno prevrnuti kako bi se ravnomjerno skuhali i pustili više svoga soka u temeljac. Zadnje dvije minute otkriti posudu kako bi se sok povezao i vino dobro isparilo.

Poširani fileti bakalara

Umak od šampinjona i kisele paprike

Svježe šampinjone narezati na tanke ploške pa ih posoljene pirjati na zagrijanom maslacu uz dodatak maslinova ulja. Kada su gljive pustile svoj sok dodati vrhnje za kuhanje i malo bijelog vina pa nastaviti nepokriveno pirjati još desetak minuta. Filete crvane kisele paprike narezati na fine rezance te ih dodati šampinjonima zadnjih nekoliko minuta kuhanja. Dotjerati okus solju i paprom, te na samom kraju dodati malo hladnog maslaca. Ukoliko je sve kako treba umak će biti primjerene gustoće, lijepe svijetle boje te vrlo blaga plemenita okusa.

Poširani fileti bakalara

Posluživanje poširanih fileta

Dno tanjura prekriti netom al dente skuhanim širokim rezancima te preliti umakom od šampinjona i paprike. Preko svega lijepo i oprezno položiti poširane riblje filete, preliti ih temeljcem u kojemu su se kuhali, sve malo nakapati hladnim djevičanski maslinovim uljem i prepustiti se uživanju u ovom jednostavnom, laganom i čudesno ukusnom obroku.

Poširani fileti bakalara

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Objavljeno 30.09.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!