Božićna akcija: iskoristi do 30% popusta na sve trake za trčanje!

Savršen okus i tekstura: Sticky piletina s narančinim sokom

Image

Ovo se zove savršeno pripremljena piletina - mekana toliko da se raspada, ukusna, sočna i puna finog slatkastog umaka. Moglo bi se reći da je ovaj recept svojevrsna verzija “pulled chicken” načina pripreme mesa, barem je rezultat takav. Piletina za koju ni ne treba nož jer je toliko mekana da je možete kidati i vilicom.

Poslužite je uz pirove rezance ili rižu, a preporučamo da se njome počastite za vikend, kada imate malo više vremena za pripremu, budući da se piletina peče par sati u pećnici da bi postigli ovaj prefini efekt.

piletina naranča

Sastojci (za 3-4 osobe):

  • 4 kom pileća prsa
  • 2 šalice pilećeg temljca (oko 500 ml)
  • 250 ml svježe iscijeđenog narančinog soka
  • 2 žlice meda
  • Prstohvat stevije, po želji
  • 200 ml sojinog umaka
  • 2 češnja češnjaka
  • Ribana korica 1 naranče
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 1-2 žlice tapioka škroba
  • Mljeveni peperoncino, po želji
  • 200 g pirovih rezanaca
  • Sezam i sjeckani korijander ili mladi luk, za posluživanje

piletina

Priprema:

  1. Pećnicu ugrijte na 190°C. Pripremite teflonski pekač s poklopcem za pečenje piletine. Pileća prsa operite i posušite.
  2. U zdjeli pjenjačom pomiješajte vrući pileći temeljac, svježe cijeđeni sok naranče, med, prstohvat stevije ukoliko volite slađe, sojin umak, sitno sjeckani češnjak, ribanu koricu naranče (koju ste prethodno dobro oprali u vrućoj vodi), mljeveni đumbir te peperoncino.
  3. U posudu tj. teflonski pekač stavite polovicu pripremljenog preljeva, na to položite pileća prsa, te prelijte ostatkom preljeva od naranče. Poklopite poklopcem te stavite u ugrijanu pećnicu na 90 minuta.
  4. Nakon sat i pol, iz pekača nakratko izvadite piletinu, te u marinadu pjenjačom umiješajte tapioka škrob prethodno razmućen u malo vode. Vratite piletinu, poklopite, pa pecite još pola sata.
  5. U dovoljnoj količini slane vode, skuhajte pirove rezance prema uputi s pakiranja. Za to vrijeme dovršite piletinu - izvadite je iz pekača i iz umaka, te je vilicom nakidajte. Bit će mekana te će se lako razdvajati. Vratite je u sok, te sve zajedno još kratko prokrčkajte u woku par minuta. Po potrebi dodatno začinite s još malo peperoncina, sol i papra.
  6. Ovu finu piletinu polužite s ocijeđenim rezancima, posutu sjeckanim korijanderom ili mladim lukom, te sezamom i peperoncinom.

piletina

Objavljeno 17.03.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!